понедељак, 13. мај 2013.

Njegovo veličanstvo - maslac

Njegovo veličanstvo - maslac

Mnoge kulture širom svijeta tisućljećima su cijenile maslac. Osim što je božanstvenog okusa i može se koristiti uz svako jelo i za pripremu svih jela, maslac ima brojna zaštitna svojstva za naše zdravlje. Istraživanja tradicionalnih grupa naroda otkrivaju nam da je maslac često bio osnovna namirnica mnogih iznimno zdravih naroda. U izoliranim švicarskim alpskim selima tako su npr. postavljali zdjelu maslaca u crkvu, u njemu bi upalili fitilj i ostavili ga da gori kao znak božanstva u maslacu. Arapski su narodi također cijenili maslac, posebice onaj duboke žuto-narančaste boje dobiven od životinja koje su pasle po zelenim livadama u proljeće i jesen. Američka narodna predaja svjedoči kako su djeca podignuta na maslacu bila robusna i čvrsta, dok su djeca koja su pila obrano mlijeko bila blijeda i slabašna.


Maslac i srčana oboljenja
Početkom prošlog stoljeća srčane su bolesti bile rijetkost, a onda je polovicom 20-tog stoljeća incidencija srčanih bolesti počela strmoglavo rasti. U istom razdoblju potrošnja maslaca je drastično opala zbog kampanje protiv zasićenih masnoća koja se od 60-tih godina naovamo provodila u zapadnim zemljama. Medicinski autoriteti naučili su nas da je maslac opasan za srce i da ga, kao i druge prirodne masnoće životinjskog porijekla, trebamo izbjegavati. Tada je jeftini substitut – margarin – postao općeprihvaćen kao «bolji».

Srećom moderno istraživanje došlo je do najnovijih saznanja prema kojima zasićene masnoće životinjskog porijekla, poput maslaca, nemaju nikakve veze sa srčano-žilnim i drugim oboljenjima. Štoviše, dokazano je da maslac sadrži mnoge hranjive tvari koje nas od tih bolesti čak i štite. Prva je vitamin A koji je potreban za zdravlje štitnjače i nadbubežnih žlijezda, koje igraju ulogu u održavanju pravilnog funkcioniranja srca i krvožilnog sustava. Abnormalnosti srca i većih krvnih žila javljaju se u djece čije majke imaju nedostatak vitamina A. Maslac sadrži lecitin, tvar koja pomaže u pravilnoj asimilaciji i metabolizmu kolesterola i drugih komponenti masnoća. Također sadrži niz antioksidanata koji nas štite od određene vrste slobodnih radikala koji oslabljuju arterije. Vitamin A i vitamin E, kao i selen, iz maslaca igraju snažnu antioksidacijsku ulogu.

Maslac je dobar izvor kolesterola. Kolesterol je, kao i zasićene masnoće, neosnovano optužen kao opasan, a zapravo ima brojne zaštitne funkcije u tijelu. Kolesterol između ostalog ima moćno antioksidacijsko djelovanje protiv štetnih slobodnih radikala, koje unosimo kroz oštećene i užegnute masnoće iz margarina i drugih industrijskih proizvoda koji sadrže hidrogenizirane masnoće. Istraživanje Medical Research Councila pokazalo je da ljudi koji jedu pravi maslac imaju upola manji rizik od razvijanja srčanih bolesti, nego ljudi koji umjesto maslaca biraju margarin.


Maslac i rak
Često nam se neke (općeprihvaćene) tvrdnje tumače kao rezultati istraživanja koje ustvari nitko ne preispituje. Tako su i istraživanja iz 1940-tih ukazivala da povećani unos zasićenih masnoća izaziva rak. Ono što nam je tisak zaboravio istaknuti je činjenica da "zasićene masnoće" u ovim istraživanjima nisu bile prirodne zasićene masnoće već djelomično hidrogenizirane ili očvrsnute masnoće u industrijskim proizvodima kojih u maslacu nema. Znanstvenici su tvrdili da nema razlike između prirodnih zasićenih masnoća u maslacu i kemijski stvrdnutih masnoća u zamjenskim proizvodima. Danas je moderna nauka međutim pokazala da maslac, upravo suprotno od zastarjelog vjerovanja, ima snažna antikancerogena svojstva. Maslac je bogat kratkim i srednjim lancima masnih kiselina koje imaju snažne učinke protiv tumora. Maslac također sadrži CLA (konjugiranu linolensku kiselinu) koja pruža izvrsnu zaštitu protiv raka i koja je osim toga i snažan antioksidant te jača imunološki sustav. Sadržaj CLA je međutim 3 do 5 puta veći u maslacu onih životinja koje pasu travu, nego u maslacu životinja koje se hrane žitaricama. Vitamin A te antioksidanti u maslacu – vitamin E, selen i kolesterol – štite protiv raka kao i protiv srčanih bolesti.


Maslac i imunološki sustav
Maslac jača imunološki sistem, a za to je zaslužan vitamin A, kao i kratki i srednji lanci masnih kiselina. Za razliku od njega, hidrogenizirane masnoće i višak dugolančanih masnih kiselina u višestruko nezasićenim uljima imaju štetan učinak na imunološki sistem.


Maslac i artritis
Wulzen faktor (anti-stiffness factor), tzv. faktor protiv ukočenosti, jedinstvena je komponenta u maslacu. Nizozemski naučnik Wulzen otkrio je da ovaj faktor štiti od kalcifikacije u zglobovima, degenerativnog artritisa, kao i od stvrdnjavanja arterija. Nažalost, ova vitalna supstanca uništava se pasterizacijom i nalazi se samo u svježem nepasteriziranom mlijeku i maslacu.


Maslac i osteoporoza
Vitamini A i D koje nalazimo u maslacu esencijalni su za pravilnu apsorpciju kalcija i stoga neophodni za jake kosti i zube. Pošast osteoporoze u zemljama gdje se pije puno mlijeka posljedica je toga što ljudi biraju obrano mlijeko s manje mliječne masti vjerujući da je to bolje za njihovo zdravlje. Činjenica je da se kalcij iz mlijeka ne može iskoristiti bez masti i vitamina topivih u mastima. Maslac ima također antikariogeni učinak, tj. štiti zube od propadanja.


Maslac i štitna žlijezda
Maslac je dobar izvor joda u takvom obliku koji se dobro apsorbira. Zato maslac sprečava gušavost u planinskim područjima u kojima nisu dostupni morski plodovi. Osim toga, vitamin A iz maslaca neophodan je za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde.


Maslac i gastrointestinalno zdravlje
Mlječna mast sadrži glikosfingolipide, specijalnu kategoriju masnih kiselina koja štite od gastrointestinalnih infekcija, osobito u vrlo mladih i starijih osoba. Iz tog razloga djeca koja piju obrano mlijeko imaju proljev u tri do pet puta većoj mjeri nego djeca koja piju punomasno mlijeko. Kolesterol u mliječnoj masti promiče zdravlje crijevne stijenke i štiti od karcinoma kolona. Kratki i srednji lanci masnih kiselina štite od patogena i imaju jaki antigljivični učinak, zato maslac igra važnu ulogu u liječenju Candide.


Maslac za rast i razvoj
Mnogi čimbenici u maslacu osiguravaju optimalan rast djece. Glavni među njima je vitamin A. Djeca koja su kao bebe u majčinoj utrobi bile lišene dovoljne količine vitamina A  često imaju uska lica i koštanu strukturu, mala nepca i zbijene zube. Ozbiljni nedostatak vitamina A dovodi do sljepoće, skeletnih problema i drugih urođenih malformacija. Djeca koja su od začeća imala dovoljne količine A vitamina imaju lijepo razvijene široke kosti lica, snažne i zdrave zube i odličnu koštanu strukturu. Vitamin A također ima značajnu ulogu u razvoju spolnih obilježja.

Faktor X, kojeg je otkrio doktor Weston Price, i za kojeg se danas vjeruje da je to vitamin K2,  neophodan je za optimalan rast. Prisutan je samo u mliječnoj masti krava sa zelenih pašnjaka. Kolesterol koji se nalazi u maslacu igra važnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava. Majčino mlijeko puno je kolesterola i sadrži preko 50% kalorija iz mliječne masti. Prehrana s niskim udjelom masnoće povezuje se sa slabim napredovanjem djece, a ipak se takva prehrana preporučuje mladima! Za optimalan rast i razvoj djeci trebaju upravo mnoge tvari koje se nalaze u maslacu i drugim životinjskim masnoćama.


Maslac i debljanje
Ideja da maslac uzrokuje debljanje tužna je zabluda. Kratki i srednji lanci masnih kiselina ne pohranjuju se u masnom tkivu već se koriste za brzu energiju. Masno tkivo kod ljudi uglavnom se sastoji od dužih lanaca masnih kiselina koje dolaze iz višestruko nezasićenih ulja, a također se stvaraju iz ugljikohidrata. Budući da je maslac bogat hranjivim tvarima on daje dobar osjećaj sitosti, za razliku od nutritivno siromašnih prerađevina i umjetnih tvorevina kao što je margarin, koje tijelu ne daju što tijelo treba pa tako izazivaju glad i potrebu za prejedanjem.

USA je, kao što je poznato, zemlja light proizvoda. Rezultat nacionalnog straha od masnoće  epidemija je debljine u toj zemlji. Dvije trećine svih Amerikanaca pati od pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine. Slična situacija, iako u blažoj formi, mogla se do nedavno pratiti i u Švedskoj. Od 1980-tih godina otkada je krenula agresivna kampanja za light proizvode i otkada je potrošnja maslaca pala za skoro 60%, pretilost i prekomjerna tjelesna težina povećala se za 50% (s 30% na 45% ukupnog stanovništva). Međutim, kako je Švedska napredna zemlja otvorenog uma, Šveđani su se puno prije Amerikanaca osvijestili i shvatili da masnoća nema veze sa debljinom, tj. ima, ali u obrnutoj proporciji. Od 2005. godine potrošnja maslaca je ponovo porasla za 15%, svaki četvrti Šveđanin jede prema LCHF principu (Low Carb High Fat = manje ugljikohidrata, više masnoće) i rezultat je da se tendencija povećanja broja pretilih zaustavila. 


Maslac ili margarin
Više nije tajna da su margarin i hidrogenizirane masnoće iz keksa, kolača, peciva i drugih industrijskih proizvoda, glavni uzrok pošasti raka i srčano-žilnih bolesti. Ali mainstream i dalje ocrnjava maslac i preporučuje margarin kao zdraviju alternativu. Navodno margarin više ne sadrži hidrogenizirana masnoće, ali ipak se sastoji od visoko procesiranih užegnutih biljnih ulja, izolata sojinog proteina i mnoštva kemikalija. Tko ima koristi od propagande protiv maslaca? Lista je duga i uključuje ortodoksnu medicinu, bolnice, farmaceutsku i prehrambenu industriju, te agrobiznis. Sve što donosi najveći profit kao soja, kukuruz i slične monokulture, agresivno se propagira kao zdrava hrana.


Maslac i obiteljsko gospodarstvo
Narod koji troši maslac je narod koji održava obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Ako bismo bili voljni platiti dobru cijenu za visokokvalitetni maslac i vrhnje, od krava uzgajanih na prirodnim zelenim pašnjacima, tada bi i svaki vlasnik manjeg ili srednjeg gospodarstva mogao imati koristi od posjedovanja boljih pasmina krava, npr. Jersey, koje daju ekstra masno mlijeko. Kako bi im osigurao zelenu ispašu, on bi naravno trebao rotirati usjeve, ostavljajući različite dijelove farme za krave da pasu istovremeno pružajući zemlji koristan odmor i visokokvalitetno gnojivo. Polja koja se obrađuju na ovaj način daju vrlo kvalitetno povrće i žitarice u kasnijim sezonama bez dodavanja dušičnih gnojiva i s minimalnom upotrebom pesticida. Kokoši koje trče po dvorištu i kljucaju crviće daju jaja vrhunske prehrambene kvalitete, koja obiluju vitaminom A i korisnim masnoćama. Želimo li obnoviti prosperitetno gospodarstvo i dobru tradiciju, kupovat ćemo organski maslac, vrhnje, punomasno mlijeko, punomasni jogurt i jaja koja nisu iz objekata zatvorenog tipa. To će proizvođaču donijeti dobru i poštenu dobit, a nama potrošačima osigurat će nutritivno bogate visokokvalitetne prehrambene namirnice.

Izvor: WAPF


Maslo (pročišćeni maslac, ghee)
Veliki broj ljudi imaju alergiju ili netoleranciju na mliječne proizvode. Ono što kod njih izaziva alergiju, mliječni je protein kazein iz pasteriziranog mlijeka, a netolerancija se ustvari odnosi na mliječni šećer laktozu, što znači da takvoj osobi nedostaje enzim laktaza pomoću kojeg se razgrađuje mliječni šećer laktoza. Maslac sadrži 80% mliječne masti, ali i manji postotak mliječnog proteina i mliječnog šećera. Ako napravimo maslo, uklanjamo protein i laktozu i ostaje nam samo 100 % čista mliječna mast. Maslo je tekuće kao ulje i može se čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. Ima dugu trajnost i stabilna je masnoća koja prilikom prženja dobro podnosi visoke temperature.


Postupak:
Kilogram maslaca rastopite u posudi na laganoj temperaturi. Ostavite ga da lagano kuha (struji) oko 20 minuta, na najnižoj temperaturi i bez miješanja. Uklonite bijelu pjenu koja se taloži na rubovima posude, to je mliječni protein. Zatim maslo ostavite 15 minuta da se hladi, bez da ga dirate ili mičete posudu. Za to vrijeme ostatak proteina past će na dno posude. Pažljivo izlijte maslo u drugu posudu bez taloga. Eventualno ga možete procijediti kroz filter za kavu. Maslo izlijte u staklenku i koristite ga za kuhanje po potrebi. Ako je sasvim prozirno, tada znate da ste uspjeli.

http://istineilaziohrani.blogspot.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.