Данас спремамо запечену лећу - сочиво, јело које се припрема
као пасуљ пребранац или тавче. Изузетно укусно и калорично јело
медитернско - турског порекла, омиљено међу становништвом на граници
Србије и Македоније.
Потребно је:
400 г сочива
150 тврдог овчијег сира
2 главице црног лука
2 празилука
2 паприке, 200 г ајвара
уље
бибер у зрну
Припрема
Опрано сочиво налити хладном водом и оставити преко ноћи да набубри. Сутрадан променити воду па ставити да се кува на ниској температури, са мало соли док зрна не омекшају, затим га оцедити и оставити да се осуши.
На загрејаном уљу пропржити ситно насецкан црни лук и на колутове исечен празилук, када постану „стакласти" додати очишћене и на колутове исечене паприке. Динстати на умереној температури 10-15 минута, умешати оцеђено сочиво и на крају додати измрвљен или крупно нарендан сир и ајвар. По потреби налити врло мало течности у којој се кувало сочиво и по укусу побиберити.
Земљану или ватросталну чинију намазати уљем, сипати припремљену смесу и кратко пећи у добро загрејаној рерни да се ухвати танка корица. Запечено сочиво послужити топло, декорисано по жељи.
Увек можете додати добре димљене кобасице.
Уз чашу доброг белог вина, пријатно!
Извор
Потребно је:
400 г сочива
150 тврдог овчијег сира
2 главице црног лука
2 празилука
2 паприке, 200 г ајвара
уље
бибер у зрну
Припрема
Опрано сочиво налити хладном водом и оставити преко ноћи да набубри. Сутрадан променити воду па ставити да се кува на ниској температури, са мало соли док зрна не омекшају, затим га оцедити и оставити да се осуши.
На загрејаном уљу пропржити ситно насецкан црни лук и на колутове исечен празилук, када постану „стакласти" додати очишћене и на колутове исечене паприке. Динстати на умереној температури 10-15 минута, умешати оцеђено сочиво и на крају додати измрвљен или крупно нарендан сир и ајвар. По потреби налити врло мало течности у којој се кувало сочиво и по укусу побиберити.
Земљану или ватросталну чинију намазати уљем, сипати припремљену смесу и кратко пећи у добро загрејаној рерни да се ухвати танка корица. Запечено сочиво послужити топло, декорисано по жељи.
Увек можете додати добре димљене кобасице.
Уз чашу доброг белог вина, пријатно!
Извор
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.