понедељак, 9. септембар 2013.

Zlatno mleko

Zlatno mleko spada u tradicionalne lekove drevne indijske medicine (sirom sveta poznate pod nazivom ajurveda). Postoje naznake da je nekada recept za zlatno mleko cak bio cuvan u tajnosti. U svakom slucaju zlatno mleko je jos jedan od lekovitih sredstava ajurvede koji istice zlatnu boju kao mocan izvor zdravlja.
Naime, prema indijskoj medicini zlatna boja je sinonim za izvor svetla i zivota, jer se njom mogu opisati mnogi zaista veoma vredni prirodni elementi kao sto su suncevi zraci, med, klasje zita, zacin kurkuma, djumbir i slicna prirodna bogatstva.
Zlatno mleko predstavlja jos jedan znacajan proizvod indijske medicine sa lekovitim i umirujucim svojstvima.
Kako se priprema zlatno mleko?
Da bi se pripremilo zlatno mleko potrebno je prokuvati 1/4 solje vode i 1/8 kasikice kurkume, u trajanju od 5-8 minuta. Nakon toga, dodati 1 solju mleka (najbolje kozjeg) i 2 kasike bademovog ulja. Ostaviti da prokljuca pa odmah skloniti sa vatre. Kada se malo prohladi dodati jednu kasiku meda i piti polako ali obavezno dok je jos vruce.
Postoji i nesto jednostavniji improvizovan recept za pripremu zlatnog mleka sa slicnim lekovitim mocima i glasi ovako:
Prokuvati 1 soljicu kravljeg ili kozjeg mleka sa 1/8 kasikice kurkume, u trajanju od 3-5 minuta. Kada se prohladi zasladiti medom a radi poboljsanja ukusa moze se dodati i cimet ili djumbir. Naravno, i ovako pripremljen napitak pije se topao kao caj.
Lekovita svojstva zlatnog mleka

Ajurveda tvrdi da je mleko sveta, dragocena i nezamenjiva namirnica. Savremena medicina potvrdjuje da je mleko izvor dragocenih proteina i kalcijuma vaznih za pravilan razvoj dece i da ova namirnica pomaze u prevenciji osteoporoze kod odraslih osoba. Naravno, ovo se odnosi na organsko mleko (potpuno prirodno proizvedeno), dok se u fabrikama proizvodi mleko koje cak otezava apsorpciju kalcijuma sto moze dovesti do potpuno suprotnog efekta. Kada se isticu lekovita svojstva mleka dobro je poznato da se time narocito dici prirodno proizvedeno kozje mleko.
Prema indijskoj medicini kurkuma je zlatni zacin zivota sa sirokom lepezom blagotvornih dejstava a ova biljka je opisana na stranici "Kurkuma kao lek". Nedavna istraživanja u Indiji pokazala su da ovaj zacin moze biti od koristi u sprecavanju dijabetesa i raka.
Med i bademovo ulje takodje, imaju veoma vredna lekovita svojstva.
Zlatno mleko u sebi na specifican nacin objedinjuje sve navedene sastojke i u takvom obliku pruza mnogo koristi ljudskom organizmu. Danas se ovaj napitak najcesce propagira kao delotvorno prirodno sredstvo za lecenje i odrzavanje dobrog zdravlja kostiju, kicme i zglobova. Ono podmazuje sve zglobove u organizmu i pomaze u razlaganju depozita kalcijuma. Moze biti od velike koristi u lecenju artritisa. Tako da u tu svrhu lekari indijske tradicionalne medicine preporucuju po 1 solju zlatnog mleka dnevno i tvrde da ce pozitivna promena u zglobovima biti primecena.
Osim toga, zlatno mleko podstice varenje, jaca imunitet, povoljno utice na zenske reproduktivne organe, ublazava kasalj i prehladu.
Boja, miris i ukus zlatnog mleka pravi su melem za cula. Narocito se preporucuje u stanjima iscrpljenosti, stresa, nesanice i depresije.
Ovaj napitak deluje slicno kao lekoviti napitak u ciji sastav ulaze mleko i beli luk, koji je veoma popularan u Poljskoj, ali je mnogo delotvorniji.
Zacin kurkuma se moze nabaviti u svim dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane a treba znati da se ponegde nalazi u pakovanjima pod nazivom indijski safran. Prepoznaje se po zlatno zutoj boji za razliku od safrana koji je crvenkaste boje.

 Izvor http://www.priroda-leci-sve.com/zlatno-mleko.htm

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.