Mnogi
od Vas me pitaju – kako napraviti Ghee? Čuli ste da je jednostavno,
brzo i lako, ali ipak mnogi nisu sasvim sigurni – kako. I zato, sada ću
Vam detaljno, korak po korak, tekstom i fotografijama opisati kako
izraditi svoj vlastiti Ghee. Kada ga jednom izradite, i kušate, odmah
ćete shvatiti da je bez Ghee/a kuhinja poluprazna. Sjećam se sebe kako
sam bila uzbuđena tražeći tko će mi pokazati kako napraviti Ghee. Kad
sam naučila, osjećala sam se kao da je cijeli svijet moj. I na koncu,
krenuh u postupak. Suprug i ja smo sat vremena stajali kraj vatrice, na
(pre)slaboj vatrici kuhali smo Ghee, živjeli smo taj svoj prvi Ghee iz
sekunde u sekundu. Kad je bio gotov, tu noć uopće nisam mogla spavati
čekajući jutro da vidim kako će izgledati kad poprimi čvrstu teksturu.
Ah, Ghee, bez njega mi više niti jedno jelo nije potpuno. Krenimo
naučiti kako ga napraviti. Korak po korak. (Fotografije @ Dubravko
Žigman)
Na samom početku, ako još niste upoznati s ovom namirnicom zlata vrijednom, svakako pročitajte više o Ghee/u ovdje.
Dakle, potreban nam je maslac visoke kvalitete, nepasterizirani i
nezasoljeni. Maslac iz dućana NIJE pogodan za Ghee. Preporučujem da ga
kupite na tržnici kod kumice za koju ste sigurni da prodaje maslac od
domaćih kravica koje pasu na livadi.
Maslac stavite na laganu vatru i otopite. Nakon što se maslac
zagrije, na površini će se stvoriti pjena i mjehurići koji će glasno
pucketati.
Sa žlicom otklanjajte pjenu s površine.
Pjena
na površini je ništa drugo nego mliječni proteini i zasićene masnoće
kojih se želimo rješti, jer upravo su oni štetni kod običnog maslaca /
uzrokuju mnoge bolesti, prije svega začepljenje krvnih žila. Kada se
riješimo mliječnih proteina i zasićenih masnoća dobivamo čisti,
visokokvalitetni Ghee, koji za razliku od maslaca – čisti krvne žile te
ga u Ayurvedi često koristimo i u kurama čišćenja cijelog organizma.
Pjenicu s površine smo gotovo svu otklonili, mjehurići na površini
još uvijek pucketaju, ali sve tiše i tiše. Kad se mjehurići potpuno
umire, utišaju, povuku – znak je da je kuhanje Ghee/a pri kraju.
Također, želimo da ispari voda. To ćemo najbolje provjeriti ako pri
kraju kuhanja Ghee/a iznad posude stavimo naočale ili neko malo staklo.
Ako se staklo lagano zamagli ali bez vlage, znak je da je Ghee gotov.
Ako se na staklu još zadržava vlaga, ostavimo Ghee još malo da se kuha,
jer cilj nam je da iz njega ispari voda. S vremenom, znat ćemo po mirisu
i zvuk prepoznati kada je Ghee gotov. No, dok još učite kuhati Ghee,
poslužite se s staklom, naočalama, a na koncu posudu i lagano nagnite
prema sebi da pogledate dno na kojemu se također skupio sloj masnoća.
Kada taj sloj počne iz bijele poprimati smećkastu boju / znak je da je
Ghee gotov. U prosijeku, 450g maslaca na srednje laganoj vatri ja kuham
cca 12/15 minuta.
Kada je Ghee gotov, procijedimo ga u staklenku kroz gazu i cjedilo s duplim sitom.
Ovo će nam ostati na dnu – mliječni proteini i zasićene masnoće. To
su otpadni sastojci maslaca, koji štete našem zdravlju. Primjetila sam
da neki mješaju Ghee prilikom kuhanja, ja to ne bih preporučila jer nam
je cilj da se ono čega se želimo riješiti zadrži na dnu.
I evo ga naš Ghee! Priznat ćete, dobili smo ga brzo, jednostavno i
lako. U kuhinji i za zdravlje u cijelosti zlata vrijedi. Svakako više
informacija o Gheeu pročitajte ovdje.
Ne držite ga u hladnjaku, jer tako gubi svoja ljekovita svojstva.
Držite ga u kuhinjskim elementima. Što je stariji, to je ljekovitiji.
Koristimo ga umjesto ulja za kuhanje variva, juha, pirjanje.
Odgovara svim trima došama, a osobe s izraženom vata došom neka ga
jedu obilato, uvijek si još na kraju jela dodajte žlicu Ghee/a.
Naučite spravljati jela na Ghee/u, a na ljeto ćemo na Tjednu Ayurvede
na otoku IŽu naučiti još jedan korak dalje / demonstrirat ću Vam izradu
ljekovitog Ghee/a od latica crvene ruže, zatim od Kardamoma, Muškantnog
oraščića i još nekih ayurvedskih začina… Naravno, na radionicama ovo
ljeto na IŽu demonstrirat ću Vam i izradu čistog Ghee/a. To svakako
trebate znati. Jer, Gheeom se mogu i spriječiti i liječiti mnogi
poremećaji u organizmu. Jako je, jako ljekovit… I slasan.
Reportaža za HTV, Tanjine preporuke za osnove zdrave kuhinje OVDJE.
Članak napisala
Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.