Stiglo nam je proljeće,  a mi osjećamo  tvz. proljetni umor  koji karakterizira nedostatak energije u prvim danima proljeća prvenstveno zbog manjka vitamina u organizmu, te prilagođavanja na dulje, toplije dane.
Što proljetni umor moze izazvati:
  • Konstantan nedostatk energije
  • Pospanost
  • Nedostatak koncentracije
  • Povećana razdražljivost
  • Depresija
  • Tjeskoba
  • Smanjena radna produktivnost
  • Oslabljen imunološki sustav

Pitate se zašto nam nastaje proljetni umor?
Količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam, više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni “utrošak”.
Međutim, hrana koju u prosjeku konzumiramo svakodnevno po svom je sastavu “nutritivno” siromašna i nedovoljno kvalitetna za naše zdravlje. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovito “skrivenima”) i sadržajem soli, sadrže malo vlakana, previše proteina životinjskog podrijetla i premalo mahunarki.
Proljetni umor nastaje zbog toga što se naš organizam budi iz zimskog sna, i pokušava iz organizma izbaciti svet toksine koji su se nagomilali tijekom zime
Što jesti kako bi eliminirali proljetni umor:
  • Potrebno je uzimati puno tekućine ( biljni čajevi, obična voda s dodatkom svježe iscijeđenog limuna bez šećera)
  • Uvesti što više voća i povrća ( obnoviti će organizam esencijalnim nutrijentima)
  • Obavljati svakodnevno fizičku aktivnost na svježem zraku
  • Ubaciti  mediteransku prehranu u jelovnik
  • Pomaže protiv proljetnog umora proljetna detoksikacija
  • Ukolikoje potrebno provjerite nedostatak vitamina i minerala u organizmu s vašim nutricionistom
  • Izbjegavajte industrijski prerađenu hranu
Austrijski prehrambeni stručnjaci kao djelotvorno sredstvo protiv proljetnog umora  preporučuju uzimanje voća i ugljikohidrata te što više kretanja na svježemu zraku. Tjestenina, krumpir i proizvodi od integralnoga zrna žitarica rastjeruju umor i bezvoljnost, jer izazivaju kontinuirano i trajno povećanje šećera u krvi. Male količine ugljikohidrata dovoljne su da tijelo pokrene vlastitu proizvodnju serotonina koji ima važnu ulogu u metabolizmu. Serotonin utječe na raspoloženje, a njegova proizvodnja ovisi o svjetlu: više svjetla znači i povišenu proizvodnju serotonina.

http://www.zdravlje-prehrana.com/