петак, 19. септембар 2014.

BORAC ZA MIR I DUHOVNU SLOBODU, NOBELOVAC, STEPESKI VUK, HERMAN HESE


                                                            Фотографија: BORAC ZA MIR I DUHOVNU SLOBODU, NOBELOVAC, STEPESKI VUK, HERMAN HESE

Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, neumorni borac za mir i duhovnu slobodu, sredinom šezdesetih godina postao je jedan od najčitanijih i najprevođenijih pisaca za poslednjih sto godina...

Malo nemačkih pesnika se tako hrabro, kao Herman Hese, oduprlo zavodničkim ponudama kojima su ih mamili Gebels i Hitler.
„Nisam mogao da usvojim moral rodoljuba, ma koliko voleo Nemačku, jer u duhu nisam video bilo kakvo oruđe ili borbeno sredstvo, a ja nisam bio general ili predsednik vlade, već sam se nalazio u službi duha.“ (Hese)

...Takvim svojim stavom, Hese je stavio na kocku sve što se tiče polja njegovog književnog rada...

                                                      

HERMAN HESE, rodio se 2.jula 1877.godine u mestu Kalv, u Nemačkoj. Gledano okom astrologije, znak Raka, ascendent u Strelcu, Mesec u Ribama...Romantični, umetnički, hipersenzibilni Rak i Ribe, na čelu sa istinoljubivim, pravdoljubivim Strelcem... Ova kombinacija daje veoma visok duh. Rak i Ribe dali su mu veliko bogatstvo emocija, tako potrebnim za stvaranje, ogromnu inspiraciju, maštovitost, snagu kretivnosti, a koje je on pretočio „u slova“ i ispoljio kroz pisanje. Oba znaka imaju veliku UNUTRAŠNJU, SUPTILNU AKTIVNOST, okrenuti su sebi, dok Strelac ima potrebu da znanje koje poseduje ISPOLJI I PROPAGIRA. To je jedan od zadataka Jupitera, vladara Strelaca. Strelac oseća veliko zadovoljstvo u objavljivanju svoje istine drugima... Tako je u Heseovom slučaju, „nemo“ znanje Riba (on ima masu planeta u Ribama, a posebno je važan Mesec u Ribama, koji predstavlja njegov misaoni svet) potpomognuto podznakom Strelca (kroz podznak ispoljavamo ono što nosimo u sebi, ili bi tako trebalo, podznak predstavlja vozilo koje smo dobili u ovom životu) izašlo na videlo, jer Strelac ono ŠTO MISLI TO I GOVORI, a to se na duhovnom planu izuzetno ceni, Strelci nisu nikako i nikada licemerni. Pa tako i Hese...

U ovom slučaju, njegova REČ ispoljena je kroz pisanje, jer ima Merkur u Blizancima, u svom sedištu, u VII kući, koja predstavlja druge, on sa drugima komunicira kroz pisanu reč. On sebe daje drugima kroz pisanje. Masa planeta u Ribama je u trećoj kući, prirodnoj kući Blizanaca, koja predstavlja razmenu reči, razmenu informacija koje posedujemo sa drugima. Druga kuća, između ostalog, predstavlja samu snagu reči, moć besede, da li je neko ima ili nema, a treća NAČIN na koji tu moć prenosimo na druge, odnosno KAKO komuniramo sa drugima. Dakle, Blizanci i Strelac u njemu su naterali Ribu da progovori...ono što ZNA...Ribe, mudraci Zodijaka, jer nose u sebi iskustvo svih dvanaest znakova, čuvaju znanje duboko u fiokama svog bića, baš kao što i njen opozitni znak, Devica, čuva materijalne, opipljive stvari. Ribe su čudesne – njima je na jedan čudesan način opipljiv duhovni svet. Naravno, reč je o onim Ribama koje rade na svom duhovnom uzdizanju. Simbol znaka Ribe su dve ribe, koje plivaju u suprotnom pravcu, ali su povezane tankom srebrnom niti, to znači da jedna od njih pliva u materijalnom, druga u duhovnom svetu...idealno je da one u sebi spoje NEBO I ZEMLJU, zato i postoji ta tanka srebrna nit... Herman Hese, sa masom planeta u Ribama je sigurno plivao suptilnim duhovnim vodama, što se vidi iz njegovih genijalnih književnih dela, s drugom ribom on je dodirivao materijalni svet svojom rečju...Spoj, ili traženje sklada duhovnog i materijalnog u njemu samom,  projektovao je na čitaoce, što se najbolje vidi u knjizi „Narcis i Zlatousti“, jedan lik u knjizi teži asketizmu, a drugi uživanjima na zemlji...Borba u čoveku, stara koliko i sam svet...Neverovatno poučna knjiga.

Napred rečeno ističe Jupiter, vladar njegovog podznaka, u svom sedištu, mestu jako snažnom za jednu planetu, u Strelcu, retrogradan. Heseov Jupiter je u trigonu sa Uranom u Lavu u IX kući. GENIJALNA DELA ZBOG KOJIH ĆE POSTATI SLAVAN ŠIROM SVETA.  Uranove proročke spoznaje Jupiter u njemu pretvara u jasne i duboke teorije primenjive u životu, daje im širinu i dubinu, i svojevrsnom logikom čini ih jasnim i razumnim. S druge strane, trigon Jupitera i Neptuna, vladara i suvladara Riba, dao mu je veliki filozofski potencijal, visoku moralnost, pravednost, nemerljivu intuiciju, maštovitost. Neptun je taj koji daje inspiraciju, natprirodno nadahnuće, i on je smešten u V kući, izvoru kreativnosti. Hese je znao kako treba piti s tog izvora.
Kao što znamo, osnovna preokupacija Hesea stvaraoca, mislioca i čoveka – jeste ličnost. Ascendent (podznak) označava ličnost, a Jupiter, toliko važan i moćan u njegovoj karti, otkriva da je to žiža njegovog interesovanja. Svi tokovi njegove književne, psihološke i filozofske inspiracije „odavde izviru i uviru“. Ličnost kao inspiracija, kao težnja, kao nesvesni i svesni problem, kao ideal, jeste alfa i omega Heseovog života i stvaranja.
Za formiranje njegove filozofsko-humanističke usmerenosti, od presudnog značaja je njegovo detinjstvo, godine provedene u porodičnom domu i na školovanju po zavodima. Duhovno raspoloženje u kući bilo je obojeno snažnim opredeljenjem roditelja protestansko-pijetetičkog smera. Majka i otac su vršili jak uticaj na sina, ne bi li ga vaspitali u istom duhu, ne obazirući se na njegova opiranja. Istovremeno, njihova kuća je bila otvorena za svakoga (majka Heseova je rođena u Indiji), bez obzira na uverenja. Stranac je bio dobrodošao, ma otkud dolazio i ma šta u svom duhu nosio.

„BITI PESNIK ILI NIŠTA“...

Prema odluci roditelja, trebalo je da bude sveštenik, ali Hermanu Heseu je bilo četrnaest godina, kada je u njemu sazrela odluka da će „biti pesnik ili ništa“. Godina 1892., bila je za njega teška i puna potresa. Zabrinuti roditelji vode sina (jer on beži iz čuvenog semeništa) kod „iscelitelja duše i isterivača demona“. Naravno, bez uspeha. Posle velikog očajanja i životne krize u kojoj se par puta našao onako mali (fatalni Algol je u konjunkciji sa Plutonom u V kući u inkonjunkciji sa Jupiterom koji je na ascendentu, mentalni pritisak na njegovu ličnost, njegov mozak, zatim tu je i konjunkcija Marsa i Saturna, a tu je negde i Mesec, povremeno jako nezadovljstvo i depresija, ali ista ta konjunkcija Marsa i Saturna ume da da SIROVU SNAGU, IZDRŽLJIVOST DA SE PREVAZIĐU ISKUŠENJA I NEVOLJE, TO JE SNAGA VOLJE KOJA, KADA SE UPOTREBI NA PRAVI NAČIN I „BRDA MOŽE DA POMERA“, Roditelji smeštaju dečaka u bolnicu. Pisma koja je Hese te godine pisao, potresni su dokumenti očaja, protesta i tadašnje nemoći.
Konjunkcija Marsa i Saturna u trigonu sa Suncem dala mu je NEVEROVATNU SNAGU DA IZDRŽI  MUKE na koje su ga stavili, i u svakom slučaju mladi Hese je uspeo da iz takve atmosfere izađe IZNUTRA OBOGAĆEN. On je odbacio  dogmatičnost svog oca, i postavio je humanističke kriterijume.  Pisao je :
„MUDROST SVIH NARODA JEDNA JE TE ISTA, NE POSTOJE DVE ILI VIŠE, POSTOJI SAMO JEDNA. JEDINO ŠTO IMAM DA PRIMETIM  PROTIV, JESTE SKLONOST KA NETRPELJIVOSTI. NEĆE RADO PRIHVATITI DA JE NJIHOVA VERA, DODUŠE, DOBRA I SVETA, ALI DA NIJE PRIVILEGOVANA I PATENTIRANA, NEGO SABRAT SVIH DRUGIH OBLIKA VEROVANJA, U KOJIMA ISTINA TEŽI DA SE UČINI VIDLJIVOM.“
            U najdublju Heseovu ispovest dolazi i ova rečenica: „NIKAD NISAM ŽIVEO BEZ RELIGIJE I BEZ NJE NE BIH MOGAO DA IZDRŽATI NI JEDAN DAN.“ Aspekt Jupitera i Neptuna, kao i Jupitera i Urana, u njegovoj karti, a još Jupiter na ascendentu u Strelcu (znaku religije i fizolozije, kao i dominantne Ribe), retrogradan, daju duboku, specifičnu religioznost, tačnije duhovnost koja ne zna za verske i rasne razlike.
Odrastao je sa knjigama i sa njima proveo najveći deo svog života. Masa planeta koje ime u trećoj kući u Ribama: Mesec, Saturn, Mars i Rahu – ukazuju na veliko interesovanje i ljubav prema knjigama. Ta kuća ujedno označava izdavaštvo (eho IX kuće), knjižarstvo. Knjižarstvom se bavio samo dok mu je to bilo potrebno, da bi imao od čega da živi. U jesen 1903. čuvena izdavačka kuća prihvatila je njegov roman „Petar Kamencind“. Nakon mnogih bura i žrtvi postigao je svoj cilj: postao je književnik. U godini u kojoj je objavljeno prvo izdanje knjige „Peter Kamencind“ (roman je u roku od dve godine doživeo 30 izdanja!)...Godine 1904., Hese se ženi Marijom Bernuli, devojkom iz stare bazelske porodice naučnika. U to vreme, Uran pravi tranzit preko ascendenta, dodiruje Jupitera, tj.Hesea, baca svetlo na njegovu ličnost, izvlači ga iz anonimnosti (odnosno zajedno Jupiter i Uran... a u isto vreme Pluton ulazi u VII kuću, koja predstavlja javnost, i brak, odnosno druge, i ukazuje na ogroman uticaj preobražaja koji će Herman Hese imati na mase. On je rođen da bude, na jedan suptilan način, duhovni učitelj. Kroz pisanu reč. Moćni Rahu, Severni Mesečev čvor se tada nalazi u njegovom Zenitu, kući karijere. Veliki darovi sa neba...
Prvi svetski rat dovodi do velike prekretnice u njegovom životu. Godine 1912., seli se u Švajcarsku. Duboko je uzdrman događajima u svetu i onim što se u njemu zbivalo. Iz najdubljeg ubeđenja piše članke i rasprave protiv rata. Posledica toga je da mu većina njegovih čitalaca okreće leđa. Snabdevanje stotine hiljada zarobljenika i interniraca u Francuskoj, Engleskoj, Rusiji i Italiji knjigama i časopisima koje delimično sam izdaje, piše i rediguje. Jupiter, Hese, može mnogo da žrtvuje zbog svojih ideala, naročito u aspektu sa Neptunom i sa toliko planeta u požrtvovanim Ribama.
Zvanična Nemačka bojkotuje ga. Nemački knjižari sklanjaju njegove knjige iz izloga i sa rafova svojih radnji...
Očeva smrt 1915., i sve izraženija bolest njegove žene i najmlađeg sina, doveli su Hesea do ivice nerava. (Jupiter je u opoziciji sa Merkurom –Merkur predstavlja i nervni sistem, kvadratu sa Mesecom, Saturnom i Marsom iz treće). Tada prvi put odlazi na kliniku KARLA G. JUNGA, na psihoanalitičku terapiju. Tu mu se otvaraju neki novi neslućeni svetovi, čiji će se odraz od tada provlačiti kroz sva njegova dela. HESE i JUNG POSTAJU PRIJATELJI.
Slika ne bi bila potpuna kada ne bismo pomenuli i pisma puna mržnje i uvreda, koja mu upućuju mladi ljudi, fanatički nemački patrioti. Opet opozicija Jupitera i Merkura u VII i kvadratu sa Mesecom, Saturnom i Marsom iz treće. Merkur, u ovom kontekstu predstavlja mlade ljude, kao i pisanu reč. Konjunkcija Mesec-Saturn i Mars ukazuje na mržnju određenog sloja ljudi, otpor na koji je naišao, nerazumevanje drugih, naročito mlađih muškaraca koji su ponešeni ratnim prilikama. Krstić nevolje (nesreće) koji se nalazi tačno na Jupiteru ukazuje koliko je Hese bio nesrećan tada zbog toga, i ne samo zbog toga. Njegov brak se raspao (fatalni Pluton bio  je na samoj liniji kuće braka kada se oženio), supruga mu je po ko zna koji put bila upućena na lečenje,  a deca smeštena kod prijatelja. Bilo je to vreme siromaštva i tuge, ali ispunjeno stvaralačkim radom. Mesec-Saturn-Mars uvek daje velika životna iskušenja, patnju, pa i siromaštvo. Moćni Jupiter u Strelcu, ometen onim krstićem nevolje, IGRAO JE ULOGU VELIKOG UNUTRAŠNJEG ZAŠTITNIKA, jer je retrogradan. On mu je dao OGROMNO UNUTRAŠNJE BOGATSTVO KOJE JE ZNAO DA ISPOLJI, KAO I PODRŠKU DUHOVNIH SILA.
Njegova kreativna snaga dolazi do izražaja. Mars-Saturn i Mesec, dali su mu ogromnu snagu volje i izdržljivosti, STRPLJENJE, DAROVE KOJI SU DOLAZILI DO IZRAŽAJA I POVEĆALI SE S GODINAMA, zbog uticaja Saturna, da ne popušta pred teškoćama i strpljivo izdrži nametnuta ograničenja, naravno, opet od Saturnove strane...Takav je Saturn, udara vas i štiti u isti mah...čeliči.
„PATNJA TI ZADAJE BOL SAMO ZATO ŠTO JE SE BOJIŠ. ONA TE PROGANJA SAMO ZATO ŠTO BEŽIŠ OD NJE. PATNJA JE NAJVELIČANSTVENIJA MUZIKA, UKOLIKO UMEŠ DA JE SLUŠAŠ...ALI TI JE NIKADA NE SLUŠAŠ, TI IMAŠ DRUGU, SOPSTVENU, UPORNU MUZIKU I TON U UHU, A MUZIKA PATNJE NIJE SA NJOM U SKLADU. TI, U DUŠI, SASVIM DOBRO ZNAŠ DA POSTOJI SAMO JEDNA JEDINA ČAROLIJA, JEDNA JEDINA SILA, JEDNO JEDINO IZBAVLJENJE I JEDNA JEDINA SREĆA, I DA SE ONA ZOVE V O L E T I...ČUJ ME, I SETI SE: PATNJA NIJE NIŠTA, PATNJA JE ZABLUDA. SAMO TI SAM JE STVARAŠ, SAMO TI SAM NANOSIŠ SEBI BOL.“ (HESE)

...Piše „Sidartu“, „Stepskog vuka“, „Narcis i Zlatousti“...Uporedo sa književnim radom bavi se slikarstvom, prodaje akvarele, kako bi imao od čega da živi. Postaje švajcarski državljanin i ženi se po drugi put (linija Strelac-Blizanci, asc-desc, uvek dva ii više braka) kćerkom književnice, ali se ubrzo razvodi (posle dve godine) na zahtev supruge. Godine 1931., ženi se po treći put, Jevrejkom Ninom Dolbin (fatalni T kvadrat i VII kuća u Blizancima). Te iste godine (sa suprugom) se useljava u kuću u Montanjoli, koju mu je doživotno dao na raspolaganje njegov prijatelj. U njoj je Hese radio punih jedanaest godina na „Igri staklenih perli“. Knjiga je objavljena 1943., u Švajcarskoj, jer su te godine već sva njegova dela bila povučena iz  Nemačke. Nije čudo što je u pitanju Švajcarska, ona je bila sada baza, oslonac, gde je mogao da pusti svoje „korenje“, jer je ona u znaku Device, a njegov Južni Mesečev čvor nalazi se u Devici. Severni čvor je misija u ovom životu, a on je ispunio sa gomilom planeta, pa i Severnim čvorom u Ribama u trećoj. Južni predstavlja naše korenje, naše uporište, prošlu karmu, ali i mesto sa koga možemo da delujemo. Najbolje je imati sklad suprotnosti koje „zagovaraju“ Severni i Južni, odnosno ravnotežu istih.
Godine 1946., dobija NOBELOVU NAGRADU i od tada se još više kloni javnosti. U to vreme, tranzitni Jupiter je u Zenitu, DONOSI MU SLAVU I USPEH, I JAVNO PRIZNANJE. Tranzitni Saturn izlazi iz VII kuće javnosti (i on je doprineo da dobije zasluženo priznanje) i ulazi u VIII, kuću tkzv. „tunela“, kuću tajni, vida osame, ukazujući na povlačenje iz javnosti...

                                                 
Napustio je ovaj svet 8.avgusta 1962., u 85.godini života. Ostavio je za sobom životno delo od skoro četrdesetak knjiga: romana, pripovedaka, zbirki pesama, eseja, studija i rasprava...HERMAN HESE, UMETNIK, FILOZOF, ASKETA, STEPSKI VUK...
          "Како да не будем степски вук, олињали пустињак, усред света чији циљеви нису моји, чије ми радости ништа не значе." (Hese)

Olga Milošević
 

Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, neumorni borac za mir i duhovnu slobodu, sredinom šezdesetih godina postao je jedan od najčitanijih i najprevođenijih pisaca za poslednjih sto godina...

Malo nemačkih pesnika se tako hrabro, kao Herman Hese, oduprlo zavodničkim ponudama kojima su ih mamili Gebels i Hitler.
„Nisam mogao da usvojim moral rodoljuba, ma koliko voleo Nemačku, jer u duhu nisam video bilo kakvo oruđe ili borbeno sredstvo, a ja nisam bio general ili predsednik vlade, već sam se nalazio u službi duha.“ (Hese)

...Takvim svojim stavom, Hese je stavio na kocku sve što se tiče polja njegovog književnog rada...



HERMAN HESE, rodio se 2.jula 1877.godine u mestu Kalv, u Nemačkoj. Gledano okom astrologije, znak Raka, ascendent u Strelcu, Mesec u Ribama...Romantični, umetnički, hipersenzibilni Rak i Ribe, na čelu sa istinoljubivim, pravdoljubivim Strelcem... Ova kombinacija daje veoma visok duh. Rak i Ribe dali su mu veliko bogatstvo emocija, tako potrebnim za stvaranje, ogromnu inspiraciju, maštovitost, snagu kretivnosti, a koje je on pretočio „u slova“ i ispoljio kroz pisanje. Oba znaka imaju veliku UNUTRAŠNJU, SUPTILNU AKTIVNOST, okrenuti su sebi, dok Strelac ima potrebu da znanje koje poseduje ISPOLJI I PROPAGIRA. To je jedan od zadataka Jupitera, vladara Strelaca. Strelac oseća veliko zadovoljstvo u objavljivanju svoje istine drugima... Tako je u Heseovom slučaju, „nemo“ znanje Riba (on ima masu planeta u Ribama, a posebno je važan Mesec u Ribama, koji predstavlja njegov misaoni svet) potpomognuto podznakom Strelca (kroz podznak ispoljavamo ono što nosimo u sebi, ili bi tako trebalo, podznak predstavlja vozilo koje smo dobili u ovom životu) izašlo na videlo, jer Strelac ono ŠTO MISLI TO I GOVORI, a to se na duhovnom planu izuzetno ceni, Strelci nisu nikako i nikada licemerni. Pa tako i Hese...

U ovom slučaju, njegova REČ ispoljena je kroz pisanje, jer ima Merkur u Blizancima, u svom sedištu, u VII kući, koja predstavlja druge, on sa drugima komunicira kroz pisanu reč. On sebe daje drugima kroz pisanje. Masa planeta u Ribama je u trećoj kući, prirodnoj kući Blizanaca, koja predstavlja razmenu reči, razmenu informacija koje posedujemo sa drugima. Druga kuća, između ostalog, predstavlja samu snagu reči, moć besede, da li je neko ima ili nema, a treća NAČIN na koji tu moć prenosimo na druge, odnosno KAKO komuniramo sa drugima. Dakle, Blizanci i Strelac u njemu su naterali Ribu da progovori...ono što ZNA...Ribe, mudraci Zodijaka, jer nose u sebi iskustvo svih dvanaest znakova, čuvaju znanje duboko u fiokama svog bića, baš kao što i njen opozitni znak, Devica, čuva materijalne, opipljive stvari. Ribe su čudesne – njima je na jedan čudesan način opipljiv duhovni svet. Naravno, reč je o onim Ribama koje rade na svom duhovnom uzdizanju. Simbol znaka Ribe su dve ribe, koje plivaju u suprotnom pravcu, ali su povezane tankom srebrnom niti, to znači da jedna od njih pliva u materijalnom, druga u duhovnom svetu...idealno je da one u sebi spoje NEBO I ZEMLJU, zato i postoji ta tanka srebrna nit... Herman Hese, sa masom planeta u Ribama je sigurno plivao suptilnim duhovnim vodama, što se vidi iz njegovih genijalnih književnih dela, s drugom ribom on je dodirivao materijalni svet svojom rečju...Spoj, ili traženje sklada duhovnog i materijalnog u njemu samom, projektovao je na čitaoce, što se najbolje vidi u knjizi „Narcis i Zlatousti“, jedan lik u knjizi teži asketizmu, a drugi uživanjima na zemlji...Borba u čoveku, stara koliko i sam svet...Neverovatno poučna knjiga.

Napred rečeno ističe Jupiter, vladar njegovog podznaka, u svom sedištu, mestu jako snažnom za jednu planetu, u Strelcu, retrogradan. Heseov Jupiter je u trigonu sa Uranom u Lavu u IX kući. GENIJALNA DELA ZBOG KOJIH ĆE POSTATI SLAVAN ŠIROM SVETA. Uranove proročke spoznaje Jupiter u njemu pretvara u jasne i duboke teorije primenjive u životu, daje im širinu i dubinu, i svojevrsnom logikom čini ih jasnim i razumnim. S druge strane, trigon Jupitera i Neptuna, vladara i suvladara Riba, dao mu je veliki filozofski potencijal, visoku moralnost, pravednost, nemerljivu intuiciju, maštovitost. Neptun je taj koji daje inspiraciju, natprirodno nadahnuće, i on je smešten u V kući, izvoru kreativnosti. Hese je znao kako treba piti s tog izvora.
Kao što znamo, osnovna preokupacija Hesea stvaraoca, mislioca i čoveka – jeste ličnost. Ascendent (podznak) označava ličnost, a Jupiter, toliko važan i moćan u njegovoj karti, otkriva da je to žiža njegovog interesovanja. Svi tokovi njegove književne, psihološke i filozofske inspiracije „odavde izviru i uviru“. Ličnost kao inspiracija, kao težnja, kao nesvesni i svesni problem, kao ideal, jeste alfa i omega Heseovog života i stvaranja.
Za formiranje njegove filozofsko-humanističke usmerenosti, od presudnog značaja je njegovo detinjstvo, godine provedene u porodičnom domu i na školovanju po zavodima. Duhovno raspoloženje u kući bilo je obojeno snažnim opredeljenjem roditelja protestansko-pijetetičkog smera. Majka i otac su vršili jak uticaj na sina, ne bi li ga vaspitali u istom duhu, ne obazirući se na njegova opiranja. Istovremeno, njihova kuća je bila otvorena za svakoga (majka Heseova je rođena u Indiji), bez obzira na uverenja. Stranac je bio dobrodošao, ma otkud dolazio i ma šta u svom duhu nosio.

„BITI PESNIK ILI NIŠTA“...

Prema odluci roditelja, trebalo je da bude sveštenik, ali Hermanu Heseu je bilo četrnaest godina, kada je u njemu sazrela odluka da će „biti pesnik ili ništa“. Godina 1892., bila je za njega teška i puna potresa. Zabrinuti roditelji vode sina (jer on beži iz čuvenog semeništa) kod „iscelitelja duše i isterivača demona“. Naravno, bez uspeha. Posle velikog očajanja i životne krize u kojoj se par puta našao onako mali (fatalni Algol je u konjunkciji sa Plutonom u V kući u inkonjunkciji sa Jupiterom koji je na ascendentu, mentalni pritisak na njegovu ličnost, njegov mozak, zatim tu je i konjunkcija Marsa i Saturna, a tu je negde i Mesec, povremeno jako nezadovljstvo i depresija, ali ista ta konjunkcija Marsa i Saturna ume da da SIROVU SNAGU, IZDRŽLJIVOST DA SE PREVAZIĐU ISKUŠENJA I NEVOLJE, TO JE SNAGA VOLJE KOJA, KADA SE UPOTREBI NA PRAVI NAČIN I „BRDA MOŽE DA POMERA“, Roditelji smeštaju dečaka u bolnicu. Pisma koja je Hese te godine pisao, potresni su dokumenti očaja, protesta i tadašnje nemoći.
Konjunkcija Marsa i Saturna u trigonu sa Suncem dala mu je NEVEROVATNU SNAGU DA IZDRŽI MUKE na koje su ga stavili, i u svakom slučaju mladi Hese je uspeo da iz takve atmosfere izađe IZNUTRA OBOGAĆEN. On je odbacio dogmatičnost svog oca, i postavio je humanističke kriterijume. Pisao je :
„MUDROST SVIH NARODA JEDNA JE TE ISTA, NE POSTOJE DVE ILI VIŠE, POSTOJI SAMO JEDNA. JEDINO ŠTO IMAM DA PRIMETIM PROTIV, JESTE SKLONOST KA NETRPELJIVOSTI. NEĆE RADO PRIHVATITI DA JE NJIHOVA VERA, DODUŠE, DOBRA I SVETA, ALI DA NIJE PRIVILEGOVANA I PATENTIRANA, NEGO SABRAT SVIH DRUGIH OBLIKA VEROVANJA, U KOJIMA ISTINA TEŽI DA SE UČINI VIDLJIVOM.“
U najdublju Heseovu ispovest dolazi i ova rečenica: „NIKAD NISAM ŽIVEO BEZ RELIGIJE I BEZ NJE NE BIH MOGAO DA IZDRŽATI NI JEDAN DAN.“ Aspekt Jupitera i Neptuna, kao i Jupitera i Urana, u njegovoj karti, a još Jupiter na ascendentu u Strelcu (znaku religije i fizolozije, kao i dominantne Ribe), retrogradan, daju duboku, specifičnu religioznost, tačnije duhovnost koja ne zna za verske i rasne razlike.
Odrastao je sa knjigama i sa njima proveo najveći deo svog života. Masa planeta koje ime u trećoj kući u Ribama: Mesec, Saturn, Mars i Rahu – ukazuju na veliko interesovanje i ljubav prema knjigama. Ta kuća ujedno označava izdavaštvo (eho IX kuće), knjižarstvo. Knjižarstvom se bavio samo dok mu je to bilo potrebno, da bi imao od čega da živi. U jesen 1903. čuvena izdavačka kuća prihvatila je njegov roman „Petar Kamencind“. Nakon mnogih bura i žrtvi postigao je svoj cilj: postao je književnik. U godini u kojoj je objavljeno prvo izdanje knjige „Peter Kamencind“ (roman je u roku od dve godine doživeo 30 izdanja!)...Godine 1904., Hese se ženi Marijom Bernuli, devojkom iz stare bazelske porodice naučnika. U to vreme, Uran pravi tranzit preko ascendenta, dodiruje Jupitera, tj.Hesea, baca svetlo na njegovu ličnost, izvlači ga iz anonimnosti (odnosno zajedno Jupiter i Uran... a u isto vreme Pluton ulazi u VII kuću, koja predstavlja javnost, i brak, odnosno druge, i ukazuje na ogroman uticaj preobražaja koji će Herman Hese imati na mase. On je rođen da bude, na jedan suptilan način, duhovni učitelj. Kroz pisanu reč. Moćni Rahu, Severni Mesečev čvor se tada nalazi u njegovom Zenitu, kući karijere. Veliki darovi sa neba...
Prvi svetski rat dovodi do velike prekretnice u njegovom životu. Godine 1912., seli se u Švajcarsku. Duboko je uzdrman događajima u svetu i onim što se u njemu zbivalo. Iz najdubljeg ubeđenja piše članke i rasprave protiv rata. Posledica toga je da mu većina njegovih čitalaca okreće leđa. Snabdevanje stotine hiljada zarobljenika i interniraca u Francuskoj, Engleskoj, Rusiji i Italiji knjigama i časopisima koje delimično sam izdaje, piše i rediguje. Jupiter, Hese, može mnogo da žrtvuje zbog svojih ideala, naročito u aspektu sa Neptunom i sa toliko planeta u požrtvovanim Ribama.
Zvanična Nemačka bojkotuje ga. Nemački knjižari sklanjaju njegove knjige iz izloga i sa rafova svojih radnji...
Očeva smrt 1915., i sve izraženija bolest njegove žene i najmlađeg sina, doveli su Hesea do ivice nerava. (Jupiter je u opoziciji sa Merkurom –Merkur predstavlja i nervni sistem, kvadratu sa Mesecom, Saturnom i Marsom iz treće). Tada prvi put odlazi na kliniku KARLA G. JUNGA, na psihoanalitičku terapiju. Tu mu se otvaraju neki novi neslućeni svetovi, čiji će se odraz od tada provlačiti kroz sva njegova dela. HESE i JUNG POSTAJU PRIJATELJI.
Slika ne bi bila potpuna kada ne bismo pomenuli i pisma puna mržnje i uvreda, koja mu upućuju mladi ljudi, fanatički nemački patrioti. Opet opozicija Jupitera i Merkura u VII i kvadratu sa Mesecom, Saturnom i Marsom iz treće. Merkur, u ovom kontekstu predstavlja mlade ljude, kao i pisanu reč. Konjunkcija Mesec-Saturn i Mars ukazuje na mržnju određenog sloja ljudi, otpor na koji je naišao, nerazumevanje drugih, naročito mlađih muškaraca koji su ponešeni ratnim prilikama. Krstić nevolje (nesreće) koji se nalazi tačno na Jupiteru ukazuje koliko je Hese bio nesrećan tada zbog toga, i ne samo zbog toga. Njegov brak se raspao (fatalni Pluton bio je na samoj liniji kuće braka kada se oženio), supruga mu je po ko zna koji put bila upućena na lečenje, a deca smeštena kod prijatelja. Bilo je to vreme siromaštva i tuge, ali ispunjeno stvaralačkim radom. Mesec-Saturn-Mars uvek daje velika životna iskušenja, patnju, pa i siromaštvo. Moćni Jupiter u Strelcu, ometen onim krstićem nevolje, IGRAO JE ULOGU VELIKOG UNUTRAŠNJEG ZAŠTITNIKA, jer je retrogradan. On mu je dao OGROMNO UNUTRAŠNJE BOGATSTVO KOJE JE ZNAO DA ISPOLJI, KAO I PODRŠKU DUHOVNIH SILA.
Njegova kreativna snaga dolazi do izražaja. Mars-Saturn i Mesec, dali su mu ogromnu snagu volje i izdržljivosti, STRPLJENJE, DAROVE KOJI SU DOLAZILI DO IZRAŽAJA I POVEĆALI SE S GODINAMA, zbog uticaja Saturna, da ne popušta pred teškoćama i strpljivo izdrži nametnuta ograničenja, naravno, opet od Saturnove strane...Takav je Saturn, udara vas i štiti u isti mah...čeliči.
„PATNJA TI ZADAJE BOL SAMO ZATO ŠTO JE SE BOJIŠ. ONA TE PROGANJA SAMO ZATO ŠTO BEŽIŠ OD NJE. PATNJA JE NAJVELIČANSTVENIJA MUZIKA, UKOLIKO UMEŠ DA JE SLUŠAŠ...ALI TI JE NIKADA NE SLUŠAŠ, TI IMAŠ DRUGU, SOPSTVENU, UPORNU MUZIKU I TON U UHU, A MUZIKA PATNJE NIJE SA NJOM U SKLADU. TI, U DUŠI, SASVIM DOBRO ZNAŠ DA POSTOJI SAMO JEDNA JEDINA ČAROLIJA, JEDNA JEDINA SILA, JEDNO JEDINO IZBAVLJENJE I JEDNA JEDINA SREĆA, I DA SE ONA ZOVE V O L E T I...ČUJ ME, I SETI SE: PATNJA NIJE NIŠTA, PATNJA JE ZABLUDA. SAMO TI SAM JE STVARAŠ, SAMO TI SAM NANOSIŠ SEBI BOL.“ (HESE)

...Piše „Sidartu“, „Stepskog vuka“, „Narcis i Zlatousti“...Uporedo sa književnim radom bavi se slikarstvom, prodaje akvarele, kako bi imao od čega da živi. Postaje švajcarski državljanin i ženi se po drugi put (linija Strelac-Blizanci, asc-desc, uvek dva ii više braka) kćerkom književnice, ali se ubrzo razvodi (posle dve godine) na zahtev supruge. Godine 1931., ženi se po treći put, Jevrejkom Ninom Dolbin (fatalni T kvadrat i VII kuća u Blizancima). Te iste godine (sa suprugom) se useljava u kuću u Montanjoli, koju mu je doživotno dao na raspolaganje njegov prijatelj. U njoj je Hese radio punih jedanaest godina na „Igri staklenih perli“. Knjiga je objavljena 1943., u Švajcarskoj, jer su te godine već sva njegova dela bila povučena iz Nemačke. Nije čudo što je u pitanju Švajcarska, ona je bila sada baza, oslonac, gde je mogao da pusti svoje „korenje“, jer je ona u znaku Device, a njegov Južni Mesečev čvor nalazi se u Devici. Severni čvor je misija u ovom životu, a on je ispunio sa gomilom planeta, pa i Severnim čvorom u Ribama u trećoj. Južni predstavlja naše korenje, naše uporište, prošlu karmu, ali i mesto sa koga možemo da delujemo. Najbolje je imati sklad suprotnosti koje „zagovaraju“ Severni i Južni, odnosno ravnotežu istih.
Godine 1946., dobija NOBELOVU NAGRADU i od tada se još više kloni javnosti. U to vreme, tranzitni Jupiter je u Zenitu, DONOSI MU SLAVU I USPEH, I JAVNO PRIZNANJE. Tranzitni Saturn izlazi iz VII kuće javnosti (i on je doprineo da dobije zasluženo priznanje) i ulazi u VIII, kuću tkzv. „tunela“, kuću tajni, vida osame, ukazujući na povlačenje iz javnosti...


Napustio je ovaj svet 8.avgusta 1962., u 85.godini života. Ostavio je za sobom životno delo od skoro četrdesetak knjiga: romana, pripovedaka, zbirki pesama, eseja, studija i rasprava...HERMAN HESE, UMETNIK, FILOZOF, ASKETA, STEPSKI VUK...
"Како да не будем степски вук, олињали пустињак, усред света чији циљеви нису моји, чије ми радости ништа не значе." (Hese)

Olga Milošević

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.