петак, 9. август 2013.

Nakit pruža energiju i pamti

Poremećaj ravnoteže na emotivnom, fizičkom ili mentalnom nivou odražava se na organizam, a snaga nakita i (polu)dragog kamenja pomaže da se ponovo uspostavi balans.

Iako se smatra da nakit služi samo u dekorativne svrhe, kristaloterapija i terapija dragim kamenjem, poslednjih godina sve su popularnije. Minerali iz dragog kamenja, preko kože, utiču na stanje celokupnog organizma ili bar pojedinih organa, a posebno na psihičko stanje osobe koja ga nosi. Kristali i drago kamenje u svim kulturama oduvek su bili veoma cenjeni, a korišćeni su u razne svrhe. Stanovnici legendarne Atlantide upotrebljavali su ih za osvetljenje, a Kinezi su 5.000 godina p.n.e. razvili metodu isceljivanja kristalima i dragim kamenjem koja se koristi i danas. Njihova zaštitna i lekovita svojstva kod starih Egipćana, Grka i Rimljana, povezivana su s ljubavlju, besmrtnošću i zdravljem. Način lečenja američkih Indijanaca i danas je nezamisliv bez kristala i dragog kamenja.
Da bi energetski postupak sa kristalima, dragim kamenjem i nakitom bio uspešan, potrebno je i stručno znanje i iskustvo, objašnjava stručnjak za drago kamenje i plemenite metale Olivera Janković, diplomirani geolog i gemolog, koja za “Život plus” govori i o lekovitosti nakita.


Lekovito dejstvo ima i drago i poludrago kamenje, nakit od bisera i korala koji pripada životinjskom tj. biljnom svetu, pa i popularna slonova kost. Takođe, plemeniti metali, poput zlata, srebra i platine imaju terapeutsko dejstvo. Poremećaj ravnoteže na emotivnom, fizičkom ili mentalnom nivou odražava se na organizam, a snaga nakita i (polu)dragog kamenja pomaže da se ponovo uspostavi balans. Oni ne leče, ali mogu da podstaknu proces izlečenja, pa je najbolje kombinovati tradicionalno lečenje sa tzv. Kristaloterapijom, kao što to rade u Kini.
Od čega potiče lekovitost (polu)dragog kamenja, tj. nakita i kako da znamo koji nam najviše odgovara?
- Lekovitost potiče od minerala koji ulaze u sastav kamena i njegovog uticaja na naš organizam. Većina žena spontano bira nakit koji će nositi, što je i najbolje.
Zašto postoji verovanje da neki nakit i (polu)drago kamenje “donose nesreću”?
- Drago kamenje nosi energetski potencijal, a koliko energije pruža onome ko ga nosi, toliko i “pamti”. Zato neko drago kamenje je na lošem glasu da je “nesrećno” ili “štetno”. Da bi se to izbeglo, preporučuje se često pranje nakita pod mlazom hladne vode, pa čak i da odleži u vodi izvesno vreme, jer se tako “osvežava” njegova snaga.
Kakva je simbolika u tome što se od davnina neguje običaj darivanja novorođenčeta zlatom?
- Običaj da se novorođenčetu poklanja nešto zlatno, dukat, minđuše, lančić, narukvica i slično, potreba je da se bebi pokloni jaka energija koja simbolizuje neuništivost i bogatstvo.
A šta je sa predubeđenjem da biseri ne donose sreću?
- Biser je proizvod školjke. Kamenčić koji je ubačen u školjku spontano ili u procesu odgajanja bisera, predstavlja strano telo za školjku i ona mora da se “potrudi” da stvori biser. Zbog toga, biser može da simbolizuje ranjivost i nežnu dušu koja traži oslonac. Ne treba preterivati sa nošenjem bisera, ali ako je umetnut u zlatan prsten i optočen dijamantima, onda zlato i dijamanti kompenzuju tu simboliku ranjivosti i nežnosti bisera. Biser se sastoji od kalcijuma, pa ga žene vole, naročito one koje su sklone osteoporozi. Kako je biser simbol Meseca i noći, ne treba ga nositi danju. 



Kako deluje nakit npr. narukvica u kojoj se nalazi različito drago i poludrago kamenje?
- Takav nakit je odličan ako se dobro kombinuje, na primer, ogrlica ili narukvica u kojoj se nalaze hematit, biseri i tirkiz je odlična kombinacija. Hematit podstiče cirkulaciju, štiti od anemije i daje borben duh. Biser smiruje i daje sanjalačko raspoloženje, a tirkiz odlično deluje protiv upala i ima smirujući efekat na organizam.
Da li nakit može da škodi?
- Ne bi trebalo, osim ako osoba ne stavi na sebe mnogo zlatnog nakita, što može da izazove malo ubrzaniji srčani rad. To se odnosi i na preterano korišćenje nakita crvene boje, kao što su rubin, granat, crveni turmalin, i to u vidu velikog priveska koji dolazi do sredine grudi gde se nalazi srčana čakra. To verovanje posebno je rašireno u Indiji i na Nepalu. Ko je sklon uzbuđenjima, treba da nosi privezak sa žadom, tirkizom, turmalinom ili smaragdom, jer to kamenje smiruje srce i pritisak. Takođe, potrebno je znati da ne donosi svaki nakit sreću, naročito ako se kupuje iz “druge ruke”, i ne znate kome je pripadao.
Šta je sa ametistom?
- Žene vole ovaj kamen ljubičaste boje koji ih štiti od “uroka”, jer je to kamen duhovnosti, pa im daje psihički mir. Tako, na primer, stanovnice nekih južnoameričkih i afričkih zemalja neguju kult ljubičastog zaštitnog kamena. Takođe, ametist smiruje uznemirene osobe koje pate od ljubomore, jer im omogućava da filozofski pristupe svojim problemima.

Postoji li univerzalno drago kamenje koje svima donosi sreću i zdravlje?
- Dijamant i njegova verzija brilijant, univerzalno je dobar kamen, jer je bezbojan i reflektuje sunčevu svetlost. Zato se najviše i preporučuje slabim osobama i onima kojima je potreban energetski “doping”. Međutim, ima i boljih varijanti od dijamanta, kao što je, na primer, kombinacija dijamanta i drugog dragog kamenja. Ako je osoba npr. anemična, pasivna, nedostaje joj fizičke energije, dobra je kombinacija dijamanta i rubina ili granata. A ako se osoba bavi intelektualnim radom i potreban joj je duševni mir, pošto je sklona stresu, više će joj odgovarati kombinacija sa plavim safirom ili smaragdom.
Kamenje žute boje treba da nose osobe na kojima je veliki teret poslova i obaveza i osobe koje su često sklone malodušnosti.


Nakit treba iznositi na sunce, ali i na mesečinu
Postoji više načina čišćenja nakita, a najjači izvor energija i pročišćavanja je Sunce. Zato, kristale i nakit treba redovno sunčati, bar dva puta mesečno po nekoliko sati. Isto tako, treba ih izlagati Mesečevoj svetlosti od dva do tri dana pre i posle noći punog Meseca.
Takođe, preporučuje se često pranje nakita pod mlazom hladne vode iz slavine, pa čak može i da odleži u vodi izvesno vreme, jer se tako “osvežava” njegova snaga. Naravno, zavisno od vrste kristala i zaprljanosti, razlikuju se i načini čišćenja.

KAKO DELUJU PRSTEN, MINĐUŠE, NARUKVICA...

- Ako se osoba bavi intelektualnim poslovima koji zahtevaju dobru koncentraciju, trebalo bi svakako da nosi minđuše sa nekim od plavih kamenova, lapis lazuli ili tirkiz, ali joj takođe odgovara i žad. Dijamantske minđuše uvek daju dobru energiju. Poslovne žene koje mnogo rade treba često da nose nakit od malahita, posebno minđuše. Prsten bi trebalo stalno nositi, ali ako se oseti nelagodnost ili ako osoba ima potrebu da ga skine, treba to da učini jer telo zna šta mu smeta. Ne bi trebalo nositi srebro i zlato istovremeno, npr. na istoj ruci srebrnu narukvicu i zlatan prsten, jer to remeti energetski balans. Srebru kao jeftinijem metalu više pripada poludrago kamenje, naročito tirkiz, a zlatnom drago kamenje, poput dijamanta, rubina, smaragda, safira, ali poludragi turmalin i topaz.
Kakvo je terapeutsko dejstvo nakita, npr. minđuša i lančića oko vrata?
- Minđuše, u zavisnosti od simptoma, mogu da se koriste za sve mentalne poremećaje, glavobolje, probleme sa ušima, očima, zubima, jer donji deo uha sadrži tačke koje odgovaraju ovim delovima tela. Lančić oko vrata aktivira tiroidnu žlezdu i petu čakru, preporučuje se za disajne probleme na nervnoj bazi, za probleme sa grlom, uzemirenost, usplahirenost i osećaj nemoći. Lančić oko glave i preko čela vrlo je popularan u Indiji i na Bliskom istoku, čime se aktivira šesta čakra u nivou “trećeg oka”, a omogućava jasne misli, duhovni spokoj, otklanja probleme sa sinusima i očima.


A kako može da pomogne nošenje lančića oko zglavka noge?
- Žene na istoku po pravilu nose ovaj lančić, jer on u toku pokreta nogu dodiruje tačke bubrega, bešike, žučne kese i jetre, što predstavlja pravi stimulans rada ovih organa. Lančić oko zglavka noge osvežava ceo organizam, jer se tu nalaze regije koje pokrivaju sve unutrašnje organe, posebno jetru, slezinu, pankreas, želudac i genitalije. Ako se oseća slabost u nogama ili postoji problem sa bubrezima, genitalnim organima, jetrom i žuči, zlatan lančić treba staviti da bi stimulisao rad ovih organa, a srebrni kod upale tih organa.
Na koji način prstenje može da pomogne kod određenih zdravstvenih tegoba?
- Postoje podaci o tome da su stari Egipćani i narodi Inka nosili prstenje na drugom prstu kod problema sa glavoboljom, na trećem prstu kod opšte slabosti sa smanjenom seksualnom aktivnošću, na četvrtom prstu kod stomačnih poremećaja...
izvor http://novosti.rs/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.