недеља, 14. април 2013.

Lekovita svojstva - Aronia


Lekovita svojstva i primena

  • ANTIKANCEROGENO DEJSTVO

    u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre (antocijanin i proantocijanidin).
  • ANTIOKSIDANS

    sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini,flavonidi,vitamin C, vitamin E).
  • GLAVA

    poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolje i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P).
  • SRCE

    smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost. Poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P).
  • URINARNI TRAKT

    leči urinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin).
  • JAČANJE IMUNITETA

    sprečava bakterijske i virusne infekcije poput prehlade i gripa (biofenoli, vitamin C).
  • ENDOKRINE ŽLEZDE

    poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči dijabetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu (sorbitol, antocijanin).
  • KRV I KRVNI SUDOVI

    popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli).
  • ŽELUDAC

    smiruje grčeve i bolove želudca, smiruje upalu sluznice želudca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin).
  • CREVA

    smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive.
  • JETRA I ŽUČ

    poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesak i žučni kamen (fenoli, flavonidi).
  • OČI

    poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV zračenja, sprečava nastanak katarakte (antocijanin, vitamin P, betakaroten).
  • KOŽA

    povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu, usporava starenje (vitamin E, betakaroten, flavonidi).
  • ČIŠĆENJE ORGANIZMA

    vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima).
  • VIŠESTRUKO SKRAĆUJE VREME ZARASTANJA RANA I VRŠI NJIHOVU DEZINFEKCIJU što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli,vitamin P,C i E)

    Sibirska aronija (Aronia Melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, a kasnije je preneta u Sibir i severne delove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena lekovita svojstva i upotrebljavali su je u ishrani.
    Nauka se početkom 90-tih godina prošlog veka zainteresovala za ovu biljku i od tada potiče veliki broj studija u SAD, Rusiji i Poljskoj o njenim lekovitim svojstvima, tako da ubrzo dobija status lekovite biljke.Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamine A,C (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću), B2, B6, B9, E i veoma redak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor.
    Ogromna količina tanina i flavonida, gde glavnu ulogu ima antocijanin, Sibirsku Aroniju čini najjačim dosad poznatim ANTIOKSIDANSOM.


    Lično iskustva

    Lično iskustvo Džon Sejlor, star 50 godina, je uzimao lekove za ekstremno povišen krvni pritisak, dijabetis, a takođe je imao i konstatovan Hepatitis C.
    Najgore je bilo kada su mu saopštili da ima maligni tumor jetre, zbog čega mu je i odstranjen deo jetre. Nakon operacije, jetra nije funkcionisala normalno. Sugerisali su mu transplantaciju, kao jedino moguće rešenje. Izgubio je 32 kg u bolnici, nakon nekoliko intervencija. Vratio se kući sa težinom od 44 kg. Imao je ascit, stanje kada se u trbušnoj maramici nagomilava tečnost, pa je zbog toga morao da odlazi na redovno dreniranje. Bio je veoma slab, sa osećajem da je svakoga trenutka poslednji put udahnuo vazduh. Nije mu više preostalo ni energije, ni sange, a bio je siguran da ne bi preživeo tansplantaciju jetre. Zbog slabog zdravstvenog stanja, činilo se da mu se život gasi, sa čim su se slagali i ljudi oko njega. Onda se dogodilo da mu se pojavio jedan prijatelj koji mu je ispričao o lekovitim svojstvima Aronije melanocape.
    Preporučio mu je da uzima Aroniju uz dijetu, jer ona može da mu pomogne. Mislio je da mu je prijatelj izgubio razum, a da za njega povratka nema. Nije imao šta da izgubi, pa je počeo da uzima 1uncu (28g) svežih plodova svakoga dana. Polako je počela da mu se vraća snaga, energija i težina. Osećao se sve bolje. Kada ga je doktor video bio je potpuno iznenađen i samo mu je rekao:“šta god da si radio nastavi i dalje. To funkcioniše“. Jetra je počela da funcioniše, a ascit je u potpunosti nestao. Krvni pritisak je postao normalan, bez terapije lekovima, a diebetis je nestao. Nastavio je sa uzimanjem ovog moćnog bobičastog voća, i još uvek uzima 1uncu (28g) svakog dana. Sada mu je težina 80 kg i oseća se jako dobro.
    Njegova je sugestija da ne treba podcenjivati moć ovih bobica. Ona je stvarna. Džon kaže da je njegovo iskustvo pravi dokaz za to.
    Takođe, Džon garantuje da svako ko bude uzimao 1 uncu (28g) plodova . Aronije, svakog dana u periodu od 6 meseci, može da vidi kakvu će to razliku napraviti u njegovom životu Ovo iskustvo je ostavilo tako jak utisak na njega, da je nastavio da istražuje lekovita svojstva ove biljke.
    Danas je postao najveći uzgajivač Sibirske Aronije u SAD-u i njen prerađivač.

    Izvor http://www.aronijabio.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.