SALATA od cvekle se preporučuje uvek, a posebno u hladnim danima, jer je bogata vitaminom C koji podiže imunitet i štiti od prehlade i gripa.
Jarkocrvenu najansu ovog povrća uzrokuje
pigment betacijanin, a on je tako jak da može da oboji tkaninu, kao i
ruke osobe koja sprema jelo sa cveklom.
Brzo
i lako se vari, a sadrži gotovo sve minerale, a pored vitamina C,
bogata je i vitaminima iz B grupe. U narodnoj medicini se koristi kao
lek za mnoge bolesti najčešće kod tegoba respiratornih organa i bolesti
krvi. Osim toga pomaže kod problema sa žuči i sa varenjem, reguliše
krvni pritisak, pozitivno utiče na nervni sistem i rad mozga, štiti od
tumora, snižava holesterol u krvi, poboljšava rad jetre i otpornost
organizma.
Poznata
je i kao prirodno sredstvo protiv anemije, jer sadrži kobalt, koji je
uglavnom prisutan u mesu i mlečnim proizvodima, on pospešuje stvaranje
vitamina B12 (utiče na hemoglobin i broj crvenih krvnih zrnaca), zato je
nutricionisti posebno preporučuju vegetarijancima da bi nadoknadili
sastojke koje ne unose mesom.
Sadrži i jod, dragocen sastojak u borbi protiv ateroskleroze i starenja, kao i za štitastu žlezdu.
Kod
nas se cvekla najčešće konzumira u kuvanom stanju, a tada gubi mnogo
dragocenih sastojaka, pre svega vitamin C, koji nestaje na visokim
temperaturama.
Najbolje je da se jede sirova, oljuštena, izrendana i začinjena sa malo soli, limunovog soka i hladno ceđenog maslinovog ulja.
Deci se preporučuje sveže ceđeni sok od cvekle koji je vrlo ukusan uz dodatak meda.
Lišće
ove korenaste biljke se kod nas retko konzumira iako su ga antički
narodi jeli više nego koren, kada je sveže ubrano, vrlo je ukusno i
zdravo, sprema se kao i spanać ili blitva.
http://www.novosti.rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.