среда, 15. јул 2020.

ПОЛАГАЊЕ РИЗЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Фотографија корисника Света Петка Ђунис  



ПОЛАГАЊЕ РИЗЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ (грч: Κατάθεσης της Εσθήτος της Θεοτόκου); празник који Црква прославља 2. јула, а установљен поводом проналажења и полагања ризе Пресвете Богородице у храм Влахерна у Цариграду. Риза је хаљина коју је Богородица поклонила једној од две дјевице које су је посећивале за време овоземаљског живота, пре њеног успења.

Проналажење ризе

Галвије и Кандид, племићи цара Лава I Македонца (457-474), крену у Свету земљу да се поклоне светињама. У Назарету одседну у кући старице Хришћанке јеврејског порекла, која је крила и чувала ризу Пресвете Богородице у свом дому, у тајној одаји. Пажњу двојице гостију су привукле многе упаљене свеће и тамјан у кући, као и чуда која су се ту дешавала. На питања каква се то светиња налази у кући, благочестива жена дуго није хтела да одговори, али је напослетку ипак признала да чува ризу Пресвете Богородице. Пред своје успење, Пресвета Богородица је подарила ту ризу јеврејској дјевици, заветовавши је да пред своју смрт преда ризу следећој дјевици из свог рода. Тако се са колена на колено, риза чувала на исти начин.

Пошто од ње сазнадоше какву светињу држи у свом дому, Галвије и Кандид узму ризу и донесу је у Цариград, што изазва велику радост народа. Ризу Пресвете Богородице пренео је и положио у цариградски храм Влахерна, 2. јула 458. године, у запечаћени ковчег, цариградски Патријарх Свети Генадије (†471). Храм у који је појас положен саградио је цар Маркијан (450-457) на обали Влахернског залива, а залив је добио име по скитском војводи Влахерну, који је на том месту погинуо.






Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.