недеља, 30. април 2017.

Manastirski ratluk od ruže: Slatke kockice posne na vodi! (RECEPT)

Ukusan i mek slatkiš...

Idealna poslastica za dane posta

 

 

Sastojci

  • 1,5 kg šećera
  • 2 x 750 ml vode
  • 250 g gustina
  • limuntus
  • 6-­8 kapi esencije od ruže
  • šećer u prahu za valjanje

1. Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko.

2. U drugom sudu rastopiti 250 g gustina u 750 ml vode, dobro izmešati da nema ni jedne grudvice, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano čistom drvenom kašikom i produžiti kuvanje na jakoj vatri, samo paziti da masa ne zagori.

3. Dodati komad limuntusa veličine lešnika, koji prethodno treba rastopiti u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, treba da se masa pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (to je oko 40 minuta kuvanja).

4. Dodajte 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izlijte u veću emajliranu tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u prah šećer. Dobro paziti da ratluk ne ostane redak, da se ne lepi i da se ne prekuva, jer će biti žilav.  

Izvor stil.kurir.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.