понедељак, 6. јул 2020.

Славимо Ивањдан: На овај велики празник Сунце се заустави три пута

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен рођењу Светог Јована Претече и Крститеља – Ивањдан. Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа – 7. јула – и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља.

 ivanjdan 4  

Црква овај празник назива Ивањдан, а народ додаје још неколико надимака: Биљобер, Метлар, Свитњак, Игритељ и Наруквичар, што јасно показује мноштво разних обичаја који се упражњавају на овај велики летњи празник.Венци од ивањског цвећа се на данашњи дан изнад или са десне стране врата и ту треба да остану преко целе године.  Верује се да ће на тај начинштитити кућу целе године

Девојке кроз тај венац треба да гледају рађање сунца да би биле румене као оно. Девојке које нису удате на овај дан треба да посаде у саксији мало жита. На Петровдан, 12. јуна треба да погледају да ли је никло. Ако су клице као прстенови, ове јесени ће се сигурно удати.


ivanjdan 3


Веровање да се кроз венце од уплетене Јованове траве, на Ивањдан, провлаче и жене које немају децу. Уколико је жена имала неколико узастопних побачаја, на дан Светог Јована посећује особе које носе име Стана или Станка. Ако их има више, обилазе сваку кућу, узимају струкове траве из венчића и праве свој венац.

Вода добија посебну моћ, па се сви купају у рекама, потоцима, језерима. Биље и траве имају појачана лековита својства. Баш на овај дан, роса са биљака има посебну моћ. Власи и Срби у Тимочкој крајини, чим сване Ивањдан, одлазе на ливаду и заривају главу у росну траву да би обезбедили добро здравље током целе године.


ivanjdan 3


У виноградарским крајевима се на овај дан ништа не ради. Каже се да и до седам дана после Ивањдана виногради најбоље расту јер их чува Свети Јован.
Сеоске врачаре на овај дан беру разно биље. Убраних травки мора бити тачно 77 и још једна, али само пола неке биљке. Она служи бајалицама за лечење непознате болести, она која нема име.


У први и последњи залогај доручка треба хукнути и сачувати га до вечери, а онда заједно са огледалцем и мало ивера ставити под јастук да би се у сну појавио лик суђеника. Оно што никако не смете да урадите јесте да разбијете то огледалце које сте искористили. Наиме, у скоро свим крајевима Србије верује се да ће она девојка која разбије огледалце остати уседелица.

Опанак.рс 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.