U
vrijeme Dubrovačke Republike, već u 12. stoljeću ljutu naranču moglo se
naći na gradskoj tržnici, a ovi sočni plodovi kao i listovi igrali su
bitnu ulogu u gastronomiji dubrovačkog kraja onoga doba, zadržavši svoju
ulogu i danas. Zahvaljujući svom karakterističnom mirisu i okusu
koristila se kao začin u kulinarstvu, darivala dragim osobama i
kolendarima, a na dubrovačkim trpezama ljuta naranča je i danas
nezamjenljiva uz božićno pečenje. Kuhali su se ljekoviti čajevi od lišća
ljute naranče koji su se koristili za ispiranje rana i za olakšavanje
probave. Njezino eterično ulje upotrebljava se u industriji parfema, a
do danas su sačuvani i recepti za poseban džem od ljutih naranči. Na Kandeloru, 2. veljače, prigodom otvaranja Feste svetoga Vlaha, pod arkadama Palače Sponza Udruga Deša organizira Dan ljute naranče. Tada se mogu kušati i kupiti delicije od ploda ljute naranče spravljene prema tradicijskim receptima - džem i marmelada od ljute naranče. Džem od ljutih naranača Naranče (1kg) dobro oprati. Koru oguliti i u zdjeli ili plastičnoj posudi potopiti u vodu i ostaviti 24 sata. Iz pulpe (mesnatog dijela) naranče izvaditi koštice i skuhati ih (oko pola sata) u pola litre vode te ostaviti u staklenoj pokrivenoj posudi u hladnjaku 24 sata. Pulpu razdvojiti na kriške koje treba još prepoloviti te im dodati šećer (1500 grama) i ostaviti pokriveno u posudi 24 sata na sobnoj temperaturi. Nakon 24 sata koru isprati i izrezati na uske i sitne rezance. Koštice, skuhane u vodi, procijediti (preko plastične cjediljke) i isprati vodom, pa dopuniti količinu od pola litre vode. Pomiješati vodu od kuhanja koštica s pulpom naranči (prepolovljenim kriškama pomiješanim sa šećerom), usitnjenom korom i sokom od tri limuna, pa kad sve zajedno provri, kuhati tridesetak minuta, uz povremeno miješanje. Kad je džem kuhan, vruć se ulije u staklenke (prethodno zagrijane u pećnici). Staklenke se čvrsto zatvore poklopcima i okrenu naglavce (na poklopac), pa ostave tako 15 minuta, kako bi se poklopac sterilizirao vrućim džemom. http://visit.dubrovnik.hr/ |
четвртак, 28. март 2013.
Dubrovačka ljuta naranča
Ljuta
naranča oduvijek je krasila dubrovačke đardine i bila gotovo
nezaobilazan detalj uz kamene zidove, glorijete, u vrtovima samostana i
ljetnikovaca. Danas pozdravlja posjetitelje Dubrovnika u parkovima na
zapadnim i istočnim vratima od Grada, posebno u jesen i zimi kad se
zimzelene grane ljutih naranača svijaju od zrelih plodova. Za vrijeme
dubrovačkih blagdana i festa povijesna jezgra grada se tradicionalno
ukrašava lovorovim vijencima dekoriranim ljutim narančama.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.