петак, 10. јул 2020.

Направите традиционалну српску петровданску питу са јабукама: Старински рецепт са слатким петровачама

  

На Петровдан многе жене у Србији месе традиционалну питу од јабука која се назива Петровача. У припреми колача учествују и деца, па мајке овај обичај сматрају једним од најлепших.
У Банату се за Петровдан разносе јабуке “петроваче” по комшилуку или се даривају деца. Јабука петровача је српска аутохтона сорта јабуке и прва међу јабукама која роди у години.
Ево једног старинског војвођанског рецепта за питу петровку одн. петровачу:

pita petrovača

Састојци:

500 г танких кора за питу
1,5 кг јабука, најбоље петровача, а могу и друге сорте
цимет
шећер
гриз
уље

Припрема:
За почетак јабуке очистити и изрендати. Узимати по 3 коре. Сваку кору попрскати са мало уља и посути са мало шећера, у зависности да ли волите слађе.
На трећу кору ставити рендане јабуке, мало их попрскати уљем, посути са мало цимета, једном кашиком гриза и 2 пуне кашике шећера.
Можете их увити у јуфку и ставити у подмазан плех, а можете коре ређати и у четвртаст плех. Затим ножем исећи парчиће, премазати уљем и ставити да се пече на 200-220 степени.

pita petrovača  

Извор Опанак.нет

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.