понедељак, 6. јул 2020.

Ивањдан



Када је Ивањдан? - Српска Православна црква и верници седмог јула, обелезавају родђење светог Јована Претеце или Ивањдан

 SUTRA JE IVANJDAN, PRAZNIK DEVOJAKA I NEROTKINJA: Ako želite dete ...
---------------------------------------------------------------------------


Српска православна црква и верници данас седмог јула, обележавају рођење светог Јована Претече или Ивањдан.

У народу се верује да је Ивањдан толико велики празник да се сунце, од страха, три пута устави тог дана.

Свети Јован је познат као Јован Претеча јер је дошао пре Христа, Крститељ зато што је, поред других, крстио Христа, Биљобер или Травар јер је живео скромно хранећи се биљем, бубама, скакавцима и медом дивљих пчела, а одевао у хаљину од кострети.
Свети Јован се још зове Игритељ, јер се верује да се сунце, када се тог јутра рађа, игра на небу.

О Ивањдану се плету венци да би се показало да је природа, у развоју, дошла до зенита. У венце ивањског цвећа ставља се и бели лук да кућу чува од грома. Девојке, кроз тај венац, гледају рађање сунца да би биле румене као оно.

Свети Јован је заштитник кумства и побратимства а кумовао је и Исусу Христу крстећи га у реци Јордан.

У народу постоји обичај да се људи на Ивањдан братиме и куме "по Богу и светоме Јовану" стога што се Јован Криститељ, који је рођен на данашњи дан по старом рачунању времена, сматра узором карактерности и поштења.

Црква слави три света зачећа: Богородице, Христа и Јована Претече. Од петнаест великих празника у години, седам је у славу Христа, пет припада Богородици, два светом Јовану и један апостолима.

Од ране младости свети Јован је чезнуо за усамљеничким животом. Зато се, кад је стасао, одважио да оде у пустињу, у пределе око доњег тока реке Јордана да би се, у самоћи, предао својој мисији: најављивању Христовог доласка. Свети Јован је последњи велики пророк.
На иконама, свети Јован је представљен како крштава Исуса у Јордану, или како стоји и десном руком показује небо док у левој држи дуги штап с крстом на врху, преко кога стоји трака са речима "Покајте се јер се ближи царство небеско".  


Извор
 



                       

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.