понедељак, 18. март 2019.

Martovski ekvinocij – stiže proleće

Proleće ove godine počinje 20. marta  u 22 h i 58 min. Tog dana je ravnodevnica,

equinox

Ekvinocij i solsticij

odnosno dan i noć traju jednako ili bolje rečeno približno jednako, jer je dan jedva nešto malo duži od noći. To se dešava zbog delovanja atmosfere i prelamanja Sunčeve svetlosti kada kroz nju prolazi. Dešava se to da mi ujutru vidimo Sunce pre nego što se ono ustvari pojavilo iznad horizonta, a uveče kada Sunce ode ispod zapadnog horizonta mi ga još nekoliko minuta vidimo kao da je iznad horizonta.

Proleće će trajati do 21. juna kada će u 17 h i 54 min početi leto.


Ravnodnevnica ili ekvinocij se javlja dva puta godišnje i označava početak proleća ili početak jeseni – prolećni i jesenji ekvinocij. Sunce tada izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu.Takođe postoje letnji i zimski solsticaj, odnosno početak leta i zime kada je Sunce najviše na nebu i dan najduži, odnosno kada je Sunce najniže na nebu i kada je dan najkraći.

vernal-equinox

Prolećni ekvinocij

Proleće na severnoj zemljinoj polulopti počinje u trenutku kada Sunce na svojoj putanji “preseče” nebeski ekvator (ekvator na Zemlji projektovan na nebesku sferu). Istovremeno na južnoj polulopti počinje jesen i taj trenutak je za njih jesenji ekvinocij.

U trenutku ekvinocija Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom u odnosu na Zemljin ekvator i na taj način sunčeva svetlost ravnomerno obasjava čitavu planetu (slika iznad).

U tabeli ispod su prikazani objekti Sunčevog sistema vidljivi golim okom sa magnitudama, sazvežđima u kojma će se naći u trentku početka proleća i da li će biti iznad ili ispod horizonta u tom trenutku:

Objekti Sunčevog sistema vidljivi golim okom u trenutku početka proleća
Objekat Sazvežđe Magnituda Vidljivo iznad horizonta
Sunce Ribe -26,65 Ne
Mesec Devica -12,19 Da
Venera Jarac -3,98 Ne
Saturn Strelac 0,59 Ne
Jupiter Zmijonoša -2,17 Ne
Mars Ovan 1,37 Ne
Merkur Ribe 3,38 Ne

Iznad horizonta:

stellarium-015.png

Mesec u trenutku početka proleća – foto: Stellarium


Ispod horizonta:

stellarium-001.png
Sunce i planete ispod horizonta u trenutku početka proleća – foto: Stellarium

Izvor Svemir.blog

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.