Pravim je svakog 8 marta povodom Dana zena..U Italiji se tradicionalno
na taj dan zenama poklanjaju mimoze... Torta "Mimoza"je klasik i simbol
osmomartovske feste....
Sastojci
10 osoba- ZA BISKVIT:
- 5 JAJA
- 150 gr SECERA
- PRSTOHVAT SOLI
- 100 gr BRASNA
- 50 gr SKROBNOG BRASNA(tipa GUSTINA)
- 1/2 PRASKA ZA PECIVO
- ZA KREMU :
- 1/2 LITRA MLIJEKA
- 4 ZUMANCA
- 150 gr SECERA
- 1 VRECICA VANILIJE U PRAHU ili 2 VANILIN SECERA
- 50 gr BRASNA
- 400 ml SLATKE PAVLAKE
- 2 SLAG-FIXA( ako je potrebno)
- 2 kasike SECERA U PRAHU( ako je potrebno)
- SIRUP (za natapanje kora):
- 1 dl VODE
- 50 ml LIKERA(orginal
- 50 gr SECERA
- ILI BEZ ALKOHOLA:
-
2,5 dl
SOKA OD ANANASA
Priprema
-
1.
Mutiti mikserom bjelanca i mrvicu soli u cvrst snijeg.Dodavati postepeno(stalno muteci) secer i na kraju jedno po jedno zumance
-
2.
U pjenasto umucena jaja polako dodavati prosijano brasno i skrobno brasno sa praskom za pecivo..
- 3.
-
4.
Peci u formi za tortu(24 cm) prethodno namazanoj maslacem i obrasnjenoj 160°C-180°C oko 25 minuta(ja radim na 160°C,vi prilagodite svojoj pecnici)
Paziti da biskvit ne pregori,pred kraj pecenja ako je potrebno staviti preko pek papir
- 5.
Peceni biskvit podijeliti na tri kore,pa srednjoj kori pazljivo ukloniti okolni sloj i isjeci je na kockice(koje su potrebne na kraju da pokriju tortu i daju efekt cvjetova mimoze)
JEDNOSTAVNIJI NACIN: izrezati gornju koru,pa izdubiti unutrasnji dio (vodeci racuna da donji sloj ne ostane previse tanak) pa komadice izdubljenog dijela ostaviti za pokrivanje torte
-
6.
KREMA"PASTICCERA"(SLASTICARSKI KREM):
Umutiti pjenasto zumanca,secer i vaniliju(ili vanilin secer),dodati brasno,mijesati dok ne bude ujednaceno,a zatim polako u mlazu umlaceno mlijeko
-
7.
Kuhati na srednje jakoj temparaturi dok se krem ne zgusne
-
8.
Kuhan krem prebaciti u pogodnu posudu,odmah pokriti prozirnom folijom(da se ne bi stvarala korica) i staviti na hladjenje
-
9.
SIRUP ZA NATAPANJE KORA:prokuhati vodu i secer,dodati liker
ILI (ako ne zelite alkoholni sirup) :
2/3 case od 2,5 dl soka od ananasa(kolicina kao na slici
- 10.
Cvrsto umutiti slatku pavlaku(ako nije zasladjena dodati slag-fiks i malo secera u prahu-na 400ml nezasladjene pavlake ja sam dodala 2 slag-fixa)
U dobro ohladjenu kremu pasticceru dodati pola kolicine tucenog vrhnja i spojiti u finu kremu
-
11.
Donju koru natopiti polovinom sirupa pa premazati:
1°sloj-polovina kreme
2°sloj-tuceno vrhnje
NAPOMENA:ako tortu natapate sokom ananasa na donju koru mozete staviti komadice ananasa pa potom prekriti kremom i vrhnjem
Staviti gornju koru,natopiti je ostatkom sirupa
Cijelu tortu premazati ostatkom kreme i prekriti kockicama(mrvicama)biskvita
Posuti diskretno secerom u prahu
Posluživanje
Prijatno :)
-
1.
Recept preuzet sa Coolinarika.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.