среда, 18. септембар 2013.

Uživajte u čokoladi bez osjećaja krivice

Mliječna, tamna, s lješnicima ili kao nezaobilazni dio ukusnih pralina, čokolada je mnogima omiljeni mali dar. Kažu da čokolada stvara osjećaj vrlo sličan zaljubljenosti, stoga nije teško biti pomalo zaljubljen u čokoladu.

Tamna poslastica zavodi nas, mami i uljepšava romantične trenutke. U praznične dane, kada smo okruženi gomilom čokoladnih kolača i bombona, često uživamo s blagim osjećajem krivice jer čokoladu smatramo nekorisnom, iako ukusnom, hranom.
Međutim, sve više istraživanja pokazuje da čokolada može imati povoljan uticaj na zdravlje. Osim “loših” masnoća i šećera, čokolada sadrži antioksidanse, materije koje štite od mnogih bolesti. Osim toga, čokolada snižava povišeni krvni pritisak, poboljšava zdravlje srca i povećava elastičnost krvnih žila. Ipak, ono što prvo primjećujemo kad pojedemo komadić omiljene čokolade jest to da ona poboljšava raspoloženje. A nešto što nas usrećuje ne može biti jako loše, zar ne?
Koja je čokolada najbolja?
Tamna čokolada, tj. ona sa 70% kakaa, najkorisnija je jer sadrži najviše dragocjenih zaštitnih materija.
Mliječna čokolada sadrži manje hranjivih materija, a više zasićenih masnoća i kolesterola te više deblja.
Ovisnost o čokoladi je psihološka. Kako biste zaista postali ovisnik, trebate odjednom pojesti 12 kilograma čokolade.
Za njega
Na muškarce čokolada navodno djeluje kao – afrodizijak. Iako za to nema čvrstih dokaza, vrijedi spomenuti da ju je i veliki zavodnik Casanova uzimao kako bi povećao ljubavnu moć. U svakom slučaju, čokolada stvara osjećaj ugodnosti i opuštenosti pa je nije teško povezati sa zavođenjem.
Za nju
Žene često posežu za čokoladom da bi ublažile tegobe s mjesečnicom. Mnoge tvrde da im je uz čokoladu lakše, bez obzira jeli riječ o mliječnoj ili tamnoj. Naučnici to objašnjavaju time što čokolada potiče proizvodnju hormona serotonina koji ublažava bolove i poboljšava raspoloženje.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.