четвртак, 12. септембар 2013.

Kremasta tortica sa malinama i belom čokoladom

      



Ova kremasta tortica je idealna za zaljubljene. Četiri sloja ukusnih mešavina složena u kolač kom nećete moći odoleti.
Kao što kaže Sabine, sa bloga Berry-Lovely, gde smo i pronašli recept, tortica sa malinama ima svilenkastu teksturu i svaki zalogaj je sladak kao prvi poljubac.
Donosimo sastojke dovoljne samo za dve tortice (prečnika 8 cm), za dvoje zaljubljenih. Sabine je odlučila da svakoj tortici obuče “haljinicu” od ukrasne trake.
Biće vam potrebni i kalupi za tortice, koje možete napraviti sami ako već nemate neke mini kalupe za torte i malo više vremena i pažnje. Ovo je zaista slastica, koja se pravi sa ljubavlju

Sastojci:

Prvi (donji) sloj – kora:
(dobićete jednu tepsiju, ali ćete iskoristi samo jedan deo, ali ostatke možete zamrznuti za posle)
Mus od bele čokolade
  • Pola listića želatine
  • 50 gr bele čokolade, narendane
  • 20 ml mleka
  • Malo soli
  • 60 ml tečnog šlaga
Mus od malina
  • 1 listić želatine
  • 70 gr pirea od malina (izmiksanih malina sa malo šećera, obično bez semenki)
  • 1 belance
  • 20 gr šećera
  • 50 gr tečnog šlaga
Glazura od malina
  • 1/4 listića želatine
  • 5 gr šećera
  • 5 ml vode
  • 10 gr izgnječenih malina
Krećete od donjeg sloja. Zagrejte rernu na 200C i obložite tepsiju papirom za pečenje.
Zamesite rukom marcipan sa pola šećera (znači samo 50 gr) i mlevenim bademima. U manjoj posudi umutite dva žumanceta i 1 celo jaje, pa to lagano dodavajte mešavini sa marcipanom i nastavite da mesite rukom. Pazite da ne stavite mešavinu jaja prebrzo, jer nećete dobiti lepu i ujednačenu smesu.
Sada možete nastaviti mesiti, mutiti mikserom, dok ne dobijete malo kremastiju teksturu.
Posebno umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte preostali šećer (50 gr) i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrst šlag. To dodajte mešavini sa žumancima i marcipanom, pa sve pospite brašnom i lagano sve umestie u kompaktnu smesu (ali ne mešajte mikserom predugo ni prejako).
tortica sa malinama


Rasporedite smesu na pripremljenu tepsiju i poravnajte kašikom ili lopaticom. Pecite 10 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi, pa isecite dva mala okrugla komada prečnika 8 cm. Od ostatka kore možete napraviti još kružića, pa ih zalediti da imate kada posle budete ponovo pravili ovaj ili sličan kolač.
Sada je potrebno da napravite kalup za tortice, da biste lakše sipali mus i glazuru i dobili lep oblik. Napravite dva mala kalupa za torte (kao dva mala valjka) od kartona obložena aluminijumskom folijom (naravno, moraju da odgovaraju pripremljenim korama prečnika 8 cm). U svaki stavite pečeni kružić. Preko njega ćete sipati dva musa i glazuru.
Pređite na pripremu musa od bele čokolade. Želatin potopite u malo vode. Mleko zagrejavajte sa šećerom dok ne prokuva. Skinite sa šporeta, pa dodajte želatin. Mešajte dok se ne rastvori. Uspite naseckanu ili narendanu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi.
Umutite šlag u čvrst sneg i dodajte ga čokoladnoj mešavini. Sipajte dobijenu smesu u pripremljene kalupe preko okrugle kore – raspodelite smesu jednako na dva kalupa, odnosno za dve tortice. Stavite sve u frižider na najmanje dva sata.
Da biste napravili mus od malina potopite prvo želatin u vodi. Zagrejte pola pirea od malina, dodajte želatin i mešajte dok se ne rastvori. Skinite sa šporeta i dodajte i preostali pire od malina.
Umutite belance u čvrst sneg, dodajte šećer i nastavite mutiti dok smesa ne postane čvrsta. Dodajte pireu od malina. Isto učinite i sa šlagom. Dobijenu smesu sipate preko musa od čokolade, koji se očvrsnuo u frižideru, naravno u kalupe. Stavite sve u frižider na 3 sata.
Ostalo vam je još da pripremite glazuru. Potopite želatin u vodi. Zagrejte vodu i šećer u šerpici dok ne prokuva i dok se šećer ne istopi. Dodajte pire od malina, pa sve skinite sa šporeta. Dodajte i natopljen želatin i mešajte dok se ne rastvori. Ostavite da se ohladi kratko. Uspite u kalupe preko musa od malina lagano (naravno u oba kalupa jednako) i ostavite u frižideru dok se sve ne stegne.
Služite rashlađeno posle romantične večere.
http://lifepressmagazin.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.