петак, 17. јануар 2020.

Крстовданска Вода (18.1/5.1)

   


Према веровању Цркве, агиасма – није обична вода са духовним значењем, већ је то ново постојање, духовно-телесно постојање, тесна медјусобна веза Неба и земље, благодати и материје.

Ево зашто се велика агиасма према црквеним канонима

сматра као својеврсни нижи степен Светог Причешћа:

у случајевима када се по учињеним гресима неком члану Цркве даје епитимија и забрањује приступање Светом Христовом Телу и Крви, додаје се и:

“да пије агиасму”. Крстовданска вода је светиња, која треба да постоји у свакој кући православног хришћанина.

Она се брижљиво чува у светом кутку поред икона.

Поред крстовданске воде, православни хришћани често користе воду освећену на молебанима (мало водоосвећење), које се служи током целе године.

Обавезно мало водоосвећење се служи на дан Изношења дрвета Животворног Крста Господњег и на дан Преполовљења, када се подсећамо на Спаситељеве речи са најдубљом тајном, које је рекао жени Самарјанки:

“А ко пије од воде коју ћу му Ја дати неће ожедњети довијека, него вода коју ћу му дати постаће у њему извор воде која тече у живот вјечни” (Јевандјеље од Јована, глава 4, стих 14).

Свету крстовданску воду треба узимати на празан желудац заједно са просфором после јутарњег молитвеног правила, са посебним страхопоштовањем као светињу. “

Када човек узима просфору и свету воду, - говорио је затворник Георгије Задонски, - тада му се нечисти дух не приближава, душа и тело се освећују, мисли се озарују за богоугадјање, и човек постаје склон ка посту, молитви и свакој добродетељи”.
Молитва пре узимања просфоре и свете воде

Господе, Боже мој, нека ми Твој свети Дар – просфора и света вода Твоја, буду на остављење грехова мојих, на просвећење ума мог, на укрепљење душевних и телесних сила мојих, на здравље душе и тела, на савладјивање страсти и немоћи мојих по бескрајном милосрдју Твоме, молитвама Пречисте Мајке Твоје и свих Светих Твојих. Амин.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.