среда, 15. мај 2013.

BANANA KAO LEK

banana

Kao što ste već sigurno znali, banane su prava mala skladišta energije, ali osim što nam pomažu da ostanemo u dobroj formi, mogu nam pomoći i u prevladavanju ili sprečavanju znatnog broja bolesti.
Lek za živce
Banane sadrže visoke količine B vitamina koji pomaže smirivanju nervnog sistema.

Protiv stresa
Kalijum je vitalni mineral koji pomaže u normalizaciji otkucaja srca, šalje kiseonik u mozak i reguliše količinu vode u telu. Kada smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava i tako se smanjuje nivo kalijuma. Ravnotežu možemo vratiti uz pomoć zalogaja bogatog kalijumom – banane.

Kod depresije
Prema nedavnom istraživanju sprovedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osećali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Razlog je tryptophan koji se nalazi u banani. Tryptophan je vrsta belančevine koju telo pretvara u serotonin koji je poznat po tome da nas opušta i poboljšava raspoloženje.
Potiv povišenog krvnog pritiska
Banana je izrazito bogata kalijumom, a sadrži malo soli što ovo voće čini savršenim kod problema sa krvnim pritiskom.
Ublažava PMS
Vitamin B6 koji se nalazi u banani reguliše nivo glukoze u krvi koja utiče na naše raspoloženje.
Anemija
Banana je bogata gvožđem i može da podstakne stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod nekih slučajeva anemije.
Poboljšanje pamćenja
Istraživanja su pokazala da banana, zahvaljujući kalijumu kojim obiluje, može pomoći u koncentraciji i pamćenju.
Protiv mamurluka
Frape od banane zaslađen medom jedan je od najzdravijih prirodnih lekova protiv mamurluka. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda nadoknadjuje potrošen šećer u krvi, dok mleko hidrira i blagotovorno deluje na celo telo.
Čir na želucu
Banana je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posledica kod hroničnih bolesti. Zbog svog mekog sastava i glatkoće koristi se kao hrana kod poremećaja rada creva. Ona neutrališe prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost oblažući unutrašnjost želuca.
Bradavice
Ukoliko želite da uklonite bradavice, uzmite komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Tako okrenutu koru banane držite sa flasterom ili hirurškim zavojem na bradavici. 
 http://www.magicnobilje.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.