Sastav i ljekovitost duda
Plodovi duda sadrže slobodne organske
kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij,
mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju veliku
količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje
biti uvršten u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod
mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.
Crni dud
Ljekovita svojstva crnog duda zaista su
brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih
kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice,
vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi
primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok
dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje
kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je pučki lijek za
snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim
mješavinama za dijabetes.
Bijeli dud
Bijeli dud ima veliku primjenu u
kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za
izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji
smanjuju sintezu melanina. Također se upotrebljava u sastavu preparata
protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje i
čišćenje lica.
U liječenju se koristi slično kao i crni
dud.Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti
organizma i za opuštanje nervnog sustava. Po Jonathanu Hartwellu, autoru
knjige "Biljke protiv raka", sok bijelog duda može pomoći kod tumora
grla. Ako ste u prilici, jedite obje vrste duda, jer ćete od njih izvući
brojne blagodati.
Kora duda
Još od vremena Dioskorida gorka kora
korijena duda koristi se kao lijek protiv crijevnih parazita, naročito
trakavice. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju te pomaže kod
trovanja hranom, alkoholom i gljivama. Prah dobiven od kore duda
upotrebljava se izvana u obliku melema za brže zarastanje rana, a uvarak
od kore pije se protiv povišenog krvnog tlaka.
Ljekovita svojstva duda:
- pomlađuje organizam
- tjera parazite
- reguliše nivo šećera u krvi
- smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
- jača bubrege
- čisti jetru
- pomaže kod zatvora
- poboljšava krvnu sliku
- ublažava simptome gripe i prehlade
- pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
- sprječava nastanak sijedih vlasi
- ubrzava zarastanje rana
- koristi se protiv visokog tlaka
Pripravci od duda
Plodovi duda i kora skupljaju se od
lipnja do kolovoza, a lišće u proljeće. Drvo ne napadaju nikakvi
nametnici ni bolesti, tako da je riječ o ekološkim plodovima. Bobice se
mogu jesti svježe ili sušiti. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje
drugo voće – od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, umak,
koristiti ga za pripremu deserta i kolača.
Čaj od lista crnog duda za dijabetes
Prelijte 50 grama lišća duda s pola litre kipuće vode i ostavite na deset sati. Procijedite i pijte tijekom dana.
Sirup protiv vrućice, upale i zatvora
Kilogram bobica crnog duda stavite u pola litre vode i dodajte dvije žlice jabučnog octa. Ostavite da odstoji 24 sata.
Idući dan pomiješajte smjesu s
kilogramom smeđeg šećera ili drugim prirodnim sladilom po vašoj želji
(stevija, med, javorov sirup) i kuhajte do željene gustoće.
Ulijte u sterilizirane boce i pijte nekoliko puta na dan razrijeđeno s vodom.
Napomena: Nemojte pretjerati s konzumiranjem plodova duda, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe.
http://prirodni-lijekovi.blogspot.com/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.