среда, 29. мај 2013.

PETAK je Venerin dan

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Petak

Astro vodič – Yoga, planete i dani u tjednu – Petak
Kako planete utječu na nas – iz dana u dan? U mnogim drevnim kulturama planete se smatraju pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladaocima, utjelovljenjima duhovnih sila i djelovanja. Svaki planet zadužen je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život. Mi nosimo dio njegove energije, kao što i svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.
Ovaj mali astro-yoga vodić može vam pomoći da uskladite ritam svemira sa svojim svakodnevnim ritmom. Opisi planeta, njihovog utjecaja, vježbe yoge, pranayame i meditacije, dan po dan. Posvetite jedan tjedan planetima. U njihovim bojama, jelima, mirisima, karakteristikama, utjecajima, yogi i svemu navedenome, dan po dan. Om Shanti
„Vi ste dio ukupne Univerzalne svijesti ili Boga. A prema tome i (dio) svega što je unutar Univerzalne svijesti ili Univerzalne svjesnosti, kao što su i zvijezde, planeti, Sunce, Mjesec. Upravljate li vi njima ili oni vama? Oni su stvoreni da služe vama, kao pojedincu. Da, to je dio (igre)… Jer vi ste kao korpuskula u Božjem tijelu; prema tome su-stvoritelj s Njime u svemu što mislite i činite… Život je svrhovito iskustvo, a mjesto na kojem se osoba sama zatječe jest mjesto na kojem može iskoristiti svoje sadašnje mogućnosti, greške, promašaje, vrline, da bi ispunila svrhu koju je duša odlučila manifestirati u trodimenzionalnom planu.“ – There is a River, Edgar Cayce

PETAK je Venerin dan

Na sanskritu je njeno ime Shukra. Venera je planeta radosti, ljubavi, plemenitosti, umjetnosti i ljepote. Ona voli sklad (unutrašnji i vanjski), ugodu i druženje.
Petak je dan stvoren za ugodna druženja, ljubavne susrete, romantiku, umjetnost, ljepotu i uživanje! Posvetite se dragim osobama. Ako ste malo aktivnije raspoloženi obavite shopping, zabavite se, a ako ste umjetnički inspirirani napravite neko lijepo umjetničko djelo, uživajte u muzici ili posjetite izložbu. Obucite nešto u ružičastim, modrim tonovima ili šareno. Petak je dan i za odmor, uživanje, dobru relaksaciju i opuštajuću masažu. Uljepšavanje možete začiniti nekom finom osvježavajućom maskom ili kupkom. Nju obogatite ružinom vodicom ili uljem. Popijte na kraju čaj od stolisnika ili metvice. Venerine omiljene poslastice su u kombinaciji sa voćem. Zamislite sočne jagode sa šlagom, trešnje, maline, kupine ili breskve. Dom pročistite timijanom.

petak-hatha_reduced_13 

Na današnji dan neka yoga bude posvećena otvaranju “backbends“. Kobra ili bhujangasana je predivna asana u kojoj možete uživati. Ona je i “majka” svih asana koje otvaraju i izvijaju se unazad. Napravite ju nekoliko puta, osjećajte širenje i otvaranje. Njenu svjesnost prenesite na ustrasanu (položaj deve), urdhva dhanurasanu (položaj visokog luka), dhanurasanu (položaj luka), matsyasanu (položaj ribe) i sl. Fokus je na srčanu čakru (anahata). Neka dah i prana struje kroz taj dio tijela i otključaju duh vašeg srca. Sav strah i frustracije se prevladavaju a nastavlja se kretati kroz život sa lakoćom i milosti, otvorenog srca i strasti za život i ljubav.
Nadi-shodana pranayama: Kako je Venera zadužena za dobre odnose i sklad, ovo je odlična pranayama za balansiranje svih muško-ženskih suprotnosti u nama kao i našeg živčanog sustava. Vrlo je jednostavna i mirna pranayama koja učinkovito pročišćuje živčane tokove i energetske kanale. Radi se bez zadržavanja daha. Desna ruka je u Vishnu mudri a lijeva u Jnana mudri. Zatvorite desnu nosnicu, udahnite polako kroz lijevu nosnicu do svog punog i potpunog udaha, zatvorite lijevu i izdahnite kroz desnu nosnicu do potpunog izdaha, udahnite opet kroz desnu i izdahnite istim procesom kroz lijevu nosnicu. Ovo je jedan potpuni krug Nadi-shodana pranayame.
Trataka prekrasnog cvijeta: Ovo je tehnika koncentracije/dharane koja otvara ljepotu duše. Detaljno i pažljivo promatrajte svaki dio predivnog cvijeta: boje, latice, stručak, njegove kvalitete i ljepotu. Zatim, kao da želite fotografirati tu sliku cvijeta, kamera će okinuti i onda tu sliku sprema u kompjuter. Vaše trepavice su kamera, a um je hard disk koji će spremiti sliku. Zatvorite oči i ponovite tu istu sliku zatvorenih očiju. Koncentrirajte se na predio čela koji je kao ekran. Uskoro će i vaši osjećaji biti poput tog cvijeta, koji se otvara i širi u svojoj ljepoti.
Danas je dan koji posvetite Božici sreće Lakshmi! Ona je prelijepa Božica koja stoji ili sjedi na otvorenom lotosu roze boje. Vladarica je obilja i ljepote. Prinesite joj cvijet ruže ili jaglaca. Njena mantra je:
Om Hrim Shrim Maha-Lakshmi Namaha

petak-817Lakshmi
Sandra Petra Pintarić, Dharma Yoga

Izvor http://atma.hr/astro-vodic-yoga-planete-i-dani-u-tjednu-petak/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.