понедељак, 8. април 2013.

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?


kvasacZdravstvena svojstva pivskog kvasca nisu uvijek bila poznata čovjeku. Ipak, kroz kratku povijest korištenja u proizvodnji piva i u kuhinji, uvidjela su se bogata nutritivna svojstva ovog kvasca.

Pivski kvasac je u biti živi mikroorganizam, koji svojim djelovanjem pretvara šećer i sladovinu u etilni alkohol i ugljični dioksid. Ove dvije stavke su od velike važnosti u proizvodnji piva. Ipak, kako se na ovim bavimo isključivo zdravljem čovjeka, okrenuti ćemo se ljekovitim svojstvima pivskog kvasca i spomenuti zbog čega je to tako tražena namirnica u liječenju.
Kvasac obiluje vitaminima skupine B a to su vitamin B1, B2, B5, B6, B12 i drugi. Samo jedan gram pivskog kvasca u sebi sadrži 150 mikrograma tiamina, odnosno vitamina B1, 50 mikrograma riboflavina, odnosno vitamina B2, te 400 mikrograma niacina, odnosno vitamina B3.
Pored navedeni u toj količini pivskog kvasca pronalazimo i 40 mikrograma piridoksina, odnosno vitamina B6, 100 mikrograma pantotenske kiseline, odnosno vitamina B5, 1.25 mikrograma biotina, 3.35 mikrograma kolina, 4.4 miligrama inozitola te 5 mikrograma folne kiseline.
Pivski kvasac je bogat i mnogim mineralima poput željeza, mangana, natrija, kalcija, cinka, kalija, bakra i magnezija.
Također, u pivskom kvascu pronalazimo i tragove selena, a selen je jedan od najpoznatiji antioksidanata koji štite stanice i tkivo od oštećenja slobodnim radikalima. Selen djeluje kao stimulans za imunološki sustav, tako što podupire proizvodnju antitijela u našem organizmu.
Kao izvor kroma pivski kvasac je među najboljim prehrambenim proizvodima.
Komponente germanija koje pronalazimo u pivskom kvascu imaju više zdravstvenih učinaka na ljudski organizam. Ove komponente jačaju otpornost našeg organizma prema virusnim infekcijama i gripi, te sudjeluje u reguliranju povišenog krvnog tlaka. Također, uz pomoć ovih komponenti, pivski kvasac jača naš imunološki sustav i djeluje antikancerogeno.
Zbog bogatog sadržaja minerala i oligoelemenata, pivski kvasac je izvrstan dodatak u kuhinji. Točnije, on je dobar dodatak prirodnoj hrani. Naime, minerali koje pronalazimo u pivskom kvascu pomažu nam protiv stresa, osteoporoze, anemije i sličnih oboljenja.
Kvasac djeluje i protiv kisele žuči, akni i drugih sličnih oboljenja na koži. Također, kvasac pomaže u liječenju čira na dvanaestpalčanom crijevu i želucu.
Kvasac je pronašao svoje mjesto i u kozmetici. Naime, zbog pozitivnog i ljekovitog djelovanja na ljudsku kožu kvasac je našao primjenu u tretiranju kože za ljepotu. On pomaže u borbi protiv akni, ekcema i infekcija kože. Također, kvasac jača zube i nokte.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.