среда, 29. мај 2013.

UTORAK je dan kojim vlada Mars

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Utorak

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Utorak
Kako planete utječu na nas – iz dana u dan? U mnogim drevnim kulturama planete se smatraju pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladaocima, utjelovljenjima duhovnih sila i djelovanja. Svaki planet zadužen je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život. Mi nosimo dio njegove energije, kao što i svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.
Ovaj mali astro-yoga vodić može vam pomoći da uskladite ritam svemira sa svojim svakodnevnim ritmom. Opisi planeta, njihovog utjecaja, vježbe yoge, pranayame i meditacije, dan po dan. Posvetite jedan tjedan planetima. U njihovim bojama, jelima, mirisima, karakteristikama, utjecajima, yogi i svemu navedenome, dan po dan. Om Shanti
„Vi ste dio ukupne Univerzalne svijesti ili Boga. A prema tome i (dio) svega što je unutar Univerzalne svijesti ili Univerzalne svjesnosti, kao što su i zvijezde, planeti, Sunce, Mjesec. Upravljate li vi njima ili oni vama? Oni su stvoreni da služe vama, kao pojedincu. Da, to je dio (igre)… Jer vi ste kao korpuskula u Božjem tijelu; prema tome su-stvoritelj s Njime u svemu što mislite i činite… Život je svrhovito iskustvo, a mjesto na kojem se osoba sama zatječe jest mjesto na kojem može iskoristiti svoje sadašnje mogućnosti, greške, promašaje, vrline, da bi ispunila svrhu koju je duša odlučila manifestirati u trodimenzionalnom planu.“ – There is a River, Edgar Cayce

UTORAK je dan kojim vlada Mars

Mars se na sanskritu zove Mangal i predstavlja energiju koja pokreće. Ističe volju za životom, djelovanje, snagu volje i znanje o onome što se zaista hoće. Simbolizira akciju, dinamiku i fizičku snagu. U svojim dobrim kvalitetama razvija optimizam, pravednost i donosi uspješan rad.
Utorak je dobar dan za sve poslove u koje je potrebno uložiti puno energije, za fizički rad, rekreaciju i sport. Na utorak je dobro započeti nove poslove i to donosi uspjeh. Obucite nešto u crvenoj, tamnocrvenoj ili koraljnoj boji. Mars pokreće, poduzima i razvija energiju za rast i razvoj. Obogatite i svoje jelo Marsovim biljima i začinima poput goruščice, bosiljka, peršina.
Na ovaj dan dobro je raditi nešto što smiruje strasti, ali istovremeno naglašava snagu koncentracije i izdržljivosti. U yogi uživajte u Ratnicima. Podsjetite se na svjesnost koju označavaju položaji ratnika (virabhadrasana) ili konjanika (ashva-sanchalasana). Pravi ratnik je mudar, staložen, pravedan, odlučan, koncentriran, discipliniran, postojan i hrabar. On je budan i snažan ali istovremeno pun suosjećanja i dobrote. Odani je pratitelj i zaštita. Razmišljajte malo o tim kvalitetama u vama. Kako je Mars povezan sa uzemljenjem i stabilnosti možete napraviti veći fokus i na asane koje razvijaju konvcentraciju i postojanost, poput Ratnika III, utkatasana (položaj moćnog čučnja), vrksasana (položaj stabla), patan-vrksasana (položaj srušenog stabla), natarajasana (položaj plesača) i sl.
Možete i više istraživati mulabandhu ili ashvini mudru koje vas povezuju sa energijom uzemljenja i buđenja.
Pranayama – Ujjayi dah: „Onaj koji se izražava glasnim disanjem“ ili „Onaj koji vodi prema pobjedi“. To je dah pobjednika. Potpuno i polagano disanje a istovremeno snažno i sigurno. Ono stvara tzv. zvuk valova koji se proizvodi u stražnjem dijelu grla. Ritam „valova“ pomaže nam održati pravilan i prirodan ritam disanja bez naprezanja.
Meditacija „Pozitivnih kvaliteta“: Usmjerite svoju pažnju na nekoga tko vas inspirira svojim dobrim odlikama. Izaberite kvalitete kao što su poštovanje, postojanost, snaga, devocija, strpljenje, suosjećanost i sl. Zatim prinesite cijeli svoj intelekt i pokušajte razumjeti svaki aspekt tih odabranih kvaliteta. Ova tehnika se može raditi bilo kad i bilo gdje, a plodovi znanja će vas približiti usvajanju tih kvaliteta.
Pojačajte svoju koncentraciju danas – koncentracija je ključ uspjeha! Sjedište koncentracije nalazi se u točki između obrva.
Mars nam daje mudrost i odlučnost u našoj akciji, sposobnost pronaći pravi smjer u životu i donositi ispravne odluke. Utorak je dobar za poduzimanje takvih radnji i svakako budite aktivni danas.
Ukoliko se Marsova energija ne iskoristi prema van, ona ostaje potisnuta, poput plamena koji tinja. Fizičko vježbanje ili rad oslobađa ovu energiju, a ako je ne izrazite moguće vodi prema frustracijama (jer nismo aktivni ili nismo ništa poduzeli) i prema eksplozivnim reakcijama. Pojačajte svoju praksu yoge da bude danas dinamičnija.
warrior-pose-21
Sandra Petra Pintarić, Dharma Yoga
izvor http://atma.hr/astro-vodic-yoga-planete-i-dani-u-tjednu-utorak/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.