среда, 10. септембар 2014.

O vuni


Vuna kao prirodni materijal stara je gotovo kao i sama ljudska civilizacija. Najstariji pronađeni materijali su vunenog sirovinskog sastava.

Vuna je rožnato tkivo slično ljudskoj dlaci, koje u sebi sadrži lanolin. To je prirodna mast koja štiti vunu, a na ljude deluje pozitivno iz brojnih razloga. On ima blagotvorno dejstvo na mišiće, zglobove, kičmu, ublažava bolove i stimuliše cirkulaciju. Lanolin se vekovima koristi u medicini za pravljenje anti reumatskih krema i krema za negu kože. Jedna od najvažnijih osobina mu je da na viruse i bakterije deluje rezistentno, jer u sebi sadrži određene amino kiseline koje im nedozvoljavaju opstanak. Vlakna vune deluju na receptore u koži i ubrzavaju proces oporavka i prestanka bola. Od starina se, kao najbolji lek protiv zubobolje ili glavobolje, koristila vunena marama omotana oko glave.

Zahvaljujući postojećem lanolinu, vuna održava temperaturu tela konstantnom štiteći od hladnoće i nedozvoljavajući preterano znojenje. To je objašnjenje zašto se od davnina vuna koristila za uvijanje prevremeno rođenih beba kojima je neophodna toplota.

Vuna ima veoma kompleksnu strukturu koja se sastoji od poroznih ćelija sa mnoštvom vazdušnih čepova. To joj daje posebne izolacione osobine, kao i mekoću i lakoću. Zagrevanje tela vunom, ne samo da poboljšava cirkulaciju krvi već ima i blagotvorno dejstvo na unutrašnje organe poput bubrega.

Vuna poseduje i veoma visok nivo apsorbcije vlage (i do 40%), a bez osećaja vlažnosti. Vlaga isparava iz dlake ostavljajući je suvom.

Sa porastom pojave alergija, značaj vune raste ne samo za odevanje već i u drugim primenama kao u higijeni spavanja ili opremanja doma, jer vuna ne izaziva alergije i dozvoljava disanje kože.
Merimo ovca daje najmekšu i najkvalitetniju vunu koja se koristi za izradu ovih odevnih predmeta. Uz pravilno održavanje, odevni predmet od vune je izrazito dugog veka trajanja.

 http://www.wool-art.com/




Održavanje


Vunena odeća se pere ručno i odvojeno od druge odeće. Odeću treba potopiti u hladnu vodu (do 30 stepeni) ne više od 10 minuta, tretirati blagim deterdžentima koji ne sadrže izbeljivače i namenjeni su za pranje vune. Voda za ispiranje mora imati istu temperaturu kao i voda za pranje.

Iz oprane odeće potrebno je prvo eliminisati suvišnu vlagu, najbolje ceđenjem pa umotavanjem u suvi peškir. Nikako nije preporučljivo kačiti odeću prilikom sušenja, već je treba sušiti na ravnoj podlozi, raširenu i oblikovanu rukom (ne zgužvanu ili uvijenu) i to na sobnoj temperaturi. Nije dozvoljeno sušenje u kontaktu sa radijatorom ili direktno izloženo suncu.

Kada je proizvod suv, može se peglati isključivo preko mokrog pamučnog materijala na umereno visokoj temperaturi.

Što se tiče hemijskog čišćenja, može se tretirati suvim hemijskim tretmanom.





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.