БОГОЈАВЉЕНСКЕ ПИХТИЈЕ: Предјело које се служи у част крштења Исуса Христа
Пихтије
се традиционално у крајевима из којих потичем кувају дан уочи Богојављења, 19.јануара,
дакле на зимски Крстовдан, 18.јануара,када се иначе пости, а пихтије се спремају
за сутрадан. Неизоставне
су уочи сутрашње славе Сабора светог Јована. Не ставља се у њих никакво поврће,
осим белог лука, оне су саме по себи украс трпезе.
/
Састојци
Број
особа:
10 особа
· 3суве
свњске ногице
· 3свеже
свињске ногице
· 1телећа
нога
по укусу соли
по жељи пар свињских ушију и
репова, и ко воли богатије, једна свињска коленица
Припрема
Време
припреме:
240
мин
Тежина:
Средње
захтевно
1.
Очистити
све састојке, ставити их у већи лонац, налити воду и додати зачине
2.
На тихој
ватри пихтије кувати 4 – 5 сати, зависи од количине и старости меса.
3.
Скупљати
повремено пену и скидати масноћу која се цедиљком може “ухватити”
4.
Кад
месо почне да само отпада с кости (подигнете комад, протресете на варјачи и ако
само пада, то је то ) , пихтије су куване. Видећете да је и течност лепљива.
5.
Лонац
скинути с ватре, ставити да се сталожи. Кад се прохлади, поново скупити маст са
површине
6.
Процедити
кроз густо сито, месо и кости оставити са стране, и искидати их на осредње комаде,
не сувише ситне
7.
Месо
распоредити у дубље тањире, по жељи насецкати бели лук и налити процеђену течност.
8.
За неколико
сати , пихтије це се стегнути.Исеци их на коцке, по жељи посути алевом паприком
и служити као хладно предјело.
Послуживање
Нико
као дете не воли пихтије. То долази
с годинама.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.