субота, 3. март 2018.

Dan žena u italijanskom stilu


Dan žena u italijanskom stilu

Međunarodni dan žena je popularan praznik u Italiji, i predstavlja dan koji su slavi ženske ekonomske, političke i društvene uspehe. Negovi koreni leže u feminističkim borbama za jednaka prava i priznavanje dostojanstva, vrednosti i doprinosa žena u svetu u svakom području društva. 

Žuto je drugo crveno

Danas "La Festa della Donna" u Italiji obeležavaju neki od simbola koji su nezaobilazni u celoj zemlji. Žene dobijaju bukete mimoza od muškaraca, bilo da su im muževi, sinovi, prijatelji ili poslodavci. Ovaj cvet je izabran kao simbol od strane italijanskih feministkinja 1946. godine, povodom obeležavanja prvog praznika nakon završetka Drugog svetskog rata. Izabran je zbog svoje svetle boje i predivnog mirisa, i zato što je u cvatu u ovo doba godine.
Miris Mimoza ispunjava vazduh i podseća svakoga, ne samo na značenje ovog dana, već i na to da je proleće na pragu. U ovom periodu, teško ćete naći italijanski dom bez Mimoza, a prodavci Mimoza su na svakom uglu! Svako pokušava na najbolji način biti dodatno nežan i brižan prema svim ženama, svako se trudi biti Galant’uomini (džentlmen).
Budući da govorimo o Italiji, nijedan praznik se ne može zamisliti bez kvalitetne hrane. Na ovaj dan je damama dostupan širok izbor kulinarskih varijanti u Mimoza žutoj boji: linguine mimose (sa karijem), rezanci mimoza (sa sitnom kajganom), rižoto mimoza (recept pogledajte OVDE), ali i nezaobilazna mimoza torta i mimoza koktel (pola šampanjac, pola hladan sok od citrusa)... popis ide toliko daleko koliko vas mašta može odvesti.
Poslastičarnice obavezno prave "Torta Mimosa", ukusni desert sa kombinacijom šećera, soka od pomorandže, šlaga, likera od pomorandže, što je čini dekorativnom, ali i veoma ukusnom.
U posljednjih nekoliko godina, 8. mart je za mnoge Italijanke postao dan za izlazak sa prijateljicama i dan kada se posvete same sebi. Mnogi pabovi, restorani i diskoteke nude posebne događaje za ovaj praznik. Kao i kod većine praznika, s vremenom je istinsko značenje "La Festa della Donna" postalo komercijalizovano. Postoji čak i podela u javnom mnjenju, između onih koji prihvataju popularni trend provoda na taj dan i onih koji smatraju da je ovo praznik kada bi žene trebale da se posvete domu i porodici. 
Restorani obično pripremaju ekskluzivni jelovnik i enterijere sa, naravno, temom Mimoze. Česti su specijalni popusti za dame. Osim restorana, postoje i mnoge kulturne inicijative poput besplatnog ulaza za žene u muzeje i arheološka nalazišta, i mnogo pozorišnih predstava. 
S obzirom da je Italija domovina kulture, ukoliko imate priliku da se na ovaj praznik nađete u Italiji, neće biti teško pronaći zanimljivo dešavanje.

Izvor Najboljeizitalije.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.