четвртак, 24. април 2014.

NEVJEROJATNA MOĆ YANTRI I TALISMANA


yantraS Dorinom Manzinom razgovarali smo o skorašnjem seminaru Yantre i talismani.
Zašto si se odlučio pokrenuti seminar Yantre i talismani ?
Taj seminar će se održavati u suradnji s kolegicom Dubravkom Bratoljić koja je stručnjakinja za talismane proistekle iz zapadnjačke tradicije, dok ću ja govoriti o yantrama koje imaju veoma slično značenje i namjenu, ali dolaze iz istočnjačke tradicije. Yantre ćemo izrađivati subotom, a talismane nedjeljom. Nije nužno da polaznici idu na oba seminara.
Primijetio sam da se u današnje vrijeme mnogo spekulira o yantrama, pri čemu se izostavlja njihov glavni smisao, velika dobrobit i pomoć u svakodnevnom životu. Često se i prodaju, i to krivo napravljene, međutim svaki poznavatelj tantričke tradicije zna da su yantre najučinkovitije kada ih sami izradimo i aktiviramo. Stoga sam pripremio koncept s glavom i repom. Seminar se sastoji od uvodnih predavanja i radionice na kojoj ćemo sami izrađivati yantre. Da napomenem, osim yantri, pokazat ću i neke sufijske zapise, također veoma moćne.

Što se uči na seminaru?
Na uvodnim predavanjima govorimo o indijskom misticizmu, smislu, značenju i izradi yantri, potom o yantrama u okviru kvantne znanosti i svete geometrije, te o načinima njihova aktiviranja i primjene. Riječ je o specifičnom metafizičkom tumačenju kvantne mehanike i fraktalne geometrije kroz drevne simbole i crteže koji se mogu i mentalno aktivirati. Ta znanja dolaze iz tantrizma, a po mom tumačenju, korijene vuku još iz atharvavedskog šamanizma.
Na radionici ćemo naučiti crtati deset yantri na papiru, te posebno Śrī-yantru, a dvije ćemo gravirati u bakrene pločice. Kada ovladate tehnikom, lako ćete ju primijeniti i na sve druge yantre za koje ću vam također dati nacrte.
Što su zapravo yantre?
Sama riječ doslovno znači bilo koje oruđe koje služi za vezanje ili stezanje, dakle 'vezalo' ili 'stezalo'. To su složeni geometrijski crteži koji čine cjelinu. U njima se nalazi iznimna energetska moć koja ovisi o točnosti iscrtavanja. U svakoj se yantri nalazi energetski potencijal koji odašilje suptilne energije koje u konačnici mogu dovesti do ozdravljenja, zaštite od negativnih utjecaja i uroka, te prosperiteta u bilo kojem segmentu življenja. Dok je mantra zvučna prezentacija energije, yantra je vizualna. Njihovom sinergijom postiže se željeni učinak.
Ali to onda podrazumijeva postojanje uroka. Mnogi u njih ne vjeruju.
Danas znamo da misli jesu 'stvar'. Misli kao i predmeti, zvukovi, mirisi ili osjećaji samo su oblik energije od koje je sazdan svemir. Ruski fizičar Konstantin Korotkov u jednom je pokusu tzv. GDV-kamerom (engl. Gas Discharge
Visualisation) doslovno snimio osjećaj ljubavi kako teče od pošiljatelja prema primatelju i to na razdaljini od nekoliko metara. To je izgledalo kao da se djelić aure odvaja od pošiljatelja i kreće k primatelju u visini srčane ćakre. A to je samo jedan od brojnih pokusa koji tresu temelje ne samo klasične fizike i njutnovskog determinizma, nego i cjelokupnog poimanja svijeta u kojem živimo.
Ako nas netko može udariti šakom ili nogom, može i mislima. No kao što se borilačkim vještinama ili brzim trčanjem možemo spasiti od fizičkog nasilja, tako se i yantrama i/ili talismanima možemo zaštititi od pokušaja mentalnih i emocionalnih utjecaja drugih ljudi na nas.
Po čemu se yantre razlikuju od mandala?
To je isto, samo što se u hinduizmu uvriježio termin yantra, a u tantričkom budizmu (vajrāyana) koji se razvio u Indiji u 7. stoljeću ustalio se naziv mandala (maṇḍala) što doslovno znači 'krug'. Iz te se tradicije razvio i tibetski budizam, pa stoga i ne čudi velika važnost mandala i dan-danas na Tibetu. Usto, mandale su više razvile umjetnički segment. Ima ih predivnih, u raznim bojama i oblicima.
Otkuda tebi ta znanja?
Već deset godina kao indolog proučavam indijsku povijest, tradiciju, kulturu, jezike, filozofiju i ritualnu praksu. No, yantre sam naučio u Indiji od tantričkog majstora Khurrane koji nije poznat na Zapadu. On potječe iz tamilske brahmanske obitelji s višestoljetnom tradicijom. Izvrstan je astrolog i ezoterik. Moram priznati da sam od njega naučio neke stvari koje nisam otprije poznavao iz službene indološke znanosti.
Po čemu je toliko važna Śrī-yantra?
Stručnjaci su dokazali da ima 70 puta veći energetski potencijal od piramide! Dakle, Śri-yantra od 14 cm (koju ćemo crtati) je kao piramida od 10 metara! Ona je jedan od najdrevnijih simbola čovječanstva. Izvodi se iz Sjemenke života koja je pak izvedena iz Cvijeta života. Ta je struktura osnova svemira vidljiva na svim razinama – od makrokozmosa do razina molekula i atoma. Ova yantra izravno donosi sreću, novac, obilje i zdravlje. Nevjerojatno je moćna! O njoj bi se moglo govoriti satima jer svaki detalj ima višestruko značenje i simboliku. Na raznim se mjestima uočava i zlatni rez izveden iz Fibonaccijeva niza.
Kako se yantre mogu primjenjivati?
Najbolje je aktiviranu yantru postaviti u prostoru u kojem živimo. Neke se nose kao talismani na tijelu, a neke se postavljaju na točno određena mjesta u ili izvan kuće. Potrebno je odvojiti neko vrijeme i pravilno meditirati zureći u yantru. Time se dostižu alfa i theta razina uma, aktiviraju se obje polutke mozga i otvara se put k intuiciji. Na seminaru dajem i točno određene mantre, a objasnit ću i pravilan izgovor sanskrta.
Što znači aktiviranje yantri?
To je završni proces izrade yantri. Kada je ona nacrtana, naslikana ili ugravirana još je samo simbol. No nakon aktivacije ona počinje izravno djelovati na našu svijest. Slično je recimo s kipovima (mūrti) božanstava (devatā). Oni su samo kamen, drvo, metal ili gips; ali nakon obrednog ustoličenja oni postaju božanstvo. Tako je i s yantrama. Moramo ih ustoličiti. One su sveti predmeti!

Kakva su prethodna znanja potrebna?
Nikakva. To nije znanje koje se mora studirati godinama. Druga stvar je ono čime se ja bavim – prijevodima tekstova i mantri sa sanskrta, studiranje cijelog tantričkog sustava čiji su yantre samo jedan dio. Za to su doista potrebne godine, ali dobrobit yantri svatko zavrjeđuje. Ne morate biti indolog ili tantrički učitelj da biste aktivirali svoju yantru.
Kako se yantre uklapaju u tvoj sustav Kvantnog koda uspjeha?
Kvantni kôd uspjeha isključivo je mentalna tehnika i sasvim je dovoljna za ostvarivanje životnih ciljeva. U posljednje vrijeme dobivam mnogo povratnih informacija osoba koje su se zaposlile, riješile problem s hipotekom ili čak poboljšali zdravlje. No, aktiviranje yantri iznimno je korisna dodatna tehnika koja nam pripomaže da uspješno fokusiramo mentalnu energiju u ono što želimo; ili pak rješavaju točno određene probleme. S treće strane, pomažu nam na putu bilo koje spiritualnosti. Zamislimo yantre kao pomoćna sredstva koja jačaju snagu naših misli. 


Tekst prezet sa http://drumtidam.hr/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.