O mirisima jutra i starinskom pekmezu od rajcica/paradajza
Jedno od onih jutara kada sve
mirisi na jesen. A trebalo bi na ljeto. Svijetlo sivi oblaci lijeno se
vuku nebom. Vjetar svojim nevidljivim prstima mrsi obliznje krosnje
maslina, a dosadna kisa koja samo sipi, ne prestaje. U zraku nedjeljni
mir i miris presusene zemlje koja zudi za solidnim potopom. U covjeku
takvo jutro budi neku sjetu koja se sakuplja i poprima oblik njezne
kugle negdje u predjelu grudi. Ne, nije to tuga ni zalost. Tek genetski
zov koji se prisjeca tko smo, sto smo i odakle smo. Ako sklopim oci i
naslonim se na kuhinjsko okno prozora, pred ocima mi igraju sokaci ravne
Slavonije. Visoka ulazna vrata za jednostavnim valovitim ukrasom na
vrhu. Miris svinja, stala, slame i kokosje svadje. Izmedju prasnjave
ceste i ulaza - presuseni kanal koji u jesenjim mjesecima postaje dom
obitelji zaba.
U djetinjstvu sam nekoliko puta
posjetila Slavoniju. Neko selo cijeg se imena danas vise ne sjecam. Ali
sjecam se tezine perine koja me grijala tijekom noci. Sjecam se
jednostavnog kreveta uz prozor i mirisa nekog, toliko drugacijeg od
svega sto sam do tada poznavala. Sjecam se i nekoliko dana provedenih u
obliznoj seoskoj skoli. Dan ili dva. I igre na malenom igralistu iza
skole.
Onda otvorim oci i vidim ponovo
masline i konje koji pasu u daljini. Sa moga prozora pogled je
drugaciji. Sve je u miru. Poneki auto prolazi u daljini.. neki susjed
podize rolete i remeti tisinu.
Nemam nista drugo za reci, vrijeme je dorucka. Rado bih posjedovala omanji Herendov
porculanski set u plavicastom tonu, pa da vam na njemu posluzim
dorucak. Onako kako se ranih godina proslog stoljeca radilo u svakoj
dobrostojecoj Austro - ugarskoj familiji. Na bijelom stoljnjaku,
ustirkanom i mirisljavom. Al nemam ni Herenda, ni stirkanog
stoljnjaka...stoga, posluzite se pekmezom od rajcica sa pinjolima, ovako kako jest.
Potrebno je:
1 kg zrelih rajcica
400 gr secera
1 stapic cimeta
naribana korica 2 narance
saka pinjola
Rajcice potopiti u vrucu vodu i
skinuti im koru. Narezati i staviti da se kuhaju zajedno sa secerom,
cimetom i korom narance. Kada sok ispari i poprimi gustocu pekmeza (oko
sat vremena kuhanja), dodati pinjole. Ova kolicina je dovoljna za cca. 3
teglice od 2.5 dcl. Kao i pekmez od bundeve, ovaj se jede ili uz
komadice sira, ili uz kreker. Definitivno nije tip pekmeza za namazat na
kruh i putar.
http://naputovanju.blogspot.com/
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.