UKOLIKO želite da svojim jelima date aromu i ukus dalekih,
egzotičnih predela sada i na većini naših pijaca možete kupiti svež
koren aromatičnog đumbira, koji je uz to i izuzetno zdrav.
Zato vam predlažemo da vašim ukućanima i gostima pripremite i ove osvežavajuće salate...
Šarena salata
Potrebno je: glavica
zelene salate, veza peršuna, 2 paradajza, 4 mlade rotkvice, zreli
avokado, crveni grejpfrut, 2 struka mladog luka, komadić svežeg korena
đumbira, dužine 2 cm, sok od 2 limuna, maslinovo ulje, so i biber.
Salatu
operite, iseckajte na listiće i sipajte u posudu za salatu. Dodajte na
kolutiće iseckane rotkvice i mladi luk. Promešajte, pa dodajte paradajz
isečen na tanke kriške, kao i kriške grejpfruta koji ste prethodno
oljuštili i uklonili mu gorku, belu opnu. Dodajte još i pulpu avokada,
isečenu na kockice, koju ste prethodno poprskali sokom jednog limuna da
ne promeni boju i na kraju sve promešajte. Preostali mladi luk iseckajte
na kolutiće i izmiksajte ga zajedno sa preostalim limunovim sokom, 4
kašike ulja, kašikom seckanog peršuna, po prstohvat soli i bibera i
struganim korenom đumbira koji ste prethodno oljuštili. Ovom aromatičnom
mešavinom začinite salatu, promešajte i služite.
Potrebno je: glavica
kupusa, 4 pomorandže, limun, komad svežeg korena đumbira dužine 4 cm,
150 g struganog parmezana, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Operite
i odvojte listove kupusa, uklonite im korenasti deo, iseckajte na
trake, preručite u posudu sa vodom, kojoj ste dodali nekoliko kapi
limuna i ostavite sa strane. Pomorandže oljuštite, uklonite im belu
opnu, iseckajte ih na tanke kolutove i, preručite u posudu za salatu,
dodajte oceđen kupus, oljušten i iseckan đumbir. Promešajte i ostavite
da stoji 30 minuta. Posebno pomešajte limunov sok, maslinovo ulje, so i
biber i prelijte preko salate. Promešajte, pospite struganim parmezanom i
služite.
Potrebno je:komadić
korena đumbira dužine 2 cm, 2 limuna, 2 struka rukole, 2 paradajza,
pola ljute papričice, limunov sok, maslinovo ulje i so.
Paradajz
kuvajte minut, dva u ključaloj vodi, ocedite, sačekajte da se malo
ohladi, oljuštite, iseckajte na kockice i preručite u cediljku da se
ocedi. Koren đumbira oljuštite, usitnite oštrim nožem, dodajte seckanu
ljutu papričicu, 3 kašike ulja, kašičicu limunovog soka i dva prstohvata
soli. Energično mutite da se svi sastojci sjedine i ostavite da stoji
najmanje 20 minuta. Rukolu operite, očistite i preručite u posudu za
salatu. Dodajte oprane i na tanke šnite isečen limun i kockice
paradajza. Prelijte oceđenim prelivom od đumbira i ljute papričice,
energično promešajte i do služenja ostavite da najmanje pola sata stoji u
frižideru.
http://www.novosti.rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.