среда, 29. мај 2013.

SUBOTA je dan kojim vlada Saturn

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Subota

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Subota
Kako planete utječu na nas – iz dana u dan? U mnogim drevnim kulturama planete se smatraju pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladaocima, utjelovljenjima duhovnih sila i djelovanja. Svaki planet zadužen je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život. Mi nosimo dio njegove energije, kao što i svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.
Ovaj mali astro-yoga vodić može vam pomoći da uskladite ritam svemira sa svojim svakodnevnim ritmom. Opisi planeta, njihovog utjecaja, vježbe yoge, pranayame i meditacije, dan po dan. Posvetite jedan tjedan planetima. U njihovim bojama, jelima, mirisima, karakteristikama, utjecajima, yogi i svemu navedenome, dan po dan. Om Shanti
„Vi ste dio ukupne Univerzalne svijesti ili Boga. A prema tome i (dio) svega što je unutar Univerzalne svijesti ili Univerzalne svjesnosti, kao što su i zvijezde, planeti, Sunce, Mjesec. Upravljate li vi njima ili oni vama? Oni su stvoreni da služe vama, kao pojedincu. Da, to je dio (igre)… Jer vi ste kao korpuskula u Božjem tijelu; prema tome su-stvoritelj s Njime u svemu što mislite i činite… Život je svrhovito iskustvo, a mjesto na kojem se osoba sama zatječe jest mjesto na kojem može iskoristiti svoje sadašnje mogućnosti, greške, promašaje, vrline, da bi ispunila svrhu koju je duša odlučila manifestirati u trodimenzionalnom planu.“ – There is a River, Edgar Cayce

SUBOTA je dan kojim vlada Saturn

Njegovo ime na sanskritu je Shani. On je planeta koje se mnogi boje a zapravo je naš najbolji učitelj. On predstavlja poriv za sigurnošću a izvlači na površinu duboke strahove od života, hladnoće ili melankolije. Djeluje sporo, hladno i tamno a pod njegovim utjecajem imamo osjećaj kao da je vrijeme stalo. Upravo i jest tako, vrijeme stane kako bi raščistili sve ono iz prošlosti što nas vuče unazad i koči put prema naprijed. Saturn je i kao stari mudrac. Donosi ozbiljnost, disciplinu, predanost, strpljenje i ustrajnost. Podržava duboka učenja i kroz njega možemo duhovno napredovati.
Subota je dan u kojem sebe trebamo darovati drugima. Dobro je pomoći nekome tko je na neki način ugrožen (bolesni, stari, siromašni, beskućnici i sl.). Subotom možete raditi nešto i na donacije ako podučavate. Također, čistite na današnji dan, i svoj dom ali i svoj unutarnji dom, mjesto gdje prebiva duša. Bilo koja vrst čišćenja je preporučena i ona vanjska i unutarnja.
Saturnove boje su tamno plava, ljubičasta i crna. On vlada kožom, kostima i zubima. Povezuje nas sa elementom zemlje u nama pa je dobar dan i za provesti ga u prirodi, ili prošetati nekim gradskim parkom. Dio dana provedite u tišini (mauna), duhovnom proučavanju, razmišljanju o dugoročnim planovima i donošenju nekih važnih životnih odluka. Kroz jednostavan čin šutnje i tišine, energija je sačuvana a Božanske kvalitete u nama rastu. Tišina opušta i obnavlja a mnogi unutarnji odgovori se razotkrivaju i razbistravaju um.

kurmasana 
Vaša yoga subotom može biti posvećena duljem ostajanju u asanama koje traže strpljenje i koje su vam teške. Poput Kurmasane koja je pravi primjer strpljenja, predaje i prepuštanja. Kurma znači kornjača na sanskritu pa se možete zamisliti kao da uvlačite svoja osjetila i um duboko prema unutra. Kornjača je spora, dugovječna i polagano diše. Kurmasanu ponovite tri puta po deset dahova. Vidjet ćete kako težina popušta.

Garudasana

Druga saturnova asana je Garudasana (položaj velike ptice). Osjetite postojanost i snagu koja iz nje izvire.
Danas možete napraviti Yoni-mudru (također zvana i Shanmukhi) koja predstavlja „Zatvaranje sedam vrata“. Ona je jedna od najvažnijih tehnika pratyahare. Blokiranje otvora na glavi dovodi do povlačenja osjetila i osluškivanja svog unutarnjeg zvuka koji u yogi zovemo nada. Izvodi se tako da se sjedi u Lotosu ili polu-lotosu uspravne kralježnice i glave. Laktovi su podignuti u visini ramena i paralelno s podom. Uši se zatvaraju palcima, oči kažiprstima, nosnice srednjim prstima, gornje usnice prstenjakom a donje s malim prstima. Udiše se polako i duboko.
yoni-mudra 

Na kraju udisanja zatvaraju se nosnice i dah se zadržava do 1 ili koliko je ugodno. Nakon toga polako otpustite prste sa lica i polako izdišite. Energija i toplina iz ruku i prstiju stimuliraju opuštanje živaca i mišića lica. Fizički, ova praksa pomaže u liječenju bolesti očiju, nosa i grla te pomaže kod čestih vrtoglavica. Psihički, balansira unutarnju i vanjsku svijest. Duhovno smiruje lutanje uma što donosi osjećaj jasnoće i unutarnjeg mira. Ponovite ju 3-5 puta.
Pranayama u duhu Saturna je Samavritti Pranayama ili kvadratno disanje: Ovo disanje poboljšava koncentraciju i pomaže meditaciji. Ponovno će napuniti praničnu i psihičku energiju, uključujući i čakre. Izjednačuje tok daha i kada je radite možete zamisliti kvadrat u kojem se dah kreće u smjeru kazaljke na satu. Za početak je brojenje daha  4-4-4-4 (udah, zadržavanje, izdah, zadržavanje). Povećajte do 8 s vremenom. Fokusirajte se na mentalno ponavljanje „Om“ tijekom svakog brojanja, to pomaže za otkrivanje mentalnih dubina dok će se kasnije „Om“ povezati s otkucajima srca.
Saturn nas uvodi prema unutra i u meditaciju. Odražava disciplinirani um i volju. Jedna od njegovih najznačajnijih kvaliteta je koncentracija, a koncentracija ili jedno-usmjerenost pažnje je put prema meditaciji. Svakako subotom posvetite dan dužoj meditaciji. Zaboravite na tijelo i povucite se u svoj mali tajni vrt, malu spilju vaše duše.  Što dublje idete više sreće ćete tamo naći.
Saturn vlada konopljom, što je interesantno s obzirom da je konoplja jedna od najkvalitetnijih biljaka a istovremeno jedna od najozloglašenijih. Od nje možete graditi kuću, izrađivati razne materijale i odjeću a za zdravlje su konopljino ulje, brašno i sjemenke jedne od najcjenjenijih. Čak su i kozmetički preparati poput krema, balzama, sapuna i sl. jedni od najboljih. Sve što imate od konoplje upućuje na dugovječnost!
Saturnovo voće je dunja, povrće blitva a žitarice ječam. Izaberite nešto od toga za danas i tako ćete lako zadovoljiti Saturna. Drugo bilje kojim Saturn vlada su bršljan, čempres, vrba, bunika, šafran i različak.
Saturnov zaštitnik je Gospodin Vishnu, onaj koji održava, uspostavlja vrlinu i koji je na samom vrhu hijerarhije Univerzuma. Napravite malu i lijepu posvetu Vishnu-u danas, prinesite mu cvijet, plod ili posvetite hranu. On će vas blagosloviti vrlinama koje u nama razvijaju sreću, moral, čistoću i duhovnost. Zaštitit će vas od negativnosti, posebno vaših prošlih postupaka.
Saturn je često nazivan i „Gospodarom karme“ a ovdje je jedna lijepa poruka Swamija P. Yoganande (koji je i sam Jarac, saturnov predstavnik, rođen 5. siječnja):
Sjeme prošle karme ne može proklijati ako je sprženo na božanskoj vatri mudrosti. Što je čovjekova samospoznaja dublja, to on svojim tananim duhovnim vibracijama utječe na cjelokupni svemir, a sam je manje obuzet pojavnosnim tijekom (karmom).“

vishnu
Sandra Petra Pintarić, Dharma Yoga

Izvor http://atma.hr/astro-vodic-yoga-planete-i-dani-u-tjednu-subota/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.