Neke od slastica za koje smo mislili da su štetne zapravo uopće nisu tako pogubne po našu liniju. Naime, neke od njih mogu biti izvrsna pomoć pri mršavljenju, ali i za ljepotu.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je odavno poznat kao “lijek” za mršavljenje. Osim toga,
pijenje zelenog čaja na dnevnoj bazi može vam pomoći u detoksikaciji
kože i sprečavanju starenja. Zeleni čaj je izvrstan antioksidant koji je
čak 200 puta učinkovitiji od vitamina E .
Crno vino
Znanstvenici već dugo vremena znaju da crno vino u sebi sadrži
piceatanol, sastojak koji usporava rast masnih stanica, što znači da
umjerene količine crnog vina u vašoj prehrani zapravo pomažu pri
mršavljenju, a ne debljanju, kako biste mogli pomisliti. U
normalnim okolnostima, novoformiranoj masnoj stanici treba deset dana da
postigne punu zrelost, nakon čega ju je vrlo teško uništiti klasičnim
vježbanjem i dijetom. Zanimljivo, kad u tijelu imamo
piceatanola, on potpuno onemogućava masnim stanicama da potpuno sazriju,
zbog čega se taj sastojak već nekoliko godina proučava u sklopu
potencijalnog lijeka protiv pretilosti.
Nemasno mlijeko
Nemasno mlijeko je čudesan izvor kalcija i kalija koji su nužni za
one koji žele zadržati ljepotu i zdravlje. Osim toga, čaša nemasnog
mlijeka može osigurati vašem tijelu 10 g proteina kako bi vaša kosa,
koža i nokti bili zdravi.
Curry
Unatoč tomu što Amerikanci curry uglavnom vežu uz jeftinu i nezdravu
azijsku hranu koju naručuju dostavom, kanadski su znanstvenici otkrili
kako je curry prepun kapsaicina, kemikalije koja daje curryju i crvenoj
paprici onaj karakteristični opori okus.
Kapsaicin stimulira prirodni proces pretvaranja hrane u
energiju, što znači da poboljšava izgaranje kalorija, a onemogućava
njihovo skladištenje u tijelu.
Rajčice
Rajčice su najveći izvor likopena. Osim što smanjuju rizik od nekih
vrsta raka, likopen je savršen antioksidant za našu kožu te se smatra i
da štiti od opeklina. I usput, likopen se bolje apsorbira ako je
prerađen u kečap, sok ili bilo koji drugi proizvod od rajčice.
Orašasti plodovi
Iako su orašasti plodovi uglavnom vrlo bogati kalorijama i mastima,
tipičan su primjer kako podaci o hranjivoj vrijednosti s etiketa ponekad
mogu zavaravati. Orašasti plodovi stimuliraju hormon serotonin
koji ubrzava metabolizam, potiče dobro raspoloženje, smanjuje apetit i
pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Više je
istraživanja potvrdilo kako ljudi koji jedu umjerene količine orašastih
plodova pokazuju bolje rezultate u mršavljenju, unatoč činjenici da
prosječno unose i dvjestotinjak kalorija više.
Čokolada
Nije nikakva tajna daje čokolada krcata kalorijama, ali priča ni u
ovom slučaju nije baš tako crno-bijela kakvom je ponekad prikazuju. Što
je čokolada tamnija, to u sebi sadrži veći udio antioksidanta i bioflavonoida koji dokazano pomažu u gubitku kilograma.
Više je istraživanja potvrdilo da ljudi na dijeti koji povremeno
uživaju u čokoladi učinkovitije gube kilograme od onih koji je se
potpuno klone. Osim toga, imaju i manji rizik od bolesti srca i krvnih
žila te moždanog udara. Ipak, vrijedi napomenuti kako su najbolje
čokolade one s udjelom kakaa iznad 70 posto, dok će blagotvorni učinak
kod mliječnih čokolada biti znatno umanjen.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.