Amarant je biljka poreklom iz Južne Amerike, koja je
kod nas još uvijek relativno nova namirnica, ali postaje sve
popularnija zbog svoje super-super hranljivosti. Stari Asteci su ovu
biljku nazivali super hranom, a u prevodu, amaranth znači “besmrtan”. U drevnoj Grčkoj smatrao se svetom biljkom.
Bogat je mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, fosfor , mangan, pun je vitamina A, B6, K i C, sadrži folnu kiselinu. Amarant je dobar
izvor proteina, u njemu ima duplo više kalcijuma nego kod mleka, tri
puta više vlakana nego pšenica, i ne sadrži gluten! Lišće amaranta
sadrži puno gvožđa, pa se zbog toga preporučuje anemičnim i
slabouhranjenim osobama.
Po izgledu, amarant je sličan prosu, i mada po poreklu ne spada u
žitarice, ima mnogo toga u sebi što imaju žitarice, i pri tome, još
mnogo veći sadržaj belančevina od njih.
Redovno konzumiranje amaranta smanjuje loš holesterol, a smanjuje i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Amarant poboljašava probavu, jača imunitet, podmlađuje organizam i posebno je dobar za trudnice, zato što štiti zdravlje fetusa.
Jedna porcija od 60 g barenog amaranta, sadrži čak 80% preporučene
dnevne doze kalcijuma! Ova biljka ima veoma malu kalorijsku vrednost i
sadrži mnogo vlakana. Dobar je za mozak i nervni sistem, poboljšava
pamćenje, pa je zbog toga dobar i za decu i za starije osobe.
PRIMENA AMARANTA:
Amarant možete sami posaditi i gajiti u bašti ili u žardinjeri na terasi.
Dovoljno je da u zemlju bacite nekoliko semenki plitko pod zemlju
krajem proleća i proklijaće za sedam do petnaest dana, a ako je toplo, i
brže. Cvetovi se pojavljuju u drugom mesecu, oko četvrtog dobijaju
crvenu boju, a krajem leta i sredinom jeseni dobijaju zlatno žutu boju i
to je znak da je biljka zrela i spremna za branje. Lišće se takođe može
ubrati i kuvati uz drugo povrće ili zasebno.
Amarant se može pripremati od celog zrna, isto kao ovsena kaša (1 šoljica amaranta, 3 šoljice vode).
Amarant može da se koka na vrelom tiganju kao kokice.
Od amaranta se prave proteinske pločice (bonžita).
KOKICE OD AMARANTA
- Amarant se koka na teflonskom tiganju, koji se pre toga dobro zagreje, bez ulja..
- Po tiganju rasporediti samo jednu kašiku amaranta.
- Odmah ga poklopite i tresite sve vreme i čućete pucketanje, kao kada kokate kokice.
- Čim se zvuk smiri, skinite sa vatra. Ne kokati dugo, zato što vrlo lako zagori.
- Ako želite, možete ih posuti boljkom, origanom ili čilijem.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.