четвртак, 13. јун 2013.

BOR

BOR

(B, lat. borum)


Još početkom prošlog veka je pokazano da je bor esencijalni mineral za biljke, ali tek nedavno je utvrđen njegov značaj i za čoveka. Bora ima svuda u ljudskom organizmu, ali najveće koncentracije su u kostima i zubnoj gleđi.

Fiziološka uloga


Bor je najverovatnije važan za odžavanje zdravih kostiju i zglobova, najverovatnije doprinoseći delovanju i resorpciji kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Najverovatnije deluje na ćelijske membrane i na signalne puteve koji prolaze kroz membrane.

Bor utiče na metabolizam steroidnih hormona i najverovatnije igra ulogu u pretvaranju vitamina D u aktivnu formu. Na taj način povećava resorpciju i ugradnju kalcijuma u kostima. Bor takođe povećava nivo muških polnih hormona.


Metabolizam


Bor se veoma efikasno resorbuje, a urinom se izbacuje.


Izvori bora


Izvori bogati borom su voće i povrće, zatim soja i orah, ali nivo bora u ovim namirnica pre svega zavisi od zemljišta na kom rastu. Značajne količine joda sadrže i vino, rakija jabukovača i pivo.

Sadržaj bora u prehrambenim proizvodima
Namirnica mg / 100 g namirnice
Grožđe - sušeno 4,47
Breskva - sušena 3,24
Badem 2,8
Lešnik 2,72
Kajsija - sušena 2,12
Avokado 2,06
Suva šljiva 1,88
Ribizla 1,73
Pasulj 1,40
Urme 1,09
Grožđe - crveno 0,50
Šljiva 0,45
Jabuka 0,32
Kruška 0,32
Kivi 0,26
Narandža 0,25



Preporučene dnevne količine


Ne postoje zvanični podaci o količinama bora koje se preporučuju u toku dana, ali siguran i dovoljan unos bora iznosi između 1 i 10 miligrama dnevno.

Nedostatak / toksičnost

Nedostatak

Nedostatak bora u organizmu ima najverovatnije uticaj na metabolizam kalcijuma i magnezijuma, a time utiče na sastav, strukturu i jačinu kostiju. To dovodi do promena koje ukazuju na osteoporozu. Ovo se dešava zbog smanjene resorpcije i povećane ekskrecije (lučenja) kalcijuma i magnezijuma. Ukoliko je nedostatak bora praćen nedostatkom magnezijuma dolazi i do težih oštećenja kod osteoporoze.

Nedostatak bora utiče i na pojavu kamena u bubregu, smanjenu mentalnu opreznost i pojavu osteoartritisa.

Toksičnost

Toksični efekti bora se javljaju ukoliko se unosi više od 100 miligrama bora. Svetska zdravstvena organizacija je zabranila upotrebu bora (u obliku borne kiseline) kao dodatka hrani i konzervansa.

Simptomi viška bora uključuju:
  • pojavu crvenog osipa,
  • povraćanje,
  • dijareja, koju karakteriše plavo-zelena boja,
  • smanjena cirkulacija krvi,
  • koma
Letalna doza (doza koja izaziva smrt) kod odraslih iznosi 15 do 20 grama, dok kod dece 3 do 6 grama. Višekratni unos manjih količina bora može dovesti do kumulativne toksičnosti.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.