среда, 21. август 2013.

10 životnih lekcija Alberta Einsteina

10 životnih lekcija Alberta Einsteina
Albert Einstein već dugo smatramo genijem. Bio je teorijski fizičar, filozof, pisac i jedan od najutjecajnijih znanstvenika ikad. Einstein je dao ogroman doprinos znanstvenom svijetu, uključujući teoriju relativiteta, osnivanje relativističke kozmologije, predviđanje skretanja svjetlosti uslijed gravitacije, kvantnu teoriju atomskih čestica u pokretu, koncept energije nulte točke… 1921. godine je dobio Nobelovu nagradu za doprinos teorijskoj fizici i otkriće zakona fotoelektričnog efekta.
Objavio je preko 300 znanstvenih i više od 150 ne-znanstvenih radova. Einstein se smatra ocem moderne fizike i jednim od najuspješnijih znanstvenika.
Pred vama je njegovih 10 životnih lekcija:

1. Pratite svoju radoznalost

“Ja nisam nešto posebno talentiran. Samo sam strastveno znatiželjan. ”
Što zadirkuje vašu radoznalost? Što vas najviše zanima? Praćenje znatiželje je tajna vašeg uspjeha.

2. Ustrajnost je neprocjenjiva

“Nisam ja osobito pametan; ja samo duže rješavam problem.”
Jeste li spremni ustrajati sve dok ne stignete do odredišta? Kažu da se sva vrijednost poštanske marke sastoji u njenoj sposobnosti da se drži za pismo sve dok ne stigne. Budite poput poštanske marke, završite utrku koju ste počeli!

3. Fokusirajte se na sadašnjost

“Svaki čovjek koji može sigurno voziti dok ljubi lijepu djevojku, jednostavno ne poklanja poljubcu pozornost koju zaslužuje.”
Stara poslovica kaže da ne možemo jahati dva konja u isto vrijeme. Ja bih rekao, možemo učiniti bilo što, ali ne i sve. Naučite biti prisutni i predajte se onome na čemu trenutno radite. Fokusirana energija je moć. Tu leži razlika između uspjeha i neuspjeha.

4. Mašta je moćna

“Mašta je sve. Ona je pregled svega zanimljivog što nadolazi. Mašta je važnija od znanja.”
Koristite li svakodnevno svoju maštu? Einstein je izjavio da je mašta važnija od znanja! Vaša mašta unaprijed određuje vašu budućnost. Također je izjavio, “Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta”. Ne dopustite da vam nešto tako moćno poput mašte leži uspavano.

5. Griješite

“Osoba koja nikada nije napravila grešku nije nikada pokušala nešto novo.”
Nikada se ne bojte da ćete napraviti pogrešku. Greška nije neuspjeh. Pogreške vas mogu učiniti boljim, pametnijim i bržim, ako ih pravilno iskoristite. Otkrijte moć pogrešaka. Želite uspijeti? Utrostručite broj pogrešaka koje pravite.

6. Živite u trenutku

“Nikada ne razmišljam o budućnosti. Ona dolazi dovoljno brzo. ”
Jedini način da učinite nešto od svoje budućnosti jeste da budete što je moguće prisutniji u “sadašnjosti”. Ne možete “sada” promijeniti jučer ili sutra pa je od ogromne važnosti da ono što možete učinite SADA. To je jedino vrijeme koje je bitno, jedino koje je potrebno.

7. Stvarajte vrijednost

“Ne trudite se postaneti uspješni, već biti od koristi.”
Ne gubite vrijeme pokušavajući biti uspješni, umjesto toga se trudite stvoriti vrijednost. Ako budete vrijedni, privući ćete uspjeh. Otkrijte talente i darove koje posjedujete i naučite kako ih ponuditi na način koji najviše odgovara drugima. Težite tome da budete vrijedni drugima i uspjeh će zakucati na vaša vrata.

8. Ne očekujte različite rezultate

“Ludilo: raditi istu stvar iznova i iznova očekujući različite rezultate.”
Drugim riječima, ne možete nastaviti istom vrstom treninga ako želite izgledati drugačije. Za promjenu života, morat ćete se promijeniti do te mjere da promijenite načine na koje razmišljate.

9. Znanje dolazi s iskustvom

“Informacija nije znanje. Jedini izvor znanja je iskustvo. ”
Znanje proizlazi iz iskustva. Možete razgovarati i razmišljati o zadatku koji je pred vama, ali razgovor će vam dati samo filozofsko razumijevanje o njemu. Uprljajte ruke i steknite iskustvo! Ne trošite vrijeme sakrivajući se iza špekulativnih informacija, idite tamo i učinite to što je potrebno. Tako se stječe neprocjenjivo znanje.

10. Naučite pravila igre i onda zaigrajte najbolje što možete

“Morate naučiti pravila igre. A onda da zaigrate bolje od bilo kojeg drugog.“
Jednostavno je. Postoje dvije stvari koje morate učiniti. Prva stvar koju morate učiniti jest naučiti pravila igre koju igrate. Ne zvuči uzbudljivo, ali je od vitalnog značaja. Drugo, morate se posvetiti tako jako da neće biti nikoga tko tu igru ​​igra bolje od vas. Ako možete učiniti ove dvije stvari – uspjeh je vaš!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.