четвртак, 4. септембар 2014.

Gledajte biljke - reći će vam šta im fali

Dani su sve duži, pa se i naše omiljene kućne biljke polako bude. Da bi spremno dočekale period rasta i bujanja i opet se lepo razvijale, najpre očistite listove od prašine i čađi. To uradite krpom ili sunđerom, a ukoliko je biljka manja, istuširajte je. Tako ćete otvoriti pore na površini i omogućiti biljci da lakše diše.
 
 


Kod kaktusa i biljaka sa dlakavim listovima jedini prihvatljiv oblik čišćenja jeste uklanjanje prašine četkicom.
Ako primetite da se u saksijama smanjila količina zemlje, da se istrošila, znači da je potrebno dodati novi kompost. Manjim biljkama možete da zamenite svu zemlju, a onim u velikim saksijama skinite površinski sloj stare zemlje, dodajte novu i dobro zalijte biljku. 

Novu plastičnu saksiju obavezno operite i dezinfikujte tako što ćete unutrašnjost prebrisati krpom namočenom u alkohol. Na taj način sprečićete mogućnost raznih zaraza.  

PAŽLJIVO S KORENOM
Jedan sat pre presađivanja korenov busen mora da se navlaži da bi se olakšalo vađenje biljke. Saksija treba da bude veća jedan ili dva broja od prethodne, a novi kompost neka bude istog sastava kao i stari. Okrenite saksiju nadole i lupkajte gornjom ivicom o čvrstu površinu. Nežno oslobodite korenov busen prstima ili viljuškom.
U novu saksiju stavite malo vlažnog komposta. Položite biljku na istu dubinu na kojoj je bila u staroj posudi i dopunite kompostom. Radi lakšeg zalivanja ostavite centimetar i po od zemlje do ivice saksije.


RAZLIČITO HRANITE LIST I CVET
Tokom zime su se potrošile i hranljive materije, pa, osim što ćete zameniti zemlju, morate biljku i prihraniti. Za lisnodekorativne biljke birajte đubrivo bogato azotom jer će ono biljci dati intenzivniju zelenu boju i povećati bujnost, dok se za cvetnodekorativne biljke koristi đubrivo bogato fosforom i kalijumom.
 

DRVO ŽIVOTA SPORO RASTE
Juka traži dosta svetlosti i raste veoma sporo, oko 15 centimetara godišnje. Mlada biljka se presađuje jednom godišnje, a sada je idealno vreme za to. Posle tri-četiri godine samo promenite gornji sloj komposta. Prihranite je sada, a kako se budu bližili topliji dani, prihranjujte je dva puta mesečno. U letnjim mesecima prihranjujte biljku jednom nedeljno, a zalivajte je tri puta nedeljno.  

PAPARATI VOLE KUPATILA
Većini paprati odgovara hladno, vlažno mesto zaštićeno od sunca. Zalivajte ih obilno, mekom vodom sobne temperature, a orošavanjem održavajte vlažnost vazduha. Neke od najčešćih vrsta u prodaji su adianthum – gospin vlasak, asplenium ili sleznica, nephrolepsis ili kovrdžava paprat i pellea – peleja. Idealna mesta za paprati su kuhinja ili kupatilo.  

ZAMIJU VOLE JER NIJE ZAHTEVNA
Ova biljka je za kratko vreme postala izuzetno popularna zato što je laka za održavanje. Traži indirektnu sunčevu svetlost i umereno zalivanje jer je osetljiva na prekomernu vlagu koja može da izazove truljenje korena. Prihranjujte je jednom mesečno u toku vegetacije. Presađujte je tek kada preraste saksiju, s obaveznim drenažnim slojem na dnu (sitniji kamen, pesak). 

BAMBUS VOLI I MRAK
Srećni bambus je zahvalna biljka koju možete gajiti u vodi ili u saksiji sa zemljom, a ne zahteva skoro nikakvu negu ili posebno mesto u stanu. Ne voli svetlost, pa će napredovati i u mračnim ćoškovima. Od viška svetlosti ili hlora u vodi listovi mogu da požute. Čim to primetite, otkinite ih. Ako bambus držite u vazi, jednom nedeljno promenite vodu koja prethodno treba da odstoji bar jedan dan, a zemlja u saksiji trebalo bi da bude stalno vlažna.

 
FILADENDRON SE VRAĆA U MODU
Nekada jako popularna sobna biljka ponovo ulazi u kuće. Ima listove koji dostižu i do metar dužine. Nema posebnih zahteva prema svetlosti i odlično će uspevati ma gde da je smestite. Leti je zalivajte jednom nedeljno, a zimi na 14 dana. Neophodno je prihranjivanje na svake tri nedelje u toku vegetacije jer se na taj način omogućava neometan rast. Jednom nedeljno potrebno je sunđerom očistiti listove. Orošavajte ga svakodnevno u toku leta.  

FIKUS- DIREKTORSKO CVEĆE
Ova vrsta je još uvek najrasprostranjenija kod nas, a popularnost je stekla kao obavezni dekor u direktorskoj kancelariji. Potreban mu je sunčan položaj jer mu u suprotnom opada lišće. Ne smete ga previše zalivati, leti je dovoljno dva puta nedeljno, a zimi jednom na sedam–deset dana. Prihranjujte ga jednom u 14 dana u toku vegetacije. Trebalo bi da orošavate lišće svakoga dana mlakom vodom. Presađuje se jednom godišnje, a najbolje je sada. 


http://zena.blic.rs/
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.