Kiselost organizma je
naziv za različita stanja u kojima je poremećen odnos kiselina i baza u
organizmu, pa je pH vrednost krvi i mokraće pomerena ka kiseloj
reakciji, odnosno, pH < 7,35. Suprotno stanje kiselosti organizma je
baznost organizma, kada je pH vrednost krvi imokraće >7,45. Kiselost
organizma je pogodna za razvijanje mnogih bolesti (nizak
nivo energije, hronični umor, prekomerno stvaranje sluzi, učestale
prehlade i infekcije, nervoza, iritabilnost, krhki nokti, suva kosa i
koža, stvaranje cisti, glavobolje, bolni zglobovi i artritis, neuritis,
mišićni bolovi i grčevi, gastritis, rak, autoimuna oboljenja…),
pa je u zdravoj i uravnoteženoj ishrani bitno zadržati neutralnu
reakciju organizma. Ovo se postiže pravim odabirom namirnica, jer
kiselina neutrališe bazu i obrnuto.
Malo podsećanje na lekcije iz hemije:
Baznost i kiselost supstanci utvrđuju se pomoću pH vrednosti
(koncentracije jona vodonika). Pritom se meri koncentracija hidroksidnih
jona (OH), koji daju pH vrednosti veće od 7 i baznu reakciju, odnosno
koncentracija jona vodonika (H), koji daju pH vrednosti manje od 7 i
kiselu reakciju. Ali kakvu ulogu imaju baze i kiseline u telu? Daju li
ili uzimaju energiju? Reakcija u kojoj nastaju baze podrazumeva svaku
hemijsku promenu u telu zbog koje se njegova energija povećava, a urin
postaje bazan. A reakcija u kojoj nastaju kiseline podrazumeva svaku
hemijsku promenu zbog koje se energija tela smanjuje, a urin postaje
kiseo. Svi organi u ljudskom organizmu funkcionišu normalno samo onda
kada su količine baznih i kiselih supstanci u telu u pravoj ravnoteži.
Npr. već i blago kisela krv može prouzrokovati niz problema, ne samo u
srcu već i u bubrezima, plućima, jetri. Sva hrana nakon prelaska iz
gastrointestinalnog trakta prvo dolazi u jetru. Zbog toga je
opterećenost jetre veća ukoliko otpadne kiseline neprestano kruže po
krvi.
Evo jednog spiska koji izražava stepen
kiselosti i alkalnosti pojedinih vrsta hrane. Što je broj veći (plave
boje), to je hrana više alkalna (bazna). Što je manji (crvene boje), to
je kiselija.
pH 9.0 – Limun, lubenica
pH 8.5 – Dinje, grozdje, persun, kivi, kruske, ananas, suvo grozdje, umeboshi sljive, sokovi od povrca i voca, susene smokve, susene urme, papricice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk. pH 8.0 – Sveže urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, sargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanac, brokoli.
pH 7.5 – Kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline
pH 7.2-7.3 – Bademi, domaci krastavčići, articoka, tresnja, krastavci, domaci med, pecurke, zrelei sveze masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni zacini, kokosovo i laneno ulje.
pH 8.5 – Dinje, grozdje, persun, kivi, kruske, ananas, suvo grozdje, umeboshi sljive, sokovi od povrca i voca, susene smokve, susene urme, papricice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk. pH 8.0 – Sveže urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, sargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanac, brokoli.
pH 7.5 – Kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline
pH 7.2-7.3 – Bademi, domaci krastavčići, articoka, tresnja, krastavci, domaci med, pecurke, zrelei sveze masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni zacini, kokosovo i laneno ulje.
pH 6.7-6.8
– Šljive, suve šljive, kokos, i vecina proizvoda od istog, pistaći,
razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila…
pH 6.5
– Hleb od ovsa, raza, ječma, pirinča, integralni pirinač, kukuruzni
hleb, kafa, sojino mleko, sojin sir, guščetina, bademovo i susamovo
ulje, , suncokretovo i groždjano ulje.
pH 6.0 – Riba,
sir, kečap, majonez, vocni sokovi sa secerom, cigarete(od svezeg
duvana),kokice, kiseli krastavcici, kozje mleko,senf, melasa,kravlje
mleko,ćuretina,školjke,pačetina, kazein(protein mleka), rafinisane
zitarice(tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje,
zasladjeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao, procesirani sir.
pH 5.5
– Govedina, belo brašno, svinjetina, jagnjetina, testa i kolači od
belog brašna, pržena hrana, svi šećeri, cigarete(fabricke), ćuretina,
kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka,
sirće(sva osim jabukovog).
pH 5.0 – Veštački zasladjivači
pH 4.0 – Vino, žestoka alkoholna pića, kafa
pH 2.5 – Pivo
pH 2.0
– Kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i negazirana pica,
koka-kola, svi lekovi, sintetičke psihodelične droge, pesticidi,
herbicidi, duvan…
Interesantno je da termičkom obradom alkalizirajućih namirnica, recimo voća i povrća, one postaju acidirajuće, ako se prekuvavaju i pripremaju sa uljem. Prema istraživanjima Hay-a, Sheltona
i drugih, stalno unošenje većih količina acidirajućih namirnica
opterećuje organizam i najčešće je uzrok nastajanja poremećaja i pojave
bolesti. Njihova preporuka je da većina (80%) namirnica treba da bude
alkalizirajuća, a samo 20% acidirajuća. U ovih 20% acidirajućih
namirnica najbolje je da se koriste blago kisele namirnice u sirovom
obliku kao što su žitarice, neke mahunarke i semenje kao i orašasti
plodovi.
Saveti za acido-baznu ravnotežu:
* žvaćite hranu najmanje 35 puta, jer pljuvačka dodaje bazni kvalitet svakom zalogaju
* zeleno lisnato povrće treba da bude bude dodatak svakom obroku
* svakodnevno 25 minuta posvetite vežbama disanja, jer to poboljšava pH balans
* umerene vežbe pojačavaju detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tela.
* zeleno lisnato povrće treba da bude bude dodatak svakom obroku
* svakodnevno 25 minuta posvetite vežbama disanja, jer to poboljšava pH balans
* umerene vežbe pojačavaju detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tela.
Uloga kalcijuma u održavanju optimalne pH vrednosti krvi
Kalcijum
je jedan od najvažnijih minerala za stvaranje baznosti. Ljudsko telo
sadrži čak 2% kalcijuma ili prosečno 1,2 kg. Ovaj mineral pozitivno
utiče na brojne telesne funkcije upravo zbog toga što izvrsno reguliše
kiselo-baznu ravnotežu u svim telesnim tečnostima. Krv je u
uspostavljanju te ravnoteže najvažnija i zato se telo brine da krv ima
pH vrednost 7,4, čak i na štetu drugih telesnih tečnosti. Ako bi krv
imala pH 6,0, bila bi kisela, ne bismo imali dovoljno kiseonika i
nastupila bi smrt. Zato se telo brani na taj način što crpi kalcijum iz
kostiju i tako reguliše sopstvenu pH vrednost. A upravo je to uzrok
mnogih bolesti.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.