четвртак, 12. септембар 2019.

Тропар Полагања појаса Пресвете Богородице

                            


Празник за који мало ко зна - Шта је Богородичин појас?


Осим ако не прослављате крсну славу или познајете некога ко је слави вероватно не знате да Српска православна црква данас обележава један веома необичан празник – Богородичин појас. Прича иза овог празника још је необичнија.
Реч је о празнику посвећеном једној од хришћанских реликвија – појасу који је, по предању, припадао мајци Исуса Христа – Богородици Марији. 

                                                                     

























                 
   


Појас је исплела, од камиље длаке сама Богородица. Прича каже да је након њене смрти, Свети Тома је у гробу пронашао само појас – све што је од Богородице остало након њеног успења и чувао га је као реликвију до краја живота.
И сам појас је имао занимљиву историју – У првим вековима чуван је у Јерусалиму, да би у 4. веку био пренет у Кападокију. Потом је стављен у златни ковчег и донет у Цариград где није вађен све до времена Лава Мудрог.
Тада је, према предању излечио царицу Зои којој тадашњи лекари нису могли да пронађу лека, а она је у знак захвалности Пресветој Богородици златним концем извезла цео појас који је тако добио свој данашњи изглед.
Полагање појаса Пресвете Богородице се као званичан црвкени празник прославља од средине 12. века.
У нашим крајевима овај необични празник највише поштују жене и парови који не могу да имају деце. Они на данашњи дан одлазе у цркве и манастире посвећене Богородици јер се верује да ће им молитве донети потомства. Има и оних који овај празник прослављају као крсну славу.
Појас се одржао до данашњих дана

Богородичин појас је упркос старости, премештањима и повременим крађама остао сачуван све до данашњих дана. Светиња се више пута делила на делове и налазила у разним земљама, за њу су ратовали и носили је са собом у битке као гарант победе.
Појас се налазио у Цариграду све до 12. века када је после пораза цара Исака од бугарског цара Асама 1185. године украден и пренесен у Бугарску.

У 14. веку судбина Богородичиног појаса преплела се са судбином нашег народа. Наиме, реликвија је доспела у посед кнеза Лазара који ју је брижно чувао. Управо је српски владар био тај који је појас, заједно са комадом Часног крста, поклонио хиландарском манастиру Ватопед.

Појас се и данас тамо налази, представља највећу драгоценост Свете Горе и уједно једину реликвију сачувану из Богородичиног живота.




Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.