уторак, 22. октобар 2013.

Kako biti covek – juce, danas i sutra

Postoji materijal koji se u formi fotokopija dugi niz godina razmenjuje izmedju prijatelja, pojavljuje se cak i na vise adresa na internetu, stampan je i kao brosura a nasao je svoje mesto i na osamdeset prvoj strani kultne knjige Jack Ceanfield-a « Chicken Soup for the Soul» potpisan sa: «anonimni autori». Zivot se cesto poredi sa slozenom igrom, ali niko nas nije upoznao sa njenim pravilima. Mi jednostavno nakon prvog poteza, otvaranja, napredujemo po tabli u nadi da vucemo ispravne poteze. Mozemo reci da zapravo ne znamo koji je cilj te igre niti sta nam uopste donosi eventualna pobeda.
Upravo je ovo tematika pomenute brosure, ona sadrzi putokaze i instrukcije koje bi trebale da vam posluze kao duhovni prirucnik, ali i mnogo vise od toga. On ukazuje na opste istine koje su nam genetski date ali koje smo negde usput potpuno ili delimicno zaboravili. Upravo te istine su smernice da ispunimo i osmislimo zivot i postanemo zaista ono sto podrazumeva uzraz – covek.
Svaki od ovih putokaza sadrzi izazove koji su uvek za svakoga ponaosob specificni, svako ima specificne probleme i prepreke sa kojima se susrece pa samim tim i jedinstvene lekcije na putu svog duhovnog razvoja. Pravila iz ove brosure nisu nikakve naredbe ni odredbe koje ukazuju sta smemo a sta ne smemo da radimo ili govorimo. Ona ne predstavljaju nikakvu obavezu. Ona ne nude ni instant resenja za emotivne ili duhovne probleme, niti je rec o tajnama koje dovode do prosvetljenja. Njihova jedina svrha da vas potaknu da postanete svesni da vi sami birate nacin na koji cete ostavriti zelje i snove Nema nicega sto apsolutno morate da ucinite.
Juce je bila istorija, sutra je jos uvek misterija, jedini pravi poklon nam je upravo danasnji dan
Teze od osvrtanja u proslost je upravo sagledavanje sadasnje trenutne situacije spoznaja i definisanje sopstvene neadekvatnosti ili nedoraslosti trenutku. No, ako zaista trazite resenje i pravi odgovor udubite se u sve sto se desava, u citav proces. Ne zanemarite ni jedno iskustvo, vec se marljivo predajte svemu, trazite odgovore, razmotrite opcije, svoje stavove shvatite kao odraze necega, svaku kriznu situaciju posmatrajte kao priliku i verujte sebi. Verujte u sebe. Saosecanje primenite ne samo na druge, nego i na sebe. Vreme koje cete provesti na ovoj planeti je kratko, vi sami birate kako cete ga ispuniti.
Kada god postavite pitanje sebi: « Zasto se ovo dogadja meni?» ili « O cemu se ovde zapravo radi?» odgovore potrazite na istom mestu – u sebi! Zapitajte se: «O cemu je ova lekcija zivota?» Ako vam odgovor lici na odbrambenu reakciju koja u svojoj formulaciji sadrzi i reci «nikad» ili «uvek» to je najbolji pokazatelj da ste u nekoj situaciji bili neiskreni prema sebi, da niste naucili lekciju. Samo se zapitajte sta to niste hteli da prihvatite i naucite u slicnoj situaciji, koju ste lekciju odbili? Sta to niste zeleli da ugradite u vlastiti zivot?
Dokaz vaseg duhovnog razvoja je u tome sto uvek, u svakoj situaciji u kojoj se nadjete ma koliko na prvi pogled bila teska i konfuzna imate uverenje da ona sadrzi i neku skrivenu korist. Zapamtite; jedina posledica vaseg odbijanja da «sazvacete» sve sto donese danasnji dan bice to da ce se slicne situacije sasvim izvesno pojavljivati i u buducnosti. Sagledavanje svakog dana je mukotrpan posao ali je to jedini nacin da se bez straha budite, da se sa poverenjem okrecete buducnosti. Tekstovi koji ce slediti su samo tu da vas iniciraju i pomognu da sagledavanje i zivljenje u sadasnjosti bude bar malo jednostavnije.
Inter CAFFE početna strana

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.