Vrijeme pripreme: 2 h
Vrijeme kuhanja: 1 h
Vrijeme kuhanja: 1 h
Sastojci:
- Za kore je potrebno:
- 375 gr maslaca (podijeljeno na 3 dijela od 125 gr)
- 675 gr brašna
- 450 gr šećera u prahu
- 9 jaja
- 3 kašikice praška za pecivo
- 3 kašikice vanilla ekstrakta
- Jestive boje: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta i roza po želji
- Za fil:
- 1 kašikica vanilla ekstrakta
- 3x250 gr mascarpone ili nekog drugog kremastog sira
- 350 gr šećera u prahu
- U jednoj posudi sjedinite 125 gr maslaca, 150 gr šećera, 3 jaja, 225 gr brašna, 1 kašikicu praška za pecivo, 1 kašikicu vanilla ekstrakta i prstohvat soli.
- Mikserom dobro umutite sastojke kako biste dobili ujednačenu, glatku smjesu.
- Ovu smjesu podijelite na dva jednaka dijela kako biste dobili dvije kore.
- Odaberite dvije različite boje za hranu.
- Stavite malo jedne boje u jednu smjesu i malo druge boje u preostalu polovinu smjese.
- Miješajte sve dok ne dobijete željenu boju.
- Dva okrugla kalupa dimenzija 2×20 cm obložite pergament papirom.
- Stavite različito obojene smjese u dva pripremljena kalupa.
- Špahtlom ih poravnajte na površini.
- Pecite ih po 12 minuta na 180 °C.
- Na isti način napravite i preostale 4 kore sa 4 različite boje.
- Nakon što završite proces dobit ćete 6 kora različitih boja koje je potrebno potpuno ohladiti.
- Ukoliko želite i rozu koru, dodajte količinu nabrojanih sastojaka.
- Da biste napravili fil (preljev), mikserom umutite sir i vanilla ekstrakt.
- Prosijte šećer u smjesu i pažljivo izmiješajte kašikom.
- Budite oprezni, jer postoji mogućnost da se smjesa miješanjem razdvoji.
- Premažite malo smjese na tacnu na koju ćete staviti tortu (samo onoliko koliko je potrebno da se zalijepi prva kora).
- Stavite preko namaza prvu koru (crvenu).
- Premažite ju jednim dijelom pripremljenog fila, zatim preklopite narandžastom korom.
- Premažite i ovu koru, pa nastavite isti postupak redajući dalje žutu, zelenu, plavu, pa ljubičastu koru.
-
Ostatkom fila premažite cijelu tortu.
Izvor http://www.kuhar.ba/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.