субота, 21. септембар 2019.

Данас празнујемо чудотворну икону Пресвете Богородице "ПОЧАЈЕВСКА"

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ ПОЧАЈЕВСКОЈ

Теби, Богомајко, молитвено притичемо ми грешни, који се чуда Твојих у светој Лаври почајевској јављених опомињемо и због својих се прегрешења скрушавамо. Знамо, Владичице, да нам грешнима не доликује да било што друго тражимо него да нам праведни Судија опрости безакоња наша. Све што смо у животу претрпели, жалости, невоље и болести процветаше нам као плод падова наших и Бог их је због поправљања нашег допустио. Све ово истином и судом својим наведе Господ на грешне слуге Своје тако да у жалости својој притекоше заступништву 
Твоме, Пречиста, и у умилењу срца овако Те призивају: не опомињи се, Блага, грехова и безакоња наших, него свечасне руке Своје ка Сину Своме подигни и пред Бога стани да би нам рђава дела опростио и да због многих неиспуњених обећања лице Своје од нас не би одвратио и да нам благодат Своју, која спасењу нашем потпомаже, не би одузео. Буди, Владичице, заступница спасењу нашем и не одврати се због малодушја нашег, него погледај на уздахе наше које у несрећама и жалостима нашим пред иконом Твојом чудотворном узносимо. Помислима умилења просветли умове наше, веру нашу укрепи, наду утврди, и удостој нас да најслађи дар љубави примимо. Нека се овим даровима, Пречиста, а не болестима и жалостима живот наш ка спасењу узнесе. Од унинија и очајања душе наше огради и избави нас немоћне од беда, невоља, клевета људских и болести неподношљивих које на нас долазе. 
Заступништвом Твојим роду хришћанском нодари мир и добро устројство и православну веру утврди у земљи нашој и читавом свету. Не дозволи да се умањи Црква апостолска и саборна, уставе Светих Отаца у векове непоколебивима очувај, и све који Ти притичу од јаме погибељи избави. Јересима прелешћену браћу нашу и браћу која су у греховним страстима изгубила веру спасоносну истинитој вери и покајању приведи, да би се заједно са нама клањали чудотворној Твојој икони и Твоје заступништво исповедали. Удостој нас, пречиста Госпођо Богородице, да још у овом животу победу истине заступништвом Твојим угледамо, удостој нас да и пре упокојења свога благодатну радост иримимо, као што си некада становнике почајевске као победнике и просветитеље Агарјана показала, да бисмо сви благодарним срцем заједно са ангелима, пророцима, апостолима и свима светима милосрђе Твоје прослављали, и узнели славу, част и поклоњење у Тројици прослављеном Богу Оцу, и Сину, и Светоме Духу, у векове векова. Амин.

Fotografija Света Петка Ђунис.   

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.