петак, 1. март 2019.

Danas su Zadušnice! Šta bi svaki hrišćanin trebao da uradi po običajima?

 

Koliko iskrviljenih gledišta na današnji praznik koji je praznih živih, a ne onih koji više ne postoje. Dobro ste čuli, današnji praznik posvećen je živima! Ako verujemo u život posle ovog života, onda apsolutno nemamo predrasude da su naši bližnji i danas i uvek sa nama i da ćemo se opet sresti na nekom boljem mestu.

Mnogi od običaja danas nalažu da ne palimo sveće za zdravlje, da danas nije dan kada bi trebali spomenuti „žive“, kakva greška, kakva tama. Nemojte to raditi i od vere praviti rituale koji su faktički plod komunizma i starih običaja koji nemaju veze sa istinom.

Veruješ da ćemo se ponovo sresti na onom lepom rajskom mestu? Onda svoje bližnje i svoje prijatelje smatraj živima, sve je ovo trenutak koji će proći pre ili kasnije, bitno je šta ćemo poneti na nebesa?
Dela ili običaje koji Gospodu nisu bitni, čak ni sam Hristos nije „robovao“ običajima koji su nebitni na spram čiste vere i dobrog dela koji jedino ima težinu.


                      


 Danas bi svaki pravoslavac trebao da izađe do svoje Crkve, zapali sveću svojim usnulim rođacima, prijateljima i odnese žito sa imenima koja će sveštenik pominjati na molitvi.

Vaša služba se ne zavrašava u Hramu, to je samo početak, nahranite gladnog, budite milostivi prema svima, ne uvredite bližnjeg, tada će vaše molitve biti uslišene.

Ne budite robovi običaja, budite srcem uz ono što treba stvarno učiniti ne samo na ovaj nego i svaki drug dan.

Izvor: beogradskiportal.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.