понедељак, 22. април 2019.

Фарбање ускршњих јаја природним бојама

http://www.svevesti.com/images/sr/51176.jpg  



Забавније је, али и здравије користити храну и неотровне биљке за фарбање ускшњих јаја. Два основна начина природног фарбања су кување у природној боји и хладно фарбање. Бржи и једноставнији начин је кување, али ће вам требати више посуда ако желите више боја.


Неке врсте воћа, поврћа и зачини могу да офарбају јаја и у хладној води. Принцип је сличан као и код кувања, скувана јаја ставите у хладну воду, тако да их потпуно прекрије, додате материјал за фарбање, кашику сирћета и оставите посуду у фрижидеру док не добијете жељену боју.
 

Најчешће коришћен метод природног фарбања:

Ставите јаја у посуду, додајте воду док их потпуно не прекрије, додајте и кашику сирћета, природну боју ( користите више за већи суд или за интензивније боје ) 

Када вода прокува, смањите ватру и оставите још 30 ( или више) минута да лагано кува, Кад будете задовљни бојом извадите јаја из воде. Што дуже стоје у фарби, то ће боја бити интензивнија.


За све врсте фарбања, осим у луковини јаја морају бити претходно скувана.
Додавањем сирћета у воду за кување постижу се јаче боје.


Код нас је најпознатији метод је кување јаја у луковини ( коре црног лука), Међтим мање је познато да се природним бојењем могу добити и многе друге боје, ево и неколико примера:

Боја Лаванде Мања количина сока од црвеног грождја или Цветови љубичице са додатком 3 кашичице лимуновог сока.

Љубичасто плава Цветови љубичице или мања количина луковине ( кување)

Плава скувана јаја потпите у сок од од Боровнице или црног грождја, додајте кашику сирћета и оставите посуду у фрижидеру док не добијете жељену боју.
 

Листови црвеног купуса (кување)

Зелена Спанаћ кувајте у прокључалој води заједно са јајима од пола сата до сат. Што је више спанаћа и што дуже кувате, нијанса ће бити тамнија.

Жуто-зелена коре жутих јабука (кување)

Жута Коре од поморанџе или лимуна (кување)

Браон – скувана јаја потопите у јаку кафу, додајте кашику сирћета и оставите посуду у фрижидеру док не добијете жељену боју.

Наранџаста коре жутог лука (кување)

Пинк- скувана јаја потопите у сок од од цвекле, додајте кашику сирћета и оставите посуду у фрижидеру док не добијете жељену боју.

Црвена сачувајте луковину од црвеног лука и кувајте у прокључалој води заједно са јајима од пола сата до сат. Што више луковине и што дуже кувате, нијанса ће бити тамнија. Ако ставите мање луковине, добићете боју лаванде.

Варзило - Природна црвена боја од бразилског црвеног дрвета ( Цаесалпина брасилиенсис ), што је код нас народ претворио у варзило. Иако је варзило, црвена боја, после другог светскога рата нестало из употребе, име му се сачувало. Будите опрезни када купујете варзило, јер се лако може десити да у ствари опет купујете вештачку боју.

Сјај

Офарбана јаја ће добити висок сјај и интензивне боје ако их угланцате науљеном памучном крпом.


Шаре

пре него сто поцнете да фарбате јаја можете их исцртати воском или воштаним бојама, кад се осуши боја и уљем изгланцате јаја, шаре ће остати неофарбане.


Такође, можете користити свеже или смрзнуто воће као 'боје', једноставно воће згнечите на сува кувана јаја.

Какве ће боје бити и није толико важно, најважније да ћете провести време са својом породицом, и да нећете морати да једете и потенцијално опасне хемикалије.

Желимо вам да празничне дане проведете у радости и миру и да вам Христово васкрсење донесе здравље, благостање, породичну срећу и успех.

Христос Воскресе!

Извор Све вести

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.