Ukusan i mek slatkiš...
Idealna poslastica za dane posta
1. Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko.
2. U drugom sudu rastopiti 250 g gustina u 750 ml vode, dobro izmešati da nema ni jedne grudvice, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano čistom drvenom kašikom i produžiti kuvanje na jakoj vatri, samo paziti da masa ne zagori.
3. Dodati komad limuntusa veličine lešnika, koji prethodno treba rastopiti u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, treba da se masa pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (to je oko 40 minuta kuvanja).
4. Dodajte 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izlijte u veću emajliranu tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u prah šećer. Dobro paziti da ratluk ne ostane redak, da se ne lepi i da se ne prekuva, jer će biti žilav.
Izvor stil.kurir.rs
Idealna poslastica za dane posta
Sastojci
- 1,5 kg šećera
- 2 x 750 ml vode
- 250 g gustina
- limuntus
- 6-8 kapi esencije od ruže
- šećer u prahu za valjanje
1. Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko.
2. U drugom sudu rastopiti 250 g gustina u 750 ml vode, dobro izmešati da nema ni jedne grudvice, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano čistom drvenom kašikom i produžiti kuvanje na jakoj vatri, samo paziti da masa ne zagori.
3. Dodati komad limuntusa veličine lešnika, koji prethodno treba rastopiti u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, treba da se masa pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (to je oko 40 minuta kuvanja).
4. Dodajte 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izlijte u veću emajliranu tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u prah šećer. Dobro paziti da ratluk ne ostane redak, da se ne lepi i da se ne prekuva, jer će biti žilav.
Izvor stil.kurir.rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.