четвртак, 11. септембар 2014.

Свети Александар Невски-12. септембар (30.август)

Сродна слика



Молитва
светом правоверном кнезу АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ
Брзи помоћниче свих који ти усрдно притичу и наш топли пред Богом заступниче, свети правоверни велики кнеже Александре! Погледај милостиво на нас недостојне
који смо безакоњима својим себе непотребнима учинили, а сада кивоту твоме притичемо и из дубине срца вапијемо: ти си у животу своме заштитник и ревнитељ православне вере био, па својим топлим молитвама Богу и нас непоколебиво у њој утврди. Велико служење на тебе положено брижљиво си извршио, па и нас поучи да уз твоју помоћ пребивамо у ономе на шта смо призвани.

 Ти си одагнао од граница руских пукове отпадника које си победио, па порази и видљиве и невидљиве непријатеље који се против нас наоружавају. Ти си, напустивши трулежну круну царства земаљског, изабрао безметежно живљење и сада, праведно круном нетрулежном овенчан на небесима царујеш, па и нама, који те смирено молимо, испроси живљење смирено и непомућено, и твојим заступништвом устроји нам непоколебиво напредовање ка Царству Небеском. 
Предстојећи са свима Светима Престолу Божијем, моли се за све православне хришћане, да их Господ Бог благодаћу Својом сачува у миру, здрављу, дуговечности и сваком благостању, да бисмо увек величали и благосиљали Бога У Тројици Светој слављенога, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 Витез Христов свети Александар,
Кнез народу а слуга Господу,
Владар земље, а роб Свемоћнога,
То је цело житије Невскога.
Споља раскош, унутра плакање,
Споља борба, унутра тишина,
Споља варка, унутра истина,
Христос – мета овом богатиру
И у рату и привидном миру.
У муци му – Христос радовање,
У страдању – Христос поуздање,
У победи – Христос победитељ,
И у смрти – Христос васкрситељ.
Све му Христос – у обадва света!
Он му конак, Он животна мета.
Кнез побожни даде пример роду
Како треба служити Господу.
Свети кнеже, помози и нама,
Светлом силом, светим молитвама!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.