Rotkvica navodno potječe iz južne Azije, a navodno se uzgajala u Egiptu za vrijeme tj. doba Faraona.
Nutritivni sastav rotkvice:
- Rotkvica sadrži vrlo malo kalorija ( 100 g rotkvice sadrži 16 kcal /67 kJ)
- Smatra se da 12 rotkvica srednje veličine osiguravaju obilnu količinu vitamina C i dijetalnih vlakana
- od minerala najviše sadrže kalcij,kalij, fosfor i željezo
- Pigment antocijan, koji daje boju korijenu rotkvice, pobuđuje zanimanje javnosti zbog svojih povoljnih zdravstvenih svojstava. ( Istraživanje je dokazalo da što je rotkvica crvenija da u sebi sadrži više antioksidansa).
Ljekovitost rotkvice:
- Rotkvica se u prehrani koristi kao aperitiv, radi mirisa i okusa, jer potiče lučenje želučanog soka. Olakšava probavu tako što potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
- Svjež sok dobiven od rotkvice stari je narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučnog mjehura.
- Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija, te kašlja. Smanjuje glavobolju.
- Ne preporuča se osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.
Preporuka:
- Rotkvice su najbolje sirove, u kombinaciji sa drugim salatama, ili same i narezane na kriške. No, ukoliko ih režete na kriške nemojte da dugo stoje jer gube vitamine i aromu. Od rotkvice možete dobiti razno-razne zdrave salate.
- Kada kutujete svježe rotkvice, uvijek pri izboru dajte prednost eko uzgojenim rotkvicama.
Izvor: Slika
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.