Autentična torta mimoza dolazi iz Italije i ja sam je tamo jela prvi put sa ananasom. Torta je vezana za italijanke-feministkinje, koje su posle drugog svetskog rata prvi put slavile 8. mart, Dan Žena i kao simbol izabrale su proletni cvet: mimozu. Torta je tipična "vesnik proleća", "torta za Dan žena", ali je i tipična porodična torta, koja se pravi tokom cele godine.
Ako je ruža kraljica, onda je mimoza svakako princeza cveća. Ovaj cvet
svojom lepotom pleni i najavljuje dolazak proleća, donosi miris juga,
ljubavi i mora. I ova torta podseća na mimozu, pošto je cvet otrovan ne
može se koristiti ni kao sastojak ni kao dekoracija na torti.
U Madjarskoj sam imala priliku da probam varijantu sa jagodama i bila je
veoma ukusna. Recept nigde nisam našla, prevela sam i neke italijanske
recepte. Ova verzija je malo izmenjena po mom ukusu i najviše me podseća
na torte iz Italije i iz Madjarske.
Drage moje tortu vam toplo preporučujem, izvolite krenite da je napravite! :)
Sastojci za 12 malo podebelih parčadi:
Biskvit , prečnik 18-20 cm:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kafena kašika praška za pecivo
- 8 kašika brašna
- 400 ml mleka (3dl)
- 1 mahuna vanile ( eventualno vanilin šećer)
- 4 žumanaca
- 100 g šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike puding praška od vanile
- 3 dl slatke pavlake za šlag
- 1 kašika šećera u prahu
- 75 ml vode (0,78 dl)
- 50 g šećera
- 3 kašike ruma ( ili neki drugi mirišljavi liker-i mimoza je mirišljava)
- 150 g svežih jagoda - ili smrznutih
- 2 kašike šećera
- 2 kašike od gornjeg sirupa
1. Piškotu napravimo na uobičajeni
način. Možete u dva dela podeliti, tako prvo sa 4 jajeta i još jednom sa
4 jajeta. Tako ćete obe piškote podeliti u dva dela. Rernu unapred
zagrejemo na 180 stepeni. Prečnik je od 18-20 cm. Pazimo da biskvit
sačuva lepu žutu boju. Ostavimo ih da se ohlade.
2. Mleko sa šećerom stavimo da
provri. U medjuvremenu umutimo žumanca sa šećerom, brašnom, pudingom i
dodamo vrelom mleku. Skuvamo do željene gustine. Više puta pomešamo krem
dok se sasvim ne ohladi. Ulupamo slatku pavlaku sa šećerom u prahu i
2/3 dodamo ohladjenom kremu, oprezno mešamo. 1/3 ostavimo sa strane.
3. Za sirup vodu sa šećerom i sa alkoholom stavimo da provri i ostavimo 1-2 minuta da polako ključa. Ostavimo da se ohladi.
4. Jagode stavimo u manju šerpu,
dodamo šećer i 2 kašike od sirupa da stavimo da proključa. Sa mikserom
ispiriramo. Ostavimo da se ohladi.
5. Oba biskvita prepolovimo, tako da dobijemo 4 kore. Jednu koru oštrim nožem isečemo na sitne kocke.
Prvu koru stavimo na tacnu i prelijemo sa 1/3 od sirupa. Tanko namažemo
sa šlagom od slatke pavlake, zatim sa jagoda pireom i na kraju dolazi
jedan sloj kreme od vanile. Stavimo drugu koru, malo pritisnemo sa
rukama i ponovimo isti postupak: šlag, jagoda pire, vanilin krem i treća
kora.
Gornju koru malo pospemo sa sirupom i celu tortu premažemo sa ostatkom
krema od vanile. Celu tortu obložimo sa kockicama biskvita.
Tortu stavimo u frižider najmanje 2-3 sata. Najbolje je prekriti sa zvonom da ne bi upila mirise iz frižidera.
Prijatno i živele Dame! :)
Recept u celosti preuzet sa sajta Sophies world
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.