субота, 3. март 2018.

TORTA MIMOZA

  

Pravim je svakog 8 marta povodom Dana zena..U Italiji se tradicionalno na taj dan zenama poklanjaju mimoze... Torta "Mimoza"je klasik i simbol osmomartovske feste.... 

Sastojci

10 osoba
  • ZA BISKVIT:
  • 5 JAJA
  • 150 gr SECERA
  • PRSTOHVAT SOLI
  • 100 gr BRASNA
  • 50 gr SKROBNOG BRASNA(tipa GUSTINA)
  • 1/2 PRASKA ZA PECIVO
  • ZA KREMU :
  • 1/2 LITRA MLIJEKA
  • 4 ZUMANCA
  • 150 gr SECERA
  • 1 VRECICA VANILIJE U PRAHU ili 2 VANILIN SECERA
  • 50 gr BRASNA
  • 400 ml SLATKE PAVLAKE
  • 2 SLAG-FIXA( ako je potrebno)
  • 2 kasike SECERA U PRAHU( ako je potrebno)
  • SIRUP (za natapanje kora):
  • 1 dl VODE
  • 50 ml LIKERA(orginal
  • 50 gr SECERA
  • ILI BEZ ALKOHOLA:
  • 2,5 dl SOKA OD ANANASA 

    Priprema

    1. 1.
      Mutiti mikserom bjelanca i mrvicu soli u cvrst snijeg.Dodavati postepeno(stalno muteci) secer i na kraju jedno po jedno zumance

    2. 2.
      U pjenasto umucena jaja polako dodavati prosijano brasno i skrobno brasno sa praskom za pecivo..

    3. 3.
      ..i mijesati pjenjacom pazljivo iduci odozdo prema gore dok se masa ne izjednaci

    4. 4.
      Peci u formi za tortu(24 cm) prethodno namazanoj maslacem i obrasnjenoj 160°C-180°C oko 25 minuta(ja radim na 160°C,vi prilagodite svojoj pecnici)
      Paziti da biskvit ne pregori,pred kraj pecenja ako je potrebno staviti preko pek papir

    5.  
    6. 5.

      Peceni biskvit podijeliti na tri kore,pa srednjoj kori pazljivo ukloniti okolni sloj i isjeci je na kockice(koje su potrebne na kraju da pokriju tortu i daju efekt cvjetova mimoze)
      JEDNOSTAVNIJI NACIN: izrezati gornju koru,pa izdubiti unutrasnji dio (vodeci racuna da donji sloj ne ostane previse tanak) pa komadice izdubljenog dijela ostaviti za pokrivanje torte

    7. 6.

      KREMA"PASTICCERA"(SLASTICARSKI KREM):
      Umutiti pjenasto zumanca,secer i vaniliju(ili vanilin  secer),dodati brasno,mijesati dok ne bude ujednaceno,a zatim polako u mlazu umlaceno mlijeko


    8. 7.

      Kuhati na srednje jakoj temparaturi dok se krem ne zgusne


    9. 8.
      Kuhan krem prebaciti u pogodnu posudu,odmah pokriti prozirnom folijom(da se ne bi stvarala korica) i staviti na hladjenje

    10. 9.
      SIRUP ZA NATAPANJE KORA:prokuhati vodu i secer,dodati liker
      ILI (ako ne zelite alkoholni sirup) :

      2/3 case od 2,5 dl soka od ananasa(kolicina kao na slici

    11.  
    12.  
    13. 10.
      Cvrsto umutiti slatku pavlaku(ako nije zasladjena dodati slag-fiks i malo secera u prahu-na 400ml nezasladjene pavlake ja sam dodala 2 slag-fixa)
      U dobro ohladjenu kremu pasticceru dodati pola kolicine tucenog  vrhnja i spojiti u finu kremu

    14. 11.
      Donju koru natopiti polovinom sirupa pa premazati:
      1°sloj-polovina kreme
      2°sloj-tuceno vrhnje
      NAPOMENA:ako tortu natapate sokom ananasa na donju koru mozete staviti komadice ananasa pa potom prekriti kremom i vrhnjem
      Staviti gornju koru,natopiti je ostatkom sirupa
      Cijelu tortu premazati ostatkom kreme i prekriti kockicama(mrvicama)biskvita
      Posuti diskretno secerom u prahu

    Posluživanje

    Prijatno :) 
     
 Recept preuzet sa Coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.