недеља, 26. јануар 2020.

Ljubav u smislu u kom ju je opisao From: brižnost, odgovornost, poštovanje, razumijevanje

Picture
Ponekad me pitaju: „Da li ti je teško, možda, da nađeš muškarca za dugu vezu? Vjerovatno imaš visoke kriterijume ...”. 

Naravno, imam predstavu o tome ko bi mogao postati moj bliski čovjek, sa kojim bi mi bilo udobno. ... U stvari, postoji samo jedan kriterijum - da me muškarac voli.

Ja ljubav shvatam u smislu u kom ju je opisao From: brižnost, odgovornost, poštovanje, razumijevanje.

Brižnost ...

Hoće li te pozvati u restoran, hoće li ti otvoriti vrata auta, da li će plati u kafiću, hoće li pridržati kaput, da li će pitati kako se osjećaš, da li će ponuditi pomoć kada sazna za tvoje probleme, da će te posjetiti kada si bolesna ...

To je dio ponašanja koji opisuju kako muškarac shvata pažnju, da li je to normalno stanje za njega, da li je u stanju da misli o drugom čovjeku. U nekim slučajevima možemo govoriti i o vaspitanju - nijesu učili, na primjer, dječaka da ženi otvara vrata. Tako se i osjećaj  u pažnji u jednoj činjenici ne uskalađuje. Ali žena uvijek zna, odnose li se prema njoj sa pažnjom i potrošnjom.

Odgovornost ...

Ovo je veoma važan kvalitet za muškarce. On je važan i za žene, i za muškarce - jednostavno je bazan. Biti odgovoran za one koje si prihvatio. Sposobnost da se preuzme odgovornost za svoje riječi i djela - je obavezna karakteristika psihološki zrelog čovjeka. To je prirodno praćenje lanca "pomislio - rekao - uradio - odgovorio" - to je pokazatelj cjelovitosti i zrelosti ličnosti. To je garancija pouzdanosti i povjerenja u čovjeka.

Poštovanje ...

Dobro je, kada muškarac osjeća svoje lične granice i štiti svoj lični prostor, ali je jednako važno u ljubavi da poštuje i lični prostor žene. Ovo je, takođe, gotovo odmah jasno po tome kako se muškarac odnosi prema dostignućima, talentima i sposobnostima žene, koliko visoko cijeni njen potencijal, korisnost i neophodnost rada.
​ 
Posebna tema je to kako se muškarac odnosi prema razvoju žene, jer je ljubav - uzajamno kretanje i razvoj. Poštovanje drugih žena je takođe veoma važno (majke, bivše voljene, koleginice, itd) -   riječ je o nedostatku ili iscjeljenju psihološke traume, o tome što garantuje mudar odnos prema ženskim ispoljavanjima i prema različitosti ženskog načela od muškog.
Treba napomenuti da je u ljubavi potrebna, ne samo svijest o svojim i tuđim granicama, već i stremljenje ka bliskosti. Prirodno je da čovjek - želi ljubav, to je bazna potreba. Ako neko kaže da ne zna šta je ljubav, da nikada nije volio, da nije spreman za ljubav i ozbiljan odnos, treba da se zamisli. Može se bez vezivanja biti pored i posmatrati kako će se odvijati događaji. Može se ne čekati da čovjek prođe ovu fazu svog razvoja, sve zavisi od toga koliko ti je interesantan čovjek po svim drugim kvalitetima.

Razumijevanje ...

Ovo je najteža komponenta ljubavi, često razumevanje dolazi samo sa godinama zajedničkog života. Ali, prvi znaci toga da će sve biti uredu, takođe se vide odmah: "Ja ne razumem to sa čime se ti baviš, ali bih veoma volio da mi objasniš." Ovo je o intelektualnoj bliskosti, o raznim instrumentima, pomoću kojih muškarac spoznaje sebe u realnosti.


​Muškarac može mnogo toga da shvati  o ženi i njenom životu tokom vremena, ako želi, ako dozvoljava sebi pusti u svoj  svijet nešto drugo, različito od toga što je već spoznao u životu. Ako su okviri njegovih uvjerenja fleksibilni, sa tim je mnogo lakše živjeti. Spremnost da se sluša i razumije - je sposobnost da se vodi dijalog u svim fazama odnosa. To je veoma važno za stabilnost i harmoniju odnosa.



Naravno, još je važna fizička privlačnost. Ali u određenom uzrastu već prestaješ da razdvajaš fizičko i duhovno, to jeste, bliskost duša muškarca i žene gotovo sigurno stvara privlačnost, a fizička privlačnost odvojena od druge komponente više nije interesantna.

Bezuslovno, ove komponenete ljubavi ne dolaze u potpunosti odmah, ali njihovo odsustvo je vidljivo od prvog dana upoznavanja. Bez njih odnos se pretvara u bol, ali to već nije ljubav. Moje mišljenje je: može se razviti ono, što postoji; ali ako nečega nema, tada ga ni za uši  ne možeš povući.

Ovo se može nazvati velikim očekivanjima. A može i najobičnijim, jer sve što je opisano - je prirodni ispoljavanje cjelovitog, zrelog čovjeka. Na kraju krajeva, ja sam sama takva i sve to dajem drugom čovjeku. Zašto treba da želim manje? U mom koferu sa iskustvima imam dvadeset jednu godinu porodičnog života. Sada je vrijeme da budem srećna sa novim pogledom na svijet i čekam to, što duša traži.

Picture 
Grigorij Pomeranc je napisao da je ljubav jaka, kao smrt, visoka i isprepletana,  ispunjava sve - rijedak i ne bezopasan dar. Ovdje rade više mehanizmi univerzuma, tako da sam spremna na to da se ljubav možda i ne desi u mom životu. Štaviše, uvjerena sam da čak i u tom slučaju neću umrijeti od dosade. Ljubav je više od čulne ljubavi između muškarca i žene, a život je divan i fascinantan sam po sebi.


Sa ljubavlju, Lilija Ahremčik


Prevod teksta:  cluber.com.ua

Prevela Beba Muratović - Bebamur.com



 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.