уторак, 24. септембар 2019.

Jesenja ravnodnevica: preporod snova

Picture  
Jesenja ravnodnevica pada krajem septembra (tačno 23. septembra), to je čarobni trenutak u kojem neki vjeruju da mogu da preuzmu snagu iz snova i iz sopstvenih želja. Period u kojem je priroda nijansirana toplim bojama, od žute do crvene boje, lišće pada sa drveća koje pokriva zemlju  živopisnim škripavim tepihom. 

To je doba godine u kojem su dan i noć jednaki. Na sjevernoj hemisferi jesenja ravnodnevica obeležava kraj leta i započinje period u godini, koji je za mnoge period odmora. Period u kojem se priroda gasi, zaspi i duh čovjeka se  budi, osvetljavajući svijet koji se pripremi za mrak. Postoje mnogi obredi vezani za jesenju ravnodnevnicu, a u svakom od tih obreda  treba zahvaliti protekloj sezoni i oplemeniti se onim što će stići u nadi da će biti blago i umjereno.
To je period povlačenja iznosa, zaključivanja i procijene  proizvodnog i reproduktivnog ciklusa prirode. U poljoprivredi su usijevi gotovi, grožđe ubrano, čekaju se duge zimske noći.

U svijetu prazničnih rituala jesenja ravnodnevnica slavi se imenom Mabon, predstavljenim kao Bogom vegetacije i useva. Mabon je otet tri noći nakon rođenja, a oslobđen je mnogo godina kasnije od strane kralja Artura i njegovih vitezova.

Na isti način u keltskim vjerovanjima govori se o grčkoj otmici Persefone koja reguliše životne cikluse na zemlji. Ova simbolika ukazuje na neku vrstu "očuvanja", ritual  očuvanja darova zemlje. Legenda kaže da je u vrijeme odsustva Persefonije, njena majka Demetera spriječila klijanje biljaka.



Picture
 
U ovom periodu biramo i pripremimo seme koje će oživjeti novim usevima u proljeće, sjeme će se sušiti i čuvati u mraku i na hladnom mestu. Za vrijeme ekvinocija moramo otpustuti  prošlost, moramo zaključiti šta je bilo, i ao što u prirodi prihvatamo plodove, tako i u duhovnosti čovjeka prihvatamo sve da bismo sakupili ono što smo posejali.

Lekcija koja dolazi direktno od  Mabona je naučiti uživati u onome što imamo, umjesto da se žalimo  na ono što nedostaje.

U hrišćanskoj tradiciji jesenja  ravnodnevnica povezana je sa svetim Mihajlom arhanđelom kome je povjerena borba protiv sila zla. Njegov mač, pored prodora zmaja, takođe simbolizuje tamu, mač koji nosi svijetlost. Često je Sveti Mihajlo predstavljen sa vagom  koja simbolizuje  ravnodnevicu.

Ravnodnevnica je prelaz između sezona, od proljeća do ljeta, od jeseni do zime, pomalo kao faze života, rođenje , rast ,  razvoj i povratak na Zemlju .
Jesen je period spokoja prirode koja se odmara, priprema se za hladnoću, period  u kojem čovjek treba da postane svestan sebe. Odmorite se i  priuštite sebi malo ljubavi, odmora, putovanja i pokušajte da unesete iskru svijetlosti u vaš  život.

Valeria Bonora

Prevod teksta: https://www.eticamente.net/34045/equinozio-dautunno.html

Prevele: Ana i Beba Muratović - bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.