уторак, 30. април 2013.

Kako napraviti Ghee?

Slika zaslona 2013-02-10 u 06.50.12 

Mnogi od Vas me pitaju – kako napraviti Ghee? Čuli ste da je jednostavno, brzo i lako, ali ipak mnogi nisu sasvim sigurni – kako. I zato, sada ću Vam detaljno, korak po korak, tekstom i fotografijama opisati kako izraditi svoj vlastiti Ghee. Kada ga jednom izradite, i kušate, odmah ćete shvatiti da je bez Ghee/a kuhinja poluprazna. Sjećam se sebe kako sam bila uzbuđena tražeći tko će mi pokazati kako napraviti Ghee. Kad sam naučila, osjećala sam se kao da je cijeli svijet moj. I na koncu, krenuh u postupak. Suprug i ja smo sat vremena stajali kraj vatrice, na (pre)slaboj vatrici kuhali smo Ghee, živjeli smo taj svoj prvi Ghee iz sekunde u sekundu. Kad je bio gotov, tu noć uopće nisam mogla spavati čekajući jutro da vidim kako će izgledati kad poprimi čvrstu teksturu. Ah, Ghee, bez njega mi više niti jedno jelo nije potpuno. Krenimo naučiti kako ga napraviti. Korak po korak.  (Fotografije @ Dubravko Žigman)
Na samom početku, ako još niste upoznati s ovom namirnicom zlata vrijednom, svakako pročitajte više o Ghee/u ovdje.
Slika zaslona 2013-02-10 u 06.16.56

Dakle, potreban nam je maslac visoke kvalitete, nepasterizirani i nezasoljeni. Maslac iz dućana NIJE pogodan za Ghee. Preporučujem da ga kupite na tržnici kod kumice za koju ste sigurni da prodaje maslac od domaćih kravica koje pasu na livadi.

Slika zaslona 2013-02-10 u 06.17.07

Maslac stavite na laganu vatru i otopite. Nakon što se maslac zagrije, na površini će se stvoriti pjena i mjehurići koji će glasno pucketati.

Slika zaslona 2013-02-10 u 06.17.21

Sa žlicom otklanjajte pjenu s površine.

Pjena na površini je ništa drugo nego mliječni proteini i zasićene masnoće kojih se želimo rješti, jer upravo su oni štetni kod običnog maslaca / uzrokuju mnoge bolesti, prije svega začepljenje krvnih žila. Kada se riješimo mliječnih proteina i zasićenih masnoća dobivamo čisti, visokokvalitetni Ghee, koji za razliku od maslaca – čisti krvne žile te ga u Ayurvedi često koristimo i u kurama čišćenja cijelog organizma.

Slika zaslona 2013-02-10 u 06.17.42

Pjenicu s površine smo gotovo svu otklonili, mjehurići na površini još uvijek pucketaju, ali sve tiše i tiše. Kad se mjehurići potpuno umire, utišaju, povuku – znak je da je kuhanje Ghee/a pri kraju. Također, želimo da ispari voda. To ćemo najbolje provjeriti ako pri kraju kuhanja Ghee/a iznad posude stavimo naočale ili neko malo staklo. Ako se staklo lagano zamagli ali bez vlage, znak je da je Ghee gotov. Ako se na staklu još zadržava vlaga, ostavimo Ghee još malo da se kuha, jer cilj nam je da iz njega ispari voda. S vremenom, znat ćemo po mirisu i zvuk prepoznati kada je Ghee gotov. No, dok još učite kuhati Ghee, poslužite se s staklom, naočalama, a na koncu posudu i lagano nagnite prema sebi da pogledate dno na kojemu se također skupio sloj masnoća. Kada taj sloj počne iz bijele poprimati smećkastu boju / znak je da je Ghee gotov. U prosijeku, 450g maslaca na srednje laganoj vatri ja kuham cca 12/15 minuta.

Slika zaslona 2013-02-10 u 06.17.55

Kada je Ghee gotov, procijedimo ga u staklenku kroz gazu i cjedilo s duplim sitom.

Slika zaslona 2013-02-10 u 06.18.07

Ovo će nam ostati na dnu – mliječni proteini i zasićene masnoće. To su otpadni sastojci maslaca, koji štete našem zdravlju. Primjetila sam da neki mješaju Ghee prilikom kuhanja, ja to ne bih preporučila jer nam je cilj da se ono čega se želimo riješiti zadrži na dnu.

Slika zaslona 2013-02-10 u 06.18.20

I evo ga naš Ghee! Priznat ćete, dobili smo ga brzo, jednostavno i lako. U kuhinji i za zdravlje u cijelosti zlata vrijedi. Svakako više informacija o Gheeu pročitajte ovdje.
Ne držite ga u hladnjaku, jer tako gubi svoja ljekovita svojstva. Držite ga u kuhinjskim elementima. Što je stariji, to je ljekovitiji.
Koristimo ga umjesto ulja za kuhanje variva, juha, pirjanje.
Odgovara svim trima došama, a osobe s izraženom vata došom neka ga jedu obilato, uvijek si još na kraju jela dodajte žlicu Ghee/a.
Naučite spravljati jela na Ghee/u, a na ljeto ćemo na Tjednu Ayurvede na otoku IŽu naučiti još jedan korak dalje / demonstrirat ću Vam izradu ljekovitog Ghee/a od latica crvene ruže, zatim od Kardamoma, Muškantnog oraščića i još nekih ayurvedskih začina… Naravno, na radionicama ovo ljeto na IŽu demonstrirat ću Vam i izradu čistog Ghee/a. To svakako trebate znati. Jer, Gheeom se mogu i spriječiti i liječiti mnogi poremećaji u organizmu.  Jako je, jako ljekovit… I slasan.
Reportaža za HTV, Tanjine preporuke za osnove zdrave kuhinje OVDJE.
Članak napisala
Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.